UFC 200: Cormier pobijedio Andersona, Aldo izborio revanš s McGregorom, Nunes srušila prvakinju

Foto: Fightsite

NA SPEKTAKULARNOM UFC 200 u Las Vegasu prvak poluteške kategorije Daniel Cormier porazio je jednog od najboljih boraca svih vremena Andersona Silvu, koji je u borbu uskočio samo tri dana ranije umjesto Jona Jonesa, koji je pao na dopinškom testu.

Cormier je iskoristio svoju prednost u fizičkoj građi te u hrvačkim vještinama i zahvaljujući tome je savladao Andersona Silvu sudačkom odlukom nakon tri runde.

Cormier je u ovoj borbi znao gdje je bolji te je to kvalitetno iskoristio, a Anderson Silva jednako tako nije dobio dovoljan broj prilika da bi napravio nešto u borbi na nogama, gdje je apsolutno raznovrsniji i kvalitetniji borac od prvaka poluteške kategorije.

Vrlo brzo je Cormier u prvoj rundi srušio Andersona, da bi uslijedila kontrola do gotovo kraja runde. Ipak, pošto nije bilo previše udaraca, iz publike je dolazio poveći huk, ali sudac borce nije podizao na noge. Na nogama su se naravno našli na početku druge dionice, a tamo je Silva pokazao koliko zna biti opasan. Nekoliko kickova je opasno sijevnulo, no Cormier nakon kratkog vremena ponovno lakoćom dolazi do rušenja.

Na podu je uslijedila kontrola, ali ovog puta nije bilo gotovo nikakve aktivnosti, pa su se odlukom suca borci ipak našli na nogama. Do kraja runde bilo je nešto više od pola minute te je uslijedilo malo borbe kakvu su fanovi htjeli vidjeti, a tu je i Cormier pokazao kako zna udariti.

Treća runde bila je preslike druge, na početku kratka stand up borba, nakon koje slijedi rušenje. Ni ovog puta nije bilo previše aktivnosti, pa su borci dignuti na noge dvije minute prije isteka vremena. Silva je tamo možda previše čekao pravi trenutak da bi zapravo napao tek posljednjih pola minute. Jedan middle kick je Cormier osjetio, ali se uspio dovoljno pribrati da bi klinčem osigurao mirnu situaciju do kraja borbe.

Anderson Silva na kraju je dobio velike ovacije publike i sigurno je on moralni pobjednik ovog meča, kojeg je prihvatio samo 48 sati prije održavanja. Rijetko koji borac njegove, pa čak i manje reputacije bi to isto bio spreman napraviti, posebno za borbu protiv prvaka iz više divizije od one u kojoj inače nastupa.

Daniel Cormier def. Anderson Silva – jednoglasna sudačka odluka (30-26, 30-26, 30-26)

Amanda Nunes uništila Mieshu Tate i postala nova prvakinja bantam kategorije

Amanda Nunes nova je UFC prvakinja u bantam kategoriji i to čak četvrta unutar samo osam mjeseci razmaka. To je uspjela apsolutnim rijetko viđenim prebijanjem Mieshe Tate.

Brazilka je napravila ono kako je jedino mogla doći do naslova UFC prvakinje, tako što je od prve sekunde borbe agresivno napala iznenađenu prvakinju, koja je vjerojatno vjerovala kako će početne napade obraniti hrvanjem, no Nunes je bila spremna i briljantno je obranila pokušaje rušenja. Već tad se mogla primijetiti nervoza kod Mieshe Tate, a nakon što joj je jedan udarac raskrvario nos, više nije izgleda sigurna kao u trenutku ulaska u kavez.

To je Amandi Nunes dodatno diglo samopouzdanje, a nakon što je prvi puta uzdrmala Mieshu Tate, postalo je samo pitanje vremena kad će borba biti prekinuta te kad će bantam divizija dobiti novu prvakinju, prvu žensku UFC prvakinju iz Brazila. Nunes je nastavila agresivno i bez ikakve štednje, a onda je sve iznenadila kad je odlučila napasti leđa. Ipak se to pokazalo kao dobra taktika, budući da Tate više nije imala snage da se obrani i bila je prisiljena tapkati.

Amanda Nunes je tako potvrdila kako je s razlogom dobila čast boriti se za naslov prvakinje na ovakvom eventu te je potpuno zasluženo pojas prvakinje sada oko njenog pasa.

Brock Lesnar savladao Marka Hunta

Brock Lesnar savladao je Marka Hunta u svojoj prvoj MMA borbi nakon četiri godine. Bivši prvak je iskoristio svoje prednosti te je uspio savladati Samoanca u jednoj podosta slaboj borbi.

Iako je četiri godine bio bez borbe, Brock Lesnar je odradio dovoljno dobro da bi došao do pobjede protiv Marka Hunta, a posebno je impresionirala njegova kondicija, pokraj već naveliko poznate ogromne snage.

Zapravo, borba je bila slaba i teško gledljiva, a sastojala se od opreznih pokušaja Marka Hunta u stand upu te situacija kad bi Lesnar uspio odvesti borbu na pod. Tako je polovica prve runde prošla u Huntovom bezuspješnom traženju brade, nakon čega je uslijedilo rušenje, pa čak i ground n’ pound koji je doveo možda i blizu prekida.

Hunt je izdržao te je ušao u drugu rundu koju je dobio čisto iz tog razloga što je Lesnar u stand upu bio potpuno nezainteresiran, a do rušenja u drugih pet minuta nije došao. Zato je došao odmah na početku treće runde te je na podu bio dovoljno aktivan da ne dođe do sudačkog podizanja na noge. Vrlo slaba i teško gledljiva borba, ali pobjeda Brocka Lesnara.

Brock Lesnar def. Mark Hunt – jednoglasna sudačka odluka (29-27, 29-27, 29-27)

Jose Aldo savladao Frankie Edgara nakon pet rundi i osigurao revanš protiv McGregora

Jose Aldo došao je do pojasa privremenog prvaka u perolakoj kategoriji, odnosno do osiguranja mjesta prvog izazivača, nakon što je savladao Frankiea Edgara u jednoj podosta čudnoj i teško gledljivoj borbi. 

Bila je to borba u koju je Aldo ušao malo sporije, ali se činilo kako je sve aktivniji svakom daljnjom minutom koliko su borci bili u kavezu. No, prve tri minute sve je izgledalo kao voda na mlin Frankiea Edgara, koji je bio agresivniji te je pogađao Brazilca. Aldo se zapravo “u kavezu” pojavio tek posljednjh pola minute runde kad je uspio i uzdrmati Edgara.

Ono što je ipak bilo vidljivo bila su neuspjela rušenja Frankiea Edgara, kako u prvoj, tako i u drugoj rundi, koja je bila slična prvih pet minuta, uz ipak malo više probuđenog Alda. Brazilac je možda najimpresivnije izgledao upravo u branjenju pokušaja rušenja, nakon kojih bi uslijedila kontre, koja su nalazile put do lica Frankie Edgara.

Treća runda je možda bila i najvažnija u borbi, budući da se stvorio dojam kako je Aldo uhvatio radnu temperaturu. Ipak, on niti dalje nije napadao, nego je kontrolu sredine prepustio Edgaru, koji je bio konstantno agresivan, ali vjerojatno nije očekivao savršeno tempirano kontriranje od strane Alda. Može se reći kako smo tu gotovo istu situaciju gledali do kraja borbe. Edgar se puno više kretao i tražio kut s kojeg bi uspio napraviti više šteta, dok je Aldo bio maksimalno koncentriran te nije propuštao priliku uzvratiti na gotovo svaki Edgarov udarac.

Tako je borba otišla do kraja, a suci su pobjedu dali Aldu, od toga su mu čak dvojica dala četiri runde, što je možda i malo previše gledajući na dojam, no isto tako smo vidjeli Frankie Edgara koji se nije bunio na konačnu odluku. Jose Aldo je tako dobio privremeni pojas prvaka perolake kategorije, odnosno priliku pokušati se revanširati Conoru McGregoru čim se ovaj vrati u diviziju do 66 kilograma.

Jose Aldo def. Frankie Edgar – jednoglasna sudačka odluka (49-46, 49-46, 48-47)

Cain se vratio! Bivši prvak krajem prve runde apsolvirao Travisa Brownea

Uspješan povratak borbama odradio je Cain Velasquez nakon što je krajem prve runde došao do pobjede prekidom protiv Travisa Brownea. 

Bila je to borba koja je otvorila glavni program UFC 200 eventa, a Velasquezu je to bio prvi nastup otkad je prošlog ljeta ostao bez pojasa UFC prvaka u teškoj kategoriji. Stanka se u početku ipak vidjela, pa smo malo sporiji start u borbu vidjeli od bivšeg prvaka, koji je Travisu Browneu dozvolio da se razmaže te drži distancu koja mu odgovara.

Unutar takve borbe, Browne je pogodio par dobrih udaraca, no osjećalo se kako je Cain sve opušteniji. Tako je sredinom runde osjetio svoju priliku te je pogodio kružni udarac, kojim je uzdrmao Brownea, a malo nakon toga ga direktom šalje na pod. Nakon toga je, sve do kraja runde, Velasquez tražio način za završiti Brownea, koji se nalazio u modu preživljavanja.

Na kraju je to uspio samo dvije sekunde prije runde, kad je sudac John McCarthy vidio da se Travis Browne više ne pokušava obraniti.

Cain Velasquez je odradio dobar nastup uz impresivnu završnicu te bi mu to možda trebalo biti i dovoljno da postane idući u redu za napad na titulu, odnosno protivnik pobjednika UFC 203 borbe između Stipe Miočića i Alistaira Overeema.

Cain Velasquez def. Travis Browne – TKO (R1, 4:57)

Pena šokirala Zingano, Dillashaw bolji od Assuncaoa, a Gastelum od Hendricksa

Sve četiri borbe službenog uvodnog programa UFC 200 eventa otišle su do sudačke odluke, no uistinu nije nedostajalo uzbuđenja. Vidjeli smo pobjede Julianne Pene, Kelvina Gasteluma i TJ Dillashawa, kao i sjajnu borbu Sagea Northcutta i Enrique Marina.

Veliko iznenađenje priredila je Julianna Pena, iako su svi znali koliko je djevojka iz Venezuele opasna. No, dugo se čekao povratak Cat Zingano i svi su očekivali trijumf djevojke koja je savladala obje sudionice današnje glavne borbe. Tako je u početku borba i izgledala, budući da je Zingano prvu rundu lako srušila Penu te kontrolirala tijekom gotovo cijelih pet minuta. Slično je krenula i u drugu, no malo prije polovice runde, Pena radi preokret, dolazi u gornju poziciju te od tamo čini brutalnu štetu, puno veću nego je Zingano ranije napravila njoj, čime izjednačuje skor u rundama. A onda je u trećoj rundi Pena brzo došla do rušenja te odradila dominaciju do samog njenog kraja, čime je osigurala pobjedu. Njoj je to četvrta UFC pobjeda u jednako toliko nastupa, uključujući i trijumf u 18. sezoni Ultimate Fightera.

Kelvin Gastelum i Johny Hendricks odradili su borbu nespecifičnu za susret dva hrvača, odnosno kroz cijelih 15 minute bili su na nogama i izmjenjivali udarce, da bi na kraju Kelvin Gastelum došao do svoje najvrjednije pobjede u dosadašnjoj karijeri. Iako dvije sudačke kartice kažu 30-27, nije to bilo toliko uvjerljivo, pogotovo u drugoj rundi, gdje je Hendricks dominirao i moramo se pitati što su ta dvojica sudaca gledala za vrijeme tih pet minuta. Što se tiče preostale dvije runde, prva je bila sigurno pripala puno aktivnijem Gastelumu, dok je zanimljiva situacija bila u posljednjoj rundi. Dojam je kako je Gastelum držao tempo i pritiskao Hendricksa, ali se isto tako čini da je bivši prvak pogodio više i kvalitetnije. No, suci to tako nisu vidjeli te je odluka u Gastelumovu korist bila neupitna i jednoglasna.

TJ Dillashaw uspio je isprati gorak okusa poraza iz prve borbe protiv Raphela Assuncaoa, a ujedno je prekinuo i niz brazilskog borca, koji je iznosio čak sedam pobjeda za redom unutar UFC-ove bantam divizije. Većina ove borbe protekla je na nogama, gdje se Assuncao upisao u listu onih koji nisu pronašli odgovora za nevjerojatno kretanje Dillashawa, u kombinaciji sa snažnim neočekivanim udarcima. Nije Assuncao ostao dužan, pogodio je i on dobrih udaraca, no kako i statistika kaže, svaku rundu Dillashaw je imao desetak više takvih. Ovom pobjedom bivši je prvak možda i osigurao revanš protiv Dominicka Cruza, koji mu je u siječnju oduzeo pojas, u jednoj izuzetno izjednačenoj i neizvjesnoj borbi.

Uistinu fenomenalnom borbom, ovaj dio programa otvorili su Sage Northcutt i Enrique Marin, španjolski borac za kojeg su mnogi smatrali kako je zalutao na ovaj event, no on je potvrdio kako se ovdje došao kvalitetno potući. Bila je to borba s puno preokreta, koje nije sve lako opisati no krenimo redom. Prvu rundu je Northcutt odlučio odmah pokazati zašto ga smatraju najvećim MMA talentom te je krenuo u vrlo ozbiljne napade. Marin je to zaustavio tako što je skratio distancu i odveo Northcutta do ograde, gdje ga malo nakon toga ruši. Marin počinje raditi u parteru, no jako dobra tranzicija dovodi Northcutta u gornju poziciju. Do kraja runde su još jednom na nogama, gdje Northcutt zadaje još nekoliko dobrih udaraca.

Druga runda zapravo je donijela glavni trenutak ove borbe. Marin je još jednom odveo borbu u parter, gdje je uhvatio ruku i počeo raditi na armbaru. Nakon nekog vremena je došao do njega te u potpunosti izvukao ruku Northcuttu, koji je pokazao veliko srce te na iznenađenje svih nije tapkao nego se čak izvukao. Ipak, do kraja runde nije napravio dovoljno da bi mu pripala. Zato je po sucima napravio dovoljno u posljednjoj dionici, gdje je također dva puta srušen te tri minute kontroliran, ali dvije minute kvalitetnog, raznovrsnog i efikasnog stand upu. gdje Marin nije imao apsolutno nikakav odgovor, donijelo mu je pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom. Svaka čast za ovu sjajnu borbu obojici momaka!

UFC 200 – Uvodni program (rezultati)

Julianna Pena def. Cat Zingano – jednoglasna sudačka odluka
Kelvin Gastelum def. Johny Hendricks – jednoglasna sudačka odluka
TJ Dillashaw def. Raphael Assuncao – jednoglasna sudačka odluka
Sage Northcutt def. Enrique Marin – jednoglasna sudačka odluka

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.