"Tata, a koliko je to tri milijuna eura?"

VIJEST da Tau Ceramica nakon četverogodišnjeg zanimanja nudi tri milijuna eura za 15-godišnjeg Šibenčanina Darija Šarića izaziva dvojake osjećaje. I uvijek je tako kada raznorazni Perezi milijunima vabe našu djecu. I uvijek je ista dvojba; otimačina, dobar posao? Ili pak nastojanje da se trgnu domaći klubovi, svojevrsno upozorenje. Teško je reći jer stvar je na kraju, paradoksalno, previše individualna.

Predrag Šarić najbolji je strijelac Šibenke u povijesti. Igrao je s Draženom u zlatim 80-ima, baš nedavno prisjećao se najvažnije utakmice šibenske košarke, protiv Bosne 83. na Baldekinu. I zlatnog razdoblja koje je u Šibeniku započelo negdje po dolasku legendarnog Moke Slavnića. Danas popularni Šiši vodi biznis sa šleperima, pomaže supruzi Veselinki, bivšoj igračici Elemesa, oko apartmana i kćeri, kadetske reprezentativke Hrvatske. Njegov sin najveći je europski košarkaši talent. S 15 godina i 202 visine, sam dobiva utakmice i može za razliku od Dražena, s kojim su ga odmah požurili usporediti, igrati apsolutno sve. U odnosu na Dražena, Šiši kaže da Dario spada u kategoriju univerzalac, koji može igrati na četiri pozicije.

"Uvijek će radije asistirati"

"Dražen je bio jedinica, dvojka, klasični killer. Darija bih više usporedio s Tonijem Kukočem, iako on priča samo o Magic Johnsonu.  Pozicija playa najviše mu odgovara, uvijek će radije asistirati...", priča nam Šarić stariji.

Iza njega je silno iskustvo, ali Šiši se ipak boji da bi mogao pogriješiti. U Tau Ceramici stvoreni su mnogi igrači, ali postoji i veliki rizik. Neki su radikalni, pa kažu da će od njega ili napraviti vrhunskog igrača, ili će nestati sa scene. Jedno je sigurno; za uspjeh su neophodni dobri uvjeti, ali Šiši ne otklanja mogućnost da se dobar razvoj talentu pruži i u Hrvatskoj. Obitelj važe već godinama, jer najveći španjolski klubovi stalno zovu, dolaze, pitaju.. U Španjolskoj su o Šaricu pisali gotovo svi mediji - "la gran perla croata", probili su ga Neven Spahija dok je vodio Tau, i Žan Tabak, kao asistent u Real Madridu. Šarića su tijekom godina zapazili mnogi klubovi, otac se prisjeća da je razgovarao s Panathinaikosom, Realom, Lottomaticom, ali Tau Ceramica čini mu se kao najbolja opcija. Kako cijelu ovu priču doživljava 15-godišnji dječak?

"On je normalan. Uvijek pita, tata, a koliko je to novca? Ali svjestan je da mora raditi, naučiti kako se postaje pravi igrač poput Dražena, Tonija ili njegovog Magica. Zna da mora napredovati, najbolje se snalazi na playu. U glavi je još uvijek dijete, ali s njim bi u Španjolsku preselila obitelj, odmah u početku majka i kćer koja je mlađa godinu i pol dana...", priča nam Šaric.
Nakon što su odradili gotovo olimpijski ciklus pregovarajći s klubom iz Vitorije, Šarići početkom tjedna planiraju put.

Tau isplaćuje tek nakon 18. godine

"Idemo napokon vidjeti kakva je situacija. Sve što se do sada govorilo je točno, oni nam nude ugovor na osam godina. I spremni su izdvojiti tri milijuna eura"

Radi se o ukupnom iznosu transfera, Dario ne bi odmah pospremio novac, stvari idu ipak malo drugačije;

"Oni zahtijevaju ugovor na osam godina, ali tijekom prve tri godine nema isplate, već uzdržavanje, školovanje... Dok se ne uvjere da je igrač za njih. Isplata kreće sa 18 godina, a prema ugovoru bi s 19 mogao izaći na tržište. Potpisali smo samo ugovor s američkom agencijom koja nas zastupa. Ništa drugo nismo potpisali, niti je definitivno da ćemo ostati u Tau Ceramici."

Tamo su mnogi stasali, Brazilac Tiago Splitter Argentinac Luis ScolA. No, postoje i neke priče s težim zapletom, pitajte Stanka Baraća. On je samo jedan u nizu kojeg su nam Španjolci "digli", sa 16 godina put Reala krenuo je i Bojan Bogdanović. Svi se slažu da nam talenti prerano odlaze, ali pravi je problem što samo talentima možemo konkurirati Europi. Financijski smo miljama daleko, a talente sve teže zadržavamo. Rješenje se još uvijek ne nazire.

Izveli ga na trište ravno iz juniora zbog osobnih interesa?

Zoran Kalpić, nekadašnji košarkaš Šibenke i mladi trener nije imao prilike raditi s Darijom, ali naravno da ga jako dobro poznaje.

"Njegove su kvalitete neupitne. I vjerujem da će se raviti u pravog igrača, bez obzira ostao u Hrvatskoj ili ostao u inozemstvu. No, odluka je stvar njegove obitelji. O tome bi ponešto mogli reci i ljudi iz kluba, iz Šibenika. Svakako nije dobro što nam talenti odlaze, ali treba znati da to nije laka odluka za obitelj.", kaže Kalpić.

Šiši pak napominje da se u odluci neće voditi za novcem, iako cifre koje Španjolci nude vrlo brzo pomute razum.

"Mog sina skauti prate četiri godine. Razgovarali smo s stručnjacima od CSKA do Reala, ali ponavljam ono što Tau nudi čini se u kompletu najbolja opcija. Za Darija je bitno da ide u školu, razvija se i trenira. Novci nisu uvjet."

Nije se nimalo lako razvijati kada te sa 15 godina prozovu novim Draženom. Znamo kako su završavali neki šibenski talenti koje su tako tretirali. U Dariju je Dražena vidjela njegova majka Biserka, a čak i većim talentom etiketirao ga je Josip Milaković, direktor Šibenske škole košarke.

Koji je, uzgred rečeno, još prošle godine Šarića izveo na španjolsko tržište, što su mnogi pripisali osobnoj nesnošljivošću prema ljudima iz KK Šibenik, starijeg brata. Radi se otprilike kao da je Lokomotiva odvela Badelja na mercato, umjesto u Dinamo. Jesu li zbog atmosfere koje vlada u Šibeniku roditelji Darija Šarića zakotrljali priču oko Tau Ceramice? Jesu li željeli trgnuti domaće klubove, jer iako će svratiti do Španjolske, ističu Cibonu i Zagreb kao najdraže opcije? Nije neznačajna niti bilješka Predraga Šarića da u Omladinskoj školi Dražen Petrović ne znaju "do kada Dariju traje ugovor".

Što o svemu kaže Dario, osim što pita koliko je to zapravo tri milijuna eura? Šibenčanin navija - za Cibonu.

"Cibona je moj favorit, klub za koji navijam. Godi mi sve što se oko mene događa, ali roditelji će odlučiti što je najbolje za mene."

Dea Redžić
Foto: Novi tjednik, Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.