Sudar junaka: Subašić i Akinfejev

Foto: Hina, EPA

33-GODIŠNJI Danijel Subašić i njegov kolega, 32-godišnji Igor Akinfejev, bili su junaci osmine finala SP-a. Proteklih dana postali su svjetske zvijezde.

Subašić je u raspucavanju protiv Danske obranio tri jedanaesterca, dok je ruski kapetan obranio dva jedanaesterca Španjolcima. U nekoliko dana pola svijeta naučilo je njihova imena. Prije SP-a, prema nekim anketama, 85 posto ljudi nije znalo kako se zove hrvatski vratar u Monacu, Subašić. 

Nakon što je obranio udarce Eriksenu, Schoneu i Jorgensenu, ušao je u povijest kao tek drugi vratar koji je obranio tri jedanaesterca na SP-u. Prije njega to je uspjelo Portugalcu Ricardu, koji je 2006. godine u Njemačkoj obranio jedanaesterce Lampardu, Gerrardu i Carragheru te je Engleze poslao kući. 

"Drago mi je da sam svom narodu donio veselje", rekao je Subašić skromno nakon čudesne predstave protiv Danske.

Subašić je u tri utakmice na prvenstvu (protiv Islanda je branio Kalinić) u 300 minuta igre primio samo jedan gol uz sedam obrana, što je 87,5 posto uspješnosti. Nakon izborenog četvrtfinala, Subašić je postao jedan od glavnih kandidata za nagradu za najboljeg vratara SP-a. Prema kladionicama, ispred njega su Brazilac Alisson i Francuz Hugo Lloris.

Zadarski junak svjestan je euforije koja trese Hrvatsku.

"Lijepo je živjeti ove trenutke, neka traju, ali znate kakva je popularnost, jednu utakmicu si gore, a drugu dolje. Drago mi je da sam mogao pomoći", kazao je Subašić koji je od 2012. u Monacu, a prije toga je branio za Hajduk i Zadar.

Dva lica Akinfejeva

Akinfejev je protiv Španjolske obranio udarce Kokeu i Aspasu. Njegova ključna obrana Aspasova udarca nogom dugo će se vrtjeti na ruskim televizijama.

"Nisam ja junak utakmice, već momčad", kazao je nakon pobjede protiv Furije.

Ruski mediji tvrde kako je Akinfejev vratar s mnogo lica. S jedne strane je smiren, staložen i odlično reagira pod pritiskom, no s druge strane sklon je nevjerojatnim pogreškama.

Na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. je poklonio Koreji pobjedu (1-0) ispustivši laganu loptu u gol. Nevjerojatnu pogrešku je napravio i u susretu protiv Alžira, nakon čega je Rusija ispala sa SP-a. I u Kupu konfederacija prošle godine je bio kriv za poraz od Meksika.

Rekorder je po broju utakmica bez primljenog gola u ruskoj reprezentaciji, prestigavši slavne Lava Jašina i Rinata Dasajeva, ali i drži rekord primivši pogodak u 43 uzastopna susreta u Ligi prvaka u dresu moskovskog CSKA.

Svi se u Rusiji nadaju kako je sada u pozitivnoj fazi.

"On je takav karakter da od njega ne očekujete emocionalne govore u svlačionici", kazao je ruski novinar Artjom Kalinin za ESPN.

Njegov kolega Aleksandr Višnevskij smatra da Akinfejev u reprezentaciji nema konkurencije i zbog toga stagnira, a nakon pobjede protiv Španjolske, ruski Sport Express ga je usporedio s Jašinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.