REGIJA

Što fotografija ratnog krvnika Karadžića radi uz grb Barcelone?

Screenshot/Facebook

NA Facebooku dokumentarnog kanala njemačke državne televizije ZDF nalazi se slika ratnog krvnika Radovana Karadžića, a u pozadini je greškom montiran grb Barcelone.

ZDFinfo je uz Karadžićevu fotografiju objavio i tekst u kojem se navodi da je prošao put od nogometnog radnika do ratnog zločinca.

Für seine Verbrechen sitzt der Serbe eine lebenslange Haftstrafe im UN-Gefängnis in Den Haag ab.

Posted by ZDFinfo on Wednesday, November 27, 2019

"Od nogometnog radnika do genocida", stoji u naslovu, dok se u tekstu nastavlja:

"Srpski ratni zapovjednik Radovan Karadžić radio je na početku 80-ih godina kao psiholog u Barceloni. Kasnije je osuđen, između ostalog, i za masakr u Srebrenici tijekom rata u BiH."

To, naravno, nema veze s istinom. Karadžić, koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, nikada nije radio u Barceloni.

Njegova veza s nogometom je ta što je osamdesetih godina prošloga stoljeća radio u Sarajevu kao sportski psiholog te nešto kratko u Crvenoj zvezdi.

Nijemce (uz ZDF, prije njih i Deutsche Welle) zbunio je članak na njemačkoj Wikipediji gdje piše da je Karadžić radio u Barceloni.

Naime, Wikipedia se pozvala na netočan navod koji je objavio Süddeutsche Zeitung 2008. godine kada je Karadžić uhićen u Beogradu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.