VIDEO S ULICA SPLITA

Split dočekao reprezentaciju: Jedni vikali "Lopovi", drugi "Doli Uprava Hajduka"

Screenshot: Index, Video: Katarina Šapina

DIO Splićana s kojima smo proteklih dana razgovarali ne dolazi na večerašnju utakmicu reprezentacije na Poljudu, dok većina građana jedva čeka navijati za reprezentaciju na krcatom splitskom stadionu.

Hrvatska se vratila u Split nakon četiri i pol godine i incidenta sa svastikom. Počinitelji koji su ugravirali kukasti križ od 15 metara u poljudski travnjak nikad nisu pronađeni. 

Dugogodišnji rat Hajduka i HNS-a, odnosno Hajduka i Dinama, utjecao je na vezu splitskih navijača i reprezentacije. Torcida ne dolazi na večerašnju utakmicu. Posljednji put reprezentaciju su na Poljudu bodrili 2011. na utakmici s Gruzijom, no i tada su bojkotirali uvodnih 14 minuta susreta. Njihova šutnja simbolično je označila 14 godina ignoriranja Splita od HNS-a kojim je drmao Zdravko Mamić, danas bjegunac optužen za tešku pljačku Dinama. 

Češće u Londonu, nego u Splitu 

Reprezentacija Hrvatske u proteklih 20 godina više je utakmica odigrala u Londonu nego u Splitu. Službeni Hajduk zabranio je čelnicima HNS-a ulazak u svečanu ložu Poljuda. Uoči večerašnje utakmice Hajduk se iselio iz svoje kuće na otok Brač. Čelnici kluba ne očekuju se na utakmici, dok pojedini igrači dolaze u privatnom aranžmanu. 

Hajduk službeno ne sudjeluje u organizaciji utakmice niti organizira dolazak na Poljud. U klubu ističu da nema raskola ni zabrana te da igrači na slobodan dan mogu kreirati svoje vrijeme kako žele. Službeni poziv od Grada Splita i HNS-a, koji su službeni organizatori susreta, dobio je samo predsjednik Uprave Marin Brbić. Ipak, ne očekuje se da će večeras biti u svečanoj loži uz dužnosnike Saveza i HDZ-a.

Hrvatski nogometni savez od nedjelje je zauzeo splitski stadion i brendirao ga u boje reprezentacije. Tribine su prekrivene crveno-bijelim ceradama, a na klupama za igrače stoji natpis "Vatreni ponos". 

Ovo je predizborni skup HDZ-a, a ne utakmica reprezentacije 

Operaciju povratka reprezentacije u Split vodi Marijan Kustić, šef HNS-a i stranački čovjek od povjerenja Andreja Plenkovića. Davor Šuker dolazi na utakmicu kao fiktivni predsjednik Saveza koji je izgubio moć i podršku Izvršnog odbora HNS-a, sastavljenog većinom od članova HDZ-a. Večeras se na Poljudu održava stranačka fešta, a delegaciju HDZ-a predvodit će premijer Plenković i predsjednica Kolinda. Dio Splićana je to prepoznao i ne žele dati podršku takvom Savezu. Nisu oduševljeni ni reakcijom gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je bio posrednik u dogovoru između HDZ-ovaca koji vode nogometni Savez i vrha stranke. 

"Da, evo sve trčim na utakmicu. Sve za lopove", rekao nam je jutros prvi prolaznik kojeg smo sreli na splitskim Skalicama kad smo izašli iz stana. 

"Ne idem ni ja, nisam lud. Tko su svi ti kockasti? Samo Hercegovina i Zagora. To je HDZ-ov skup, a ne reprezentacija Hrvatske", dobacio je gospodin koji se sunčao na terasi kafića. 

Većina Dalmatinaca s kojima smo danas razgovarali razmišlja drugačije.

"Hajdukovi čelnici morali su doći na večerašnju utakmicu. Oni predstavljaju Hajduk, hrvatski klub, a ne sami sebe. Zna se da jedna udruga generira suprotno raspoloženje, no oni su u manjini", kazao nam je jedan gospodin u Modrićevom dresu s kojim smo također razgovarali na splitskim Skalicama. 

"Radije ćemo se dobro napiti, nego platiti ulaznicu"

Mladi Splićani nisu posebno uzbuđeni zbog utakmice. Kazali su nam da će se večeras radije pošteno napiti nego platiti ulaznicu za utakmicu Hrvatske. 

Na ulici smo sreli i tri navijača iz Zadra, koji su nam ustupili fotografije zajedničke fešte s navijačima Mađarske. Sreli su se na autocesti za Split i popili nekoliko piva. 

"Ne razumijem zašto se ljudi tuku, trebali bismo zajedno slaviti. Jedva čekamo utakmicu, Hrvatska dugo nije bila u svojoj Dalmaciji. Kad večeras Modrić i ekipa istrče na Poljud, gorjet će nebo i zemlja", kazali su nam Zadrani. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.