ATLETIKA

Ruskim atletičarima produžena suspenzija zbog dopinga: "Postoje nove sumnje"

Foto: EPA

MEĐUNARODNA atletska federacija (IAAF) produljila je suspenziju ruskim atletičarima zbog procjena da ta zemlja "nazaduje" u reformama u borbi protiv dopinga.

Prema toj odluci, Rusija ima tri mjeseca da uvjeri IAAF da je dovoljno napredovala kako bi se njeni sportaši mogli natjecati na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Na sastanku održanom u Monaku čelnici IAAF-a su 11. put odlučili produljiti Rusima suspenziju. Šef radne skupine IAAF-a za slučaj dopinga kod Rusa Rune Andersen pozdravio je dugo očekivanu isplatu Rusije od 3,2 milijuna dolara troškova za praćenja njene usklađenosti s antidoping pravilima.

"Postoje sumnje, pronašli smo nove slučajeve dopinga"

Andersen je istaknuo da je vidljiv i napredak u vezi s dostavljanjem velike količine podataka, "nekoliko stotina gigabajta", odnosno dopinških uzoraka koje WADA još uvijek analizira.

Međutim, Andersen je izrazio i zabrinutost naglasivši da postoje nove sumnje u doping ruskih sportaša, i to u periodu od početka 2019. godine do danas.

Zabrinut je jer nije siguran rade li suspendirani treneri i dalje sa sportašima.

"Ako je tako, to dovodi u pitanje može li Atletski savez Rusije nametnuti suspenzije za doping i jesu li ruski atletičari prihvatili izmjene u novoj antidoping kulturi", rekao je Andersen.

Podsjetimo, IAAF je suspendirao Rusiju 2015. godine zbog rasprostranjenog dopinga njenih atletičara uz podršku i prikrivanje države. Usprkos tome, desetine vrhunskih ruskih atletičara natjecale su se kao neutralni sportaši na velikim natjecanjima, ali uz prethodnu strogu doping kontrolu.

Svjetsko prvenstvo u Dohi održat će se od 28. rujna do 6. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.