Rijeka saznala sjajnu vijest. Sad je na korak do ogromne prilike u Europi

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

ŠERIF TIRASPOL izgubio je na svom terenu 0:1 od Zire u prvoj utakmici prvog pretkola Europa lige. Poraz moldavskog od azerskog kluba sjajna je vijest za hrvatskog predstavnika u, drugom po snazi, europskom klupskom natjecanju. Naime, tako je blizu ostvarenja scenarij iz Rijekinih snova.

Ako Šerif na uzvratu u gostima ne nadoknadi manjak te ispadne u prvom pretkolu Europa lige, Rijeka, koja igra drugo pretkolo protiv pobjednika para mađarskog Paksija i rumunjskog Corvinula, bi prolaskom u treće pretkolo i tamo zadržala povlašteni nositeljski status. 

Rijeci se počelo otvarati još u svibnju

Rijeci se tako otvara velika, pa čak i ogromna prilika u Europi, koja se počela nazirati još prije mjesec i pol. Naime, krajem svibnja Rijeka je, činilo se, sigurno bila nenositelj u 3. pretkolu Europa lige. No, onda joj je jedan rezultat iz Izraela donio veliku i utemeljenu nadu za daleko bolji status u ždrijebu i pretkolima EL-a ovog ljeta, a samim tim i za proboj što dalje u Europi iduće sezone.

Naime, finale Kupa u Izraelu izgubio je Hapoel Beer-Sheva, što je sjajna vijest za Rijeku jer se tako pomaknula na poziciju prvog kluba ispod crte nositeljstva u trećem pretkolu Europa lige. Rijeka je već tada znala da joj je za status nositelja potrebno da samo Šerif iz Moldavije ispadne u prvom pretkolu.

Ovo otkriva Football Meets Data, platforma koja se bavi nogometnom statistikom te permutacijama i simulacijama UEFA-inih koeficijenata i rankinga. Za Rijeku bi bilo sjajno da Šerif ispadne zbog niza razloga.

U treće pretkolo bi prenijela povlašteni, nositeljski status uz drugog pretkola. Jasno, pod uvjetom da prođe drugo pretkolo. Tako bi izbjegla niz teških suparnika: Ajax, Bragu, Molde, Viktoriju Plzen, Partizan Beograd... 

Ispadanje Šerifa otvara Rijeci ogromnu priliku

Ako Rijeka prođe preko izgledno Corvinula u treće pretkolo, a Šerif ispadne, nastavlja biti nositelj dakle i u trećem pretkolu. Prolaskom tog kruga zadržava povlašteni status i u play-offu ili zadnjem pretkolu Europa lige.

Ispadne li Rijeka u EL-u, spušta se u play-off Konferencijske lige gdje bi u borbi za skupinu natjecanja također imala status nositelja. Tako bi izbjegla Chelsea, Fiorentinu, Betis, Lens i njemački Heidenheim. 

To joj donosi prolazne suparnike: sjevernoirski Linfield, latvijsku Rigu i luksemburški Dudelange. S druge strane, prijete joj grčki AEK, turski Trabzonspor i portugalska Vitoria Guimaraes. U svakom slučaju, ispadanjem Šerifa, koje je sada itekako izgledno, Rijeci se otvara fenomenalna prilika da izbori jesen u Europi, odnosno skupinu Europa lige ili Konferencijske lige. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.