REMEK-DJELO "SLOVENSKOG DRAŽENA": Klinac natjerao Baske na standing ovation igraču Reala

Screenshot: Youtube

LUKA DONČIĆ (17), jedan od najvećih talenata svjetske košarke, briljira za Real, ali ne u kadetskoj ili juniorskoj momčadi, nego u najjačoj konkurenciji, među seniorima u Euroligi. 

Iako vrlo mlad, ima točno 17 godina i 11 mjeseci, slovenski playmaker već je potvrdio talent i ove sezone postao stalni član prve momčadi, a najnoviju predstavu kojom je oduševio navijače, ne samo njegove momčadi, pružio je na gostovanju u Vitoriji, kod Baskonije u 21. kolu Eurolige, gdje je bio najbolji igrač u pobjedi 79:71.

Za samo 25 minuta postigao je 16 koševa, uz 9 skokova i 6 asistencija, bez izgubljene lopte, a zbog svega navedenog imao je valorizacijski indeks 30. Te brojke otkrivaju dovoljno o kakvom se izglednom genijalcu radi, s obzirom na da je do ovakvog učinka došao u kako smo naglasili, najjačoj konkurenciji i na teškom gostovanju. Ipak, jedan njegov potez na ovom dvoboju zaslužuje posebno isticanje. 
 
Kao i uvijek kada kraljevski klub iz omraženog Madrida gostuje u buntovnoj, separatističkoj Baskiji, s tribina dobije tretman koji se nikako ne može nazvati prijateljskim, ali protiv slovenskog čuda od djeteta, kojeg u Španjolskoj zovu po slavnom hrvatskom prethodniku u klubu i uspoređuju s Magicom Johnsonom, 15 i pol tisuća gledatelja u Fernando Buesa Areni moralo je potpisati kapitulaciju.
Na ovacije ih je natjerao akcijom za pamćenje u zadnjoj četvrtini, kada je driblingom i provlačenjem lopte kroz noge dva suparnika svezao u čvor, odnosno natjerao ih da se sudare, nakon čega je loptu poslao visoko od table u koš.

Cijeli košarkaški svijet poludio je za klincem koji se 1999. rodio u Ljubljani i u tamošnjoj Olimpiji počeo karijeru.
 
Već je oduševljavao ove sezone u Euroligi, u prosincu je protiv Žalgirisa u zadnjih 90 sekundi utakmice, pri rezultatu 86:86, ubacio dvije trice zaredom i tako prelomio utakmicu. Žalgiris je tricom Westermanna smanjio na tri koša zaostatka, ali Dončić tada opet preuzima odgovornost i s dva slobodna bacanja potvrđuje pobjedu Reala 96:91. Susret je završio sa 17 koševa (5-8), 4 skoka i 4 asistencije i bio najbolji igrač utakmice.

Dončića je najveći klub odlučio dovesti nakon što je u finalu U-13 turnira u Italiji zabilježio 54 koša, 11 skokova i 10 asistencija. 
 
Kao 13-godišnjak potpisao je ugovor s Realom na pet godina nakon što je za madridski klub igrao na posudbi iz Olimpije i u finalu "dječjeg kupa" zabio 20 koševa protiv Barcelone. 
 
U travnju 2015. postao je najmlađi igrač Reala u španjolskom prvenstvu, a rekordno rani nastup sa 16 godina, dva mjeseca i dva dana, proslavio je tricom za pobjedu protiv Unicaje. Prošle sezone, 2015/16., bio je najmlađi igrač ACB lige i sa 17 koševa Bilbau postao najefikasniji igrač mlađi od 17 godina u povijesti španjolskog prvenstva. 

Ove sezone već je proglašen najboljim igračem kola nakon što je protiv Fuenlabrade ubacio 23 koša i 11 skokova.
 
S obzirom na sve ovo, jasno je da su Slovenci slavili kada je Dončić prije pet mjeseci objavio da je odlučio igrati za slovensku reprezentaciju, a ne za Španjolsku koja ga je dugo vrbovala.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.