PUT DO VRHA Kako je Team Liquid osvojio The International i 10,8 milijuna dolara

FOTO: Dota2ti/Flicker

DOTA 2 esport dobio je nove šampione! Team Liquid sinoć je nadigrao kineske timove LGD.FY i Newbee te time osvojio The International. Uz 10,8 milijuna dolara pripala im je i titula najboljeg Dota 2 tima na svijetu. Put do vrha, nije bio nimalo lagan.

>>TRI EKIPE ZA 10 MILIJUNA DOLARA Večeras ćemo saznati pobjednika The Internationala
 
Team Liquid je esport organizacija utemeljena 2000. u Nizozemskoj. Krenuli su kao StarCraft: Brood War klan, a tijekom godina se razvili u jednu od najpoznatijih esport organizacija na svijetu. Između ostalog su poznati i po svojoj web stranici u sklopu koje se nalazi Liquipedia, Wikipedija za esport. Odlični rezultati u StarCraftu i posjećenost web stranice omogućili su im širenje i na druge igre, a 2012. ušli su u Dotu.
 
Trenutnu postavu Dota 2 tima temelje na tri igrača koji zajedno igraju već dvije godine, kapetan Kuro "KuroKy" Salehi Takhasomi, Ivan "MinD-ContRoL" Borislavov Ivanov i Lasse "MATUMBAMAN" Urplakainen. Godinu dana kasnije priključio im se Amer "Miracle-" Al-Barkawi, a početkom godine i Maroun "GH" Merhej. 
 

 
Dolazeći na The International imali su odlične rezultate iza sebe. Manje od mjesec dana prije početka turnira osvojili su sedmu sezonu DreamLeaguea, a u lipnju i veliki turnir EPICENTER 2017. Po mnogima su bili jedni od favorita, ali na najvećoj esport pozornici na svijetu sve se mijenja pa tako i favoriti.
 
Na The International 7 došli su s pozivnicom. U grupnoj fazi krenuli su odlično, ali ipak su igrali izjednačeno protiv ostalih favorita Evil Geniusesa, LGD Gaminga i TNC-a. Rezultatom 13-3 osvajaju prvo mjesto skupine A i u doigravanje idu s odlične pozicije. 
 
Prvo mjesto u skupini i sistem dvostruke eliminacije značio je da moraju izgubiti dva meča kako bi ispali s turnira. Timovi su se preselili u KeyArenu i počinje doigravanje na glavnoj pozornici pred više od 15 tisuća ljudi. Team Liquid gubi već u svom prvom meču od kineskog Invictus Gaminga i ispada u donji dio natjecanja, na jedan meč od eliminacije. Žele li ići do kraja, više nemaju pravo na pogrešku.
 
Tada Team Liquid kreće u nevjerojatan niz od šest pobjeda, koji će ih na kraju odvesti do samoga vrha. Prvi izazov je bio Clement "Puppey" Ivanov i njegov Team Secret. Jedan od najboljih Dota 2 igrača svih vremena sa svojim timovima konstantno ostvaruje odlične rezultate i mnogi ga smatraju jednim od najutjecajnijih ljudi Dota 2 esporta. Team Liquid gubi prvi meč prilično uvjerljivo, ali KuroKy tada nadmudruje Puppeya i iduća dva meča idu na stranu Team Liquida. Već tada se vidi da Team Liquid može igrati nekoliko vrlo različitih strategija, a u draft fazi KuroKy jednostavno uspijeva te strategije dovoljno dugo sakriti od protivnika da se oni na kraju teško prilagođavaju.
 

 
Sljedeći izazov je Team Empire u kojem veliku ulogu igra Roman "Resolution" Fominok. igrač koji nastupa kao zamjena. Kako se Team Empire nije stigao pripremati s novim igračem, jednostavno su igrali oko njega, a on je ujedno i glavni razlog zašto su došli tako daleko. Međutim, Team Liquid je puno uigraniji, a KuroKy i dalje dominira draftom. U prvom meču Team Liquid dobiva heroje po kojima su poznati, GH na Keeper of the Light i MATUMBAMAN na Broodmother. Idući se meč Team Empire pokušava prilagoditi, ali Miracle dobiva Huskara, a MATUMBAMAN Lifestealera i to znači kraj za Empire.
 
Kako turnir odmiče protivnici postaju sve teži i svaki meč između ekipa koje su ostale lako je mogao biti samo finale. Za ulazak među najbolje četiri ekipe Team Liquid mora pobijediti Virtus.pro, jedne od glavnih favorita turnira. Prvi meč serije možda je i najbolji na cijelom turniru. Trebalo je duže od 103 minute da jedan od ovih timova osigura pobjedu, ali ona ide na stranu Liquida. Međutim Virtus.pro se vraća, u draftu izbacaiju Keeper of the Lighta, sami uzimaju Venomancera i Alchemista, kombinaciju koju Liquid također preferira i izjednačavaju seriju. Ipak, to nije bilo dovoljno. Team Liquid u odlučujućem meču pobjeđuje i ulazi među četiri najbolja.
 

 
Do ovoga trenutka Team Liquid je odigrao više mečeva od svojih budućih protivnika. Iako se sve ekipe pripremaju i prate što radi Team Liquid i kako ih nadigrati, to se jednostavno ne događa. GH na svojoj poziciji preferira tri heroja, Keeper of the Light, Earthshakera i Wispa, ako on igra dobro igra i ostatak tima. MinD_ContRol s Nature's Prophet pobjeđuje u 70% mečeva, a MATUMBAMAN i Miracle su na svojim pozicijama fenomenali igrači i ako im se ukaže prilika oni će ju sigurno iskoristiti. Kapten Liquida KuroKy, na The Internationalu se pokazao kao najbolji drafter na svijetu, a to su mu omogućili upravo igrači koje je okupio. 
 
Team Liquid od Aegisa i 10 milijuna dolara sada dijele tri odlične kineske ekipe. Prva na redu je LGD Gaming. Podosta iznenađujuće, Kinezi padaju bez ispaljenog metka. KuroKy im je dozvolio da igraju Kunku i Magnusa, heroje koje su igrali kroz cijeli turnir, no to im nije bilo dovoljno. Jer to je značilo da Liquid također može igrati što želi. Još jednom GH dominira na Earthshakeru, a Liquidovi carry igrači spremni su to iskoristiti i poslati LGD kući.
 
Drugi tim iste organizacije, LGD. Forever Young, iako bez velikih rezultat u svojoj prošlosti igraju odličan turnir i prometnuli su se u jedne od glavnih favorita. U prvom meču pobjeđuju Liquid zahvaljujući Puck i Lifestealer kombinaciji koju je upotpunio Sniper, ali KuroKy i ekipa i dalje izgledaju dobro raspoloženi. Iduća dva meča MinD_ContRoL dobiva svog Nature's Propheta i ponavalja se priča koju smo gledali čitavi turnir. Djeluje nemoguće izbaciti Liquid iz njihove zone i ne dozvoliti im da realiziraju svoje ideje.  MinD_ContRoL je po čitavoj mapi, u ranoj fazi igre stvara višak na ostali laneovima, a kasnije se fokusira na split push i LGD.FY nema rješenje. 
 

 
Slijedi finale. Sat vremena nakon pobjede protiv LGD.FY, Team Liquid će igrati najvažniji meč u njihovim životima. U finalu ih čeka Newbee. SCCC i ekipa igraju odličnu Dotu i mnogi smatraju kako je tu kraj za Liquid. KuroKy i dalje nevjerojatno drafta i dovodi u svoju ekipu u situaciju da su oni ti koji postavljaju pitanja, a Newbee mora tražiti odgovore. U ovome trenutku Team Liquid je toliko samouvjeren u svoje odluke da djeluju nepobjedivo. Newbee je znao kako će igrati Liquid, samo nisu imali odgovor. Ili je MinD_ContRoL dobio Nature's Propheta ili je GH dobio Earthshakera, a još nismo stigli do Miraclea niti MATUMBAMANa. 
 

 
Prvi put u povijesti The Internationala, jedan tim je pobijedio u finalu s rezultatom 3:0. Team Liquid tako je osigurao Aegis i 10,8 milijuna dolara. Nevjerojatan niz, nevjerojatna priča i fenomenalan završetak esport spektakla. Team Liquid niti u jednom trenutku nije ostavio prostora sumnji, igrali su pametnije i bolje od svojih protivnika i zasluženo nose titulu najboljeg Dota 2 tima na svijetu. 
 
The International je zaista posebna priča. Niti jedan igrač u sedam godina nije dva puta osvojio tu titulu. Cijeli Dota 2 esport raste na leđima ovakve predstave, vrhunca sezone nakon kojeg se raspadaju timovi, odlaze igrači, a neki i prestanu s Dotom. No, tu je i ona ljepša strana priče. Svake godine deseci tisuće igrača počnu igrati Dotu 2 ili joj se vrate nakon što pogledaju The International. Još jedan tim uđe u povijest, probiju se neki novi igrači i tako se zaokruži ciklus ovog turnira. Niti jedan esport turnir na svijetu nije kao The International. Niti jedan sportski događaj na svijetu nije kao The International. Nije to nikakav Super Bowl esporta, nikakvo svjetsko prvenstveno. To je samo The International.
 
FOTO: Dota2ti/Flicker 
 
Cijeli turnir je odrađen na vrhunskoj razini. Teško je naglasiti koliko je to bitno za esport kao takav jer mu je upravo to godinama nedostajalo. Naravno, neće se svi slagati tko bi trebao komentirati ili analizirati mečeve, čak ni tko bi trebao biti voditelj. Valve se odlučio za svoj koncept i realizirao ga je odlično. Pred 17 tisuća ljudi, finalisti dolaze na binu, a uvod im je odsvirao čitavi orkestar. To su slike esporta kakav želimo. Timovi su tu da osiguraju vrhunske mečeve i toga će uvijek biti, a spektakl, spektakl je na organizatorima. Valve ga je ovaj puta isporučio.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.