INTERVJU: DEA LASIĆ

Pričalo se da Cibalia propada. "Falimo svima u Hrvatskoj, vrijeme je za 1. HNL"

Foto: Dorian Jakuš/HNK Cibalia (Facebook)/Pixsell

DATUM je 3. rujna 2022. Borovim naseljem grmi "samo Vinkulja, samo Vinkulja, moja najdraža" uoči županijskog i drugoligaškog derbija domaćeg HNK Vukovara 1991 i vinkovačke Cibalije. Pobjeda 1:0 u sjajnoj sportskoj atmosferi pripala je domaćinu, a za vrhunski dekor, godinama neviđen u Vukovaru, pobrinuli su se Ultrasi.

Cibalia je i dalje za slavonski nogomet velikan. Povijesno i vojskom navijača vinkovački klub pripada eliti, kojoj već neko vrijeme nedostaje. Priznala nam je to aktualna predsjednica kluba Dea Lasić, prva s kojom smo porazgovarali o stanju u Cibaliji. Nebeskoplavi trenutno su drugoplasirana momčad 1. NL i čini se da će se s Rudešom boriti za ulazak u SuperSport 1. HNL.

 

Momčad trenera Tomislava Radotića u tvrdoj drugoligaškoj konkurenciji nakon deset kola ima jedan poraz, ali i (samo) četiri pobjede. To pokazuje da druga liga nikad nije bila izjednačenija te da u njoj doslovno svatko može pobijediti svakoga.

Predsjednica Lasić Cibaliju vodi od 10. ožujka 2020. i tvrdi da nikad nije požalila što se prihvatila tog posla. Kaže da zli jezici često znaju govoriti kako je klub pred raspadom, no da Cibaliju sigurno neće zadesiti sudbina zaprešićkog Intera, koji je uoči ove sezone morao odustati od natjecanja u 1. NL.

Cibalia u 1. HNL nije od 2018., a iste joj je godine HNS odbio licencu zbog velikih financijskih problema. Vinkovčani su se morali preseliti u 3. HNL Istok, iz koje su se kao prvaci već sljedeće godine vratili u drugoligaško društvo. U njemu su i danas, i to kao istaknuti favoriti. Situacija, tvrdi predsjednica Lasić, djeluje sve stabilnije.

Je li istina da je Cibalia u teškoj situaciji i na rubu propasti?

Svakih par mjeseci se piše da smo na rubu propasti, nije nam to ništa novo. Da je situacija sjajna, nije, ali kako je sada trenutno i kako je bilo nedavno, kad smo bili izbačeni u treću ligu, ne može se usporediti. Više ne znam jesu li to pokušaji destabilizacije ili je to samo zato što takve vijesti prolaze puno bolje od običnih, ali ne opterećujemo se. Sportski sektor kluba je u rukama bivših igrača koji znaju svoj posao. Od Radotića, Meštrovića, Pavličića… Dakle, tu smo pokriveni. Samo još malo da financije dotjeramo, da nam se priključe sponzori i uvjerena sam kako će Cibalia ponovno biti klub na ponos svih njenih navijača. Cibalia je poput Fenixa te je iz puno težih situacija izlazila kao pobjednik, a i generalno mislim da je klub uhvatio neki ritam i da stvari kreću nabolje.

Je li uopće realan scenarij da Cibaliju zadesi sudbina zaprešićkog Intera?

Uz svu podršku Grada kao većinskog vlasnika i gradonačelnika koji ulaže velike napore kako bi osigurao sredstva za funkcioniranje kluba te koji voli klub, ne vidim mogućnost da nas zadesi sudbina Intera.

Kada možemo očekivati povratak Cibalije u elitno društvo?

Falimo već ljudima u cijeloj Hrvatskoj. Evo jedna scena od prije par kola: Igramo protiv jednog kluba i njihov predsjednik mi šalje poruku "sretno danas". Ja odgovorim "hvala", a on mi odgovara: "Dea, vrijeme je." Tako da mislim da svima falimo u prvoj ligi i da je on dao odgovor na to. Jesmo li spremni za to? Nikad ni za što u životu ne možete biti 100 posto spremni niti imati sve do u detalj. Motiva nam ne nedostaje, ambicije imamo, podršku imamo, vrijeme je za povratak. 

Kakvo je točno financijsko stanje kluba? Je li klub u minusu?

Financijsko izvješće iz kojeg je vidljiva naša cjelokupna krvna slika je na web stranicama kluba, obveznici smo javne objave i sve je transparentno. Pokušavamo ne stvarati nove dugove, nego ostati u okvirima. Zadnje dvije godine smo uspjeli završiti godinu čak u plusu, ali ove godine, iako smo imali par transfera i sponzora, teško ćemo godinu uspjeti završiti u plusu. Najviše zbog poskupljenja svega, od energenata pa nadalje.

Jesu li financije najveći izazov za vas? Kako se snalazite?

Uvijek se volim našaliti da sam cijeli život bježala od matematike. Prvo sam odabrala jezičnu gimnaziju, zatim završila pravni fakultet, a sad na kraju po cijele dane nešto zbrajam i oduzimam, uvijek u nekim brojevima, kalkulacijama, projekcijama, budžetiranjima, izvješćima... Financije u nogometu su komplicirane i za klubove koji nemaju dugove jer imate iznos koji vam je potreban na bazi godine, imate sigurne prihode (proračun za Školu nogometa, TV prava sad od ove sezone i za 1. NL, prihodi od ulaznica i sponzora) te imate prihode koji nastaju od prodaje igrača i naknada za razvoj igrača, koji se mogu, ali ne moraju dogoditi. Da biste zatvorili godinu i normalno poslovali, morate ih forsirati, inače nastaju problemi.

Što je s potencijalnim investitorima koji su proteklih godina njuškali oko kluba? 

Možemo samo očekivati dolazak ozbiljnih investitora koji bi u našem klubu vidjeli financijsku priliku i, sigurna sam, velik potencijal koji klub uz adekvatnu financijsku podršku može postati. Tko god da dođe, ima odgovornost sačuvati vrijednosti stogodišnje tradicije kluba, koji bi i u budućnosti mogao puno toga ponuditi. Naravno, i u priči s investitorima treba biti oprezan jer svijet biznisa je surov i nemaju svi iskrene namjere. Naši navijači nisu nerazumni, žele vidjeti svoju Cibaliju financijski stabilnu. Koji god model bio u pitanju, ako je to dobra i ozbiljna priča, svi zajedno ćemo podržati. Ali da je lako pronaći ozbiljne investitore, nije. Sjetimo se samo priče od prije godinu-dvije kad je gospodin Damir Mišković po cijeloj Europi, ali i istoku, pokušavao pronaći moguće investitore, ali je na kraju dobio jedno veliko ništa. Koliko god i Rijeka imala svoj stadion i kamp, sređene financije, navijače, rezultate, veliku povijest…. Tako da, teško je.

Kakvo je stanje sa školom nogometa? Kada bi Cibalia mogla ponovno proizvesti talenta poput Belje?

Sve kategorije se trenutno natječu u Prvoj HNL (juniori, pioniri, kadeti), međutim zbog raznoraznih okolnosti - odlazak mladih kvalitetnih igrača u druge klubove te činjenice da čak pet juniora igra za seniorsku momčad - zasad postižemo skromne rezultate, ali se nadamo da ćemo uz dodatni napor trenera iz omladinskog pogona uspjeti ostati u najvišem rangu natjecanja. Takvi talenti kao što je Beljo ne rađaju se svake godine ni u većim sredinama, ali završetkom radova na terenu s umjetnom travom i poboljšanjem ostalih uvjeta za treniranje očekujemo da će se ubrzo opet pojaviti talentiranih igrača. 

Kako se nosite sa stigmom žene u nogometu? 

Po brojnim kolegicama, što mi je izuzetno drago, vidim da žene ulaze u svijet nogometa i da se dobro snalaze na svojim funkcijama. Prema tome, nestala je ta stigma žena u nogometu, a ionako svaki posao čini osoba sa svojim osobinama, vještinama i sposobnostima, a njih ne određuje spol. Dakle, posao radi osoba, nebitno muškarac ili žena.

Što vas najviše motivira u radu?

Svaka osoba želi osobnu afirmaciju i želi se ostvariti kroz posao koji voli, ali na prvom mjestu u mom slučaju je naša Cibalia i svi želimo da u budućnosti postane stabilan prvoligaš. Ponekad me motivira i neuspjeh jer sam uporna osoba i uvijek nastojim ostvariti cilj ili popraviti nešto što u datom trenutku nije dobro. Svi ljubitelji nogometa koji su barem deset puta zaredom došli na jednu utakmicu znaju koliko je taj sport zarazan, tako da mi je teško odgovoriti na ovo pitanje jer kad se dobije nogometna groznica, za nju još nema lijeka, a terapija je svaka nova utakmica.

Koliko ste zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone?

Možemo reći da smo uglavnom zadovoljni rezultatima. U ovih deset kola pokazalo se da je liga vrlo izjednačena te da nema nijedne momčadi koja bi već na samom početku napravila značajnu prednost u bodovnom smislu. Naša momčad, zahvaljujući stručnom stožeru i igračima, igra dosta učinkovito te očekujemo da će i nadalje biti tako uspješna i prikupiti dovoljan broj bodova da bi se osvojilo prvo mjesto, na veliku radost svih naših simpatizera, a poglavito vjernih Ultrasa.

Jeste li zadovoljni suđenjem? Prošle sezone bilo je otvorenih kritika.

Kao što sami vidite, sudačke liste su drastično podmlađene, a onda je zbog neiskustva uvijek moguća i poneka greška, ali nismo primijetili da je ove sezone netko imao loše namjere. A prošlogodišnjeg prvenstva se ne volim ni prisjećati jer smo u nekoliko navrata bili drastično oštećeni. Nadamo se da su te ružne scene iza nas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.