Preminula nigerijska nogometna legenda

Foto: Getty Images/Guliver Image 

 JEDAN od najpoznatijih nigerijskih nogometaša Stephen Keshi preminuo je u 54. godini, a sumnja se da je uzrok zastoj srca.

Nekadašnji kapetan Nigerije jedan je od samo dvoje ljudi koji su osvajali Afrički kup nacija kao igrači i kao izbornici. Prije njega to je ostvario tek Egipćanin Mahmoud El-Gohary.

Osim Nigerije, kao trener je vodio Togo i Mali, a kao nogometaš igrao je i za belgijski Anderlecht.

Titulu prvaka Afrike osvojio je s Nigerijom 1994., a nakon igračke karijere čak triput je vodio nacionalnu vrstu, a bio je i na SP 2014. u Brazilu nakon kojeg je napustio klupu, ali se vraćao kao privremeno rješenje na intervenciju nigerijskog predsjednika. Posljednji je put smijenjen u srpnju 2015. godine.

Igrao je na poziciji stopera, te se svojim liderskim sposobnostima nametnuo tadašnjim velikim zvijezdama u momčadi Finidiju Georgeu, Rashidiju Yekiniju, Jay-Jayu Okochi, Samsonu Siasiji, Danielu Amokachiju i Sundayu Olisehu.

Kao trener ostvario je veliki uspjeh odvevši Togo na SP u Njemačku 2006., a nigerijskim izbornikom postao je 2011. Nakon osvajanja naslova prvaka Afrike, izborio je i plasman na SP 2014. u Brazilu gdje je stigao do osmine finala, a dužnost izbornika obnašao je do srpnja prošle godine.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.