Predstavljamo reprezentaciju Engleske: Ima li Gordi Albion nerealne ambicije?

PREDSTAVLJANJE reprezentacija koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi nastavljamo izabranom vrstom Engleske, koja 20 godina čeka na plasman među četiri najbolje momčadi svijeta.

Englezi su trenutno osma reprezentacija na Fifinoj ljestvici, a na Svjetsko prvenstvo plasirali su se kao pobjednici šeste grupe europskih kvalifikacija, ispred Ukrajine i Hrvatske. U prosincu 1997. i rujnu 2006. Englezi su bili najbolje rangirani kada su zauzimali četvrto mjesto, dok najslabiji plasman bilježe iz veljače 1996., kada su svega četiri mjeseca prije nego što su organizirali Europsko prvenstvo bili na 27. mjestu. Najviše nastupa za Gordi Albion skupio je legendarni Peter Shilton, koji je 125 puta čuvao engleska vrata, dok je najbolji strijelac Sir Bobby Charlton, koji je između 1958. i 1970. u 106 nastupa zabio 49 golova.

Izbornik Engleske je trofejni talijanski stručnjak Fabio Capello, koji je, vodeći po prvi put u karijeri neku reprezentaciju, pregazio konkurenciju u kvalifikacijama, nakon što je nizao uspjehe sa svim klubovima koje je trenirao. Najviše je uspjeha imao u svom prvom mandatu u Milanu, kada je osvojio četiri naslova prvaka, tri talijanska Superkupa, a svakako najveći uspjeh bilo je osvajanje europskog prvaka 1994. kada su Rossoneri u Ateni pregazili Barcelonu s visokih 4:0. Iste godine Capello je uzeo i europski Superkup. Nakon Milana don Fabio je otišao u Real s kojim osvaja Primeru 1997., a isto će ponoviti i 10 godina kasnije, u svojem drugom mandatu na klupi
Kraljevskog kluba. U međuvremenu je Capello i u Romi potvrdio da je čovjek čije je ime postalo sinonim za pehare - 2001. je nakon 18 godina čekanja donio naslov prvaka Vučici.

Dosadašnji uspjesi i nastupi na svjetskim prvenstvima: Uz naslov iz '66. tek jednom u polufinalu

Englezima će nastup u Južnoafričkoj Republici biti 13. sudjelovanje na SP-u, a pomalo nevjerojatno zvuči podatak da nacija koja si voli tepati da je izmislila nogomet bilježi samo dva plasmana među četiri najbolje. Prvi put je, jasno, to bilo 1996. kada su bili domaćini smotre najboljih nogometaša svijeta (u finalu pobijedili Nijemce 4:2, a put prema pobjedi trasirao im je kontroverzni pogodak Geoffreyja Hursta iz 101. minute, oko kojeg se lome koplja je li lopta prešla gol-crtu). U Meksiku 1986. među osmoricom najboljih zaustavila ih je Maradonina "Božja ruka", a četiri godine kasnije u Italiji su završili četvrti, nakon što su u posljednje dvije utakmice poraženi od Njemačke i Italije.

Na dva posljednja svjetska prvenstva Englezi su došli s velikim ambicijama, ali su oba puta zaustavljeni u četvrtfinalu. U Japanu i Južnoj Koreji 2002. Englezi su prošli "skupinu smrti" u kojoj su još bili smješteni Šveđani, Argentinci i Nigerijci pobijedivši jedino Gaučose, nakon čega su u osmini finala razbili Dance s glatkih 3:0. Dalje od četvrtfinala nisu mogli - ždrijeb ih je namjerio na Brazil od kojeg su izgubili 2:1. U Njemačkoj 2006. imali su lakšu grupu (Paragvaj, Švedska i Trinidad i Tobago), lakšeg protivnika u osmini finala (Ekvador), ali opet nisu vidjeli borbu za medalje. U kontroverznom dvoboju u Gelsenkirchenu Portugalci su bili bolji nakon izvođenja jedanaesteraca.

Reprezentativni kadar: Rooney = "pola momčadi"

Apsolutno prvo ime reprezentacije je Wayne Rooney, fenomenalni napadač Manchester Uniteda koji je ove sezone eksplodirao. Rooney zbilja igra u sjajnoj formi, plasman Engleza umnogome će ovisiti o učinku prgavog Waynea. U dosadašnjih 58 nastupa za reprezentaciju Rooney je zabio 25 golova i upravo su pogoci ono što se od njega očekuje.

Ipak, reći kako je Rooney jedina Capellova uzdanica pored Gerrarda, Lamparda ili Lennona bilo bi posve pogrešno. Okosnicu reprezentacije čine igrači iz Premiershipa, najjače svjetske lige, u kojoj je pritisak, neizbježan na velikim natjecanjima, sasvim prirodna stvar.

Capello još uvijek ne zna koja će 23 igrača braniti čast jedinog otočkog predstavnika pa je stoga objavio širi popis na kojem se našlo 30 kandidata.

Vratari: David James (Portsmouth), Robert Green (West Ham United), Joe Hart (Manchester City).

Braniči: Ashley Cole (Chelsea), John Terry (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester United), Glen Johnson (Liverpool), Ledley King (Tottenham Hotspur), Jamie Carragher (Liverpool), Matthew Upson (West Ham United), Michael Dawson (Tottenham Hotspur), Leighton Baines (Everton), Stephen Warnock (Aston Villa).

Veznjaci: Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Michael Carrick (Manchester United), James Milner (Aston Villa), Theo Walcott (Arsenal), Gareth Barry (Manchester City), Joe Cole (Chelsea), Tom Huddlestone (Tottenham Hotspur), Scott Parker (West Ham United), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), Adam Johnson (Manchester City), Shaun Wright-Phillips (Manchester City).

Napadači: Wayne Rooney (Manchester United), Peter Crouch (Tottenham Hotspur), Emile Heskey (Aston Villa), Darren Bent (Sunderland), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur).

Što mogu napraviti na Svjetskom prvenstvu?

Kao i svaki put dosad, Englezi će s velikim ambicijama biti ispraćeni na SP. U skupini C Englezi će snage odmjeriti s Alžirom, SAD-om i Slovenijom i plasman u osminu finala ne bi smio doći u pitanje. Ne samo plasman, nego i prvo mjesto kojim bi se među 16 najboljih izbjegao okršaj s najboljom momčadi skupine D - bez obzira na to što se Ballack ozlijedio, realno je očekivati da će to biti Nijemci.

Ukoliko ih do početka natjecanja zaobiđu ozljede, Englezi mogu napraviti puno. Generacija koja je propustila Euro 2008. pod Capellovim je vodstvom sazrila i ima kvalitetu za velike stvari. Capello je stari lisac koji s Engleskom može napraviti puno toga, ali žive u strahu od jedne stvari - jedanaesteraca, koji su crna točka njihove nogometne povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.