DONIO HRVATSKOJ ZLATO, A DANAS GA NITKO NE ZOVE "Tad sam im bio dobar, sad samo smetam..."

Foto: Screenshot

U SPLITU je u nedjelju svečano otvoreno Europsko prvenstvo u dizanju utega, koje će trajati do 8. travnja. Došla je i državna tajnica Središnjeg ureda za Sport Janica Kostelić, bio je tu i Zlatko Mateša, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i brojni drugi.

Pjevale su klape, svirale tamburice, došao je Đani Stipaničev. Očekivalo bi se da je na tako veliki događaj u dizačkom sportu pozvan i najuspješniji hrvatski dizač utega i osvajač zlatne olimpijske medalje. Međutim, za Nikolaja Pešalova mjesta nije bilo.

"Ma kakvi. Nitko me nije zvao niti me kontaktirao", rekao nam je Nikolaj Pešalov, koji se baš spremao ići gledati program na Gripe.

Kao gledatelj, među "obične" ljude.

"Besplatan je ulaz, pa idem gdje želim. Ima tamo kao neka VIP sekcija, gdje se može popiti kavica, ali ja kavu ionako ne pijem. Nije mi padalo na pamet da slučajno tražim te karte, a nitko ih nije ni nudio. I bolje, još bi netko rekao da sam pio na račun saveza", skroman je Pešalov, koji je na Olimpijskim igrama 2000. godine osvojio zlatnu medalju za Hrvatsku.

"Ovdje si dobar samo dok si nosio tu medalju. Kad je to prošlo, više nitko nije pitao za mene. Ma, nije to samo slučaj u dizačkom sportu, svi individualni sportovi u Hrvatskoj tako funkcioniraju. Ja njima tamo samo smetam. Sad sam već stari čovjek, a oni su svi ionako jako pametni i bez mene", kaže 46-godišnji Pešalov, koji za desetak dana otvara vlastiti dizački klub u Splitu.

Zadnje dvije godine vodi seminare o dizanju utega u teretani. Prije toga je bio juniorski izbornik.

"Samo su mi prekinuli ugovor, bez ikakvog objašnjenja. Pojma nemam zašto više nisam bio izbornik. Tako je valjda moralo biti", kaže Nikolaj koji prima 5600 kuna naknade od HOO-a za izniman sportski rezultat.

Hrvatski dizački sport ima, kaže, puno potencijala. Problem je samo struka.

Nivo rada kao prije 30 godina

"Ovdje se radi isto kao i prije trideset godina. Takvi će im biti i rezultati na ovom prvenstvu, vidjet ćete. Nevjerojatno je da najuspješniji hrvatski dizač Ensar Musić nije u sastavu reprezentacije. On je ovdje iz Splita, ali se nešto posvađao s ljudima iz kluba pa je otišao u zagrebački Metalac. Zamolio me da malo s njim treniram, da mu pomognem, na što sam odmah pristao. No, kad je došlo vrijeme prijave reprezentacije, nije ga bilo na popisu", otkriva Pešalov i dodaje kako nekoga u savezu moramo pitati zašto Musić nije pozvan u reprezentaciju.

Predsjednik Hrvatskog dizačkog saveza je Damijan Krklec, vlasnik tvrtke Matadura, koja je jedan od glavnih sponzora saveza. Krklec je također dopredsjednik i vlasnik dizačkog klupa Split-Matadura. Izbornik reprezentacije je Boško Čavka, navodno Krklecov vjenčani kum. O situaciji u savezu ćemo pisati naknadno.

U HDS-u su, zasad, bez ikakvih komentara.

"Aktivnosti saveza usmjerene su prema Europskom prvenstvu. Organizacija takvog natjecanja velik je posao za koji smo dobili pohvale Europske dizačke federacije. Nakon natjecanja održat ćemo konferenciju za novinare na kojoj će, između ostalog, novinari moći postavljati pitanja vezana uz učestale istupe trofejnog hrvatskog dizača Nikolaja Pešalova", stoji u službenom priopćenju Hrvatskog dizačkog saveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.