Ovo je najgori turnir Hrvatske u povijesti

Foto: Profimedia

REMIJEM s Italijom, Hrvatska je završila svoj put na Euru u Njemačkoj sa samo dva boda i trećim mjestom u skupini iza Španjolske, Italije, a ispred Albanije. Reprezentacija koja je dva puta u svojoj povijesti bila treća na svijetu, a prije šest godina igrala i finale SP-a, odigrala je rezultatski najgori turnir u svojoj povijesti. 

Nikad ni jedna generacija Hrvatske koja se plasirala na neko veliko natjecanje (Hrvatska je preskočila samo Euro 2000. i SP 2010.) nije zabilježila gori plasman i lošiji bodovni saldo. Samo dva boda i gol razliku 3:6 (-3).

Dosad je Hrvatska na velikim natjecanjima četiri puta ispadala (ovo joj je peti put), ali nijednom nije ostvarila lošije rezultate od Eura u Njemačkoj. Na svoja prva dva turnira Hrvatska je prošla dalje. U Engleskoj na Euru 1996. u četvrtfinalu je ispala od Njemačke (1:2), a dvije godine kasnije osvojila je brončano odličje na Mundijalu u Francuskoj.

Kako smo rekli, Hrvatska se nije plasirala na Euro 2000., a na SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji odigrala je turnir za zaborav i ispala je u grupi. Međutim i tada je imala više bodova jer je uz poraze od Meksika i Ekvadora (oba puta bilo je 1:0) pobijedila Italiju (2:1).

Čak je i Ottova Hrvatska sa "sedam stopera" bila bolja 

Dvije godine kasnije Hrvatska je po imenima imala možda i najslabiju generaciju ikad. Bila je to ona Barićeva reprezentacija sa ''sedam stopera'' u Portugalu 2004. Čak i takva, uspjela je odigrati neriješeno sa Švicarskom 0:0 (Hrvatska je bila puno bolja) i Francuskom 2:2 (Hrvatska je na toj utakmici bila teško oštećena jer je Francuska drugi gol postigla nakon evidentnog igranja rukom, a još je Ivica Mornar u zadnjoj minuti promašio zicer za pobjedu) te je časno izgubila od nikad jače Engleske 4:2. Dakle, u brutalno teškoj grupi uz više nego solidnu igru s obzirom na kadar, Hrvatska je uzela dva boda uz gol-razliku 4:6. 

Na Mundijalu u Njemačkoj 2006. Hrvatska Cice Kranjčara je također ispala u skupini sa samo dva boda. Izgubila je od Ronaldovog i Ronaldinhovog Brazila (0:1) te je remizirala s Japanom (0:0) i Australijom (2:2). Hrvatska je ispala kao treća u grupi s dva boda, ali i s punom boljom gol-razlikom nego sad u Njemačkoj. 

Bilić je 2012. ispao najnesretnije

Slaven Bilić je Hrvatsku odveo do četvrtfinala na Euru 2008. gdje je ispao nakon penala od Turske, a dvije godine kasnije nije se uspio plasirati na SP u Južnoafričkoj Republici. Zato je na Euru 2012. u Ukrajini i Poljskoj Bilićeva reprezentacija bila smještena u najtežu skupinu Eura.

Zajedno s finalistima Španjolskom i Italijom te nezgodnom Irskom. Irci su pobijeđeni 3:1, s Italijom se odigralo 1:1, a u zadnjem dvoboju protiv aktualnog i budućeg prvaka Španjolske Hrvatskoj je za prolaz trebala samo pobjeda. U toj je utakmici Rakitić kod 0:0 promašio čisti zicer, a evidentan penal nije sviran na Ćorluki. Španjolska je zabila za 1:0 u završnici susreta kad je Hrvatska tražeći taj gol bacila sve u napad. 

Kovačeva Hrvatska bila je tuga, ali i ona je uzela više bodova

Niko Kovač je na SP-u u Brazilu odradio jako loš turnir. Brazil i Meksiko su pobijedili Hrvatsku 3:1, no i takva reprezentacija je pomela Kamerun s 4:0 i uzela tri boda. Ante Čačić je Hrvatsku odveo do osmine finala Eura 2016. (poraz u produžetku od Portugala 1:0), a onda je ekipu pred SP u Rusiji preuzeo Dalić.

Na prvom je natjecanju uzeo svjetsko srebro, zatim je na Euru 2021. ispao u produžecima osmine finala od Španjolske (3:5), da bi u Kataru uzeo svjetsku broncu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.