Novog Tottija otkrit će superkompjuter

Foto: Getty Images/Guliver Image

U ERI Ronalda, Neymara i Coutinha teško je vjerovati da bi se opet mogao pojaviti nogometaš kao Francesco Totti, koji bi usprkos golemom talentu i interesu najbogatijih klubova odlučio cijelu karijeru provesti u jednom klubu. U Rimu su svjesni da je "Il Capitano" jedinstven i neponovljiv te da je njegov odlazak u igračku mirovinu prije godinu dana označio kraj velike ere.

U Romu je ušao svježi američki kapital, struku su preuzeli novi ljudi, a nakon Tottija u mirovinu će uskoro i drugi sin Olimpica Daniele De Rossi. Vrijeme nogometne romantike u Rimu završava, a predsjednik kluba James Pallotta najavljuje uvođenje najmodernije tehnologije u sve djelatnosti kluba te tvrdi da će sljedećeg "Tottija" otkriti upravo tehnologija.

Govoreći na nedavnoj konferenciji o tehnologiji i sportu, Pallotta je komentirao inovativne ideje u potrazi za novim nogometnim talentima.



"Najteže je natjerati trenere da slušaju o stvarima koje radimo. Prije devet mjeseci odlučili smo pokušati napraviti sljedeći korak. Znate, ako želite pronaći novog Messija, ako takav postoji, ili novog Tottija u Romi, teško je to napraviti. Možete pogledati 6000 igrača, no ako želite pogledati njihove karakteristike, morate pogledati sate i sate snimaka o svakom pojedinom igraču."

"Željeli smo pojednostaviti stvari, da možemo reći - evo, ovo su karakteristike koje tražimo u igraču, a tu ne mislim na broj duela, driblinga i slično, nego na druge stvari u igri poput ubrzanja i sličnih. Mislili smo da je jedini način da to ostvarimo pomoću računala koje je sposobno učiti. Posrećilo nam se, upoznali smo mnoge ljude, kao i dvije žene koje su igrale nogomet u Italiji. Jedna je  astrofizičarka, a druga ima doktorat iz statistike. To je okupilo grupu s kojom radimo na tom projektu", otkrio je Amerikanac koji je sa skupinom investitora Romu preuzeo 2011., nakon što ju je gotovo dva desetljeća vodila obitelj Sensi.


"Kada bi netko kao Monchi (sportski direktor Rome) rekao: želim igrača koji ima to, to i to - sada možemo početi graditi sustav koji može identificirati takve igrače, filtrirati ih iz onih šest tisuća. To je ono što želimo ostvariti. Sustav filtriranja kao bilo koji drugi. Možda mislite da je to lako, ali nije. Podaci su tu, snimke su tu, ali potrebno je računalo velike snage kako bi na temelju njih moglo predviđati. Mislimo da smo pronašli nekoga tko je riješio problem na jednom koledžu, to je smjer kojim želimo ići", rekao je Pallotta.

"Želimo svima biti druga najdraža momčad na svijetu"

Prvi čovjek Rome progovorio je i o planovima za novi stadion, koji predstavlja temelj za budućnost Rome kao velikog europskog kluba.

"U roku od tri godine, nadamo se da će početi izgradnja stadiona. To je ključ. Želimo se natjecati s Barcelonom na dnevnoj bazi, a oni će za godinu-dvije imati milijardu dolara zarade godišnje, a mi imamo oko 220 milijuna eura. Gradimo stadion u Rimu za 54 000 gledatelja, ali s velikim komercijalnim prostorom oko njega. Imat ćemo stadion koji će biti najkorišteniji objekt u južnoj Europi. Gledat ćete utakmice američkog nogometa, već su nam se najavile sveučilišne momčadi Michigana, Boston Collega i Note Damea. Imat ćemo velike koncerte, UFC itd."

"Novi stadion nam neće kupiti Messija i Neymara, ali bi mogao Barceloninog beka"

"Odužilo se, ali dozvola za gradnju je stigla prije dva mjeseca i uskoro ćemo moći utrostručiti prihode. Znamo da nikada nećemo natjerati fana Barcelone da postane fan Rome, ali u svijetu ima tri milijarde nogometnih fanova, a mi želimo svima biti druga najdraža momčad na svijetu", rekao je Pallotta dodavši:

"Ako 1 posto od tih 3 milijarde postane fan Rome, to je 30 milijuna ljudi. Ako potroše prosječno 5 eura, koliko ne košta ni kapa, to je godišnje 150 milijuna eura prihoda. Nije malo. Ne možemo za to kupiti Neymara i Messija, ali možda možemo Barceloninog beka". 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.