NIZOZEMSKA REPREZENTACIJA

"Nizozemska je mogla osvojiti SP 2010. da je velika četvorka imala manji ego"

Foto: EPA-EFE

NIZOZEMSKA je dočekala nasljednike generacije Robbena, Sneijdera, Van Persieja i Van der Vaarta, četvorke koja je dominirala svjetskim nogometom u prošlom desetljeću.

Ta generacija je 2010. na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi stigla do finala gdje je izgubila od Španjolske, a četiri godine kasnije u Brazilu je došla do polufinala i na kraju osvojili treće mjesto nakon što su ispali od Argentine, a za broncu su pobijedili domaćina.

Ipak, četiri godine nakon toga Nizozemska je doživjela velike neuspjehe zbog smjene generacija. Nije se plasirala na Euro 2016. i Svjetsko prvenstvo prošle godine, ali novi klinci ju sada vode u budućnost. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk predvode novu generaciju koja igra sjajno. 

Prošlog tjedna su u kvalifikacijama za Euro 2018. svladali Njemačku u gostima 4:2, dok su jučer bez problema razbili Estoniju u gostima 4:0.

"Mogli smo osvojiti SP 2010."

Strijelac dvaju pogodaka u toj pobjedi bio je Ryan Babel. 32-godišnji veteran jedan je od iskusnijih u reprezentaciji, a sada svoje znanje prenosi na De Jonga i društvo, kao što je on učio od Robbena, Sneijdera i ostalih nizozemskih legendi. Nakon jučerašnje pobjede za nizozemski portal VI.nl pričao je o razlikama između tih dviju generacija.

"Ovi klinci imaju manje ega, više igramo kao momčad. 2010. se sjećam borbe između velike četvorke, Robbena, Sneijdera, Van Persieja i Van der Vaarta. Svi su htjeli biti glavni u ekipi. Da su se više brinuli o momčadi, mogli smo osvojiti Svjetsko prvenstvo te godine", iskren je Babel.

Babel i dalje igra sjajno, je li poput boce vina, što stariji to bolji?

"Istina, podsjećaju da sam stari čovjek u ovoj ekipi. Jesam li poput boce vina? Zanimljivo, Georginio Wijnaldum mi je to nedavno rekao. Što stariji time i bolji. Kako idu godine, pokušavate se što više služiti glavom. Ne mogu uvijek baš lagano hodati kao dok sam imao 18, ali moram reći da su zadnje tri, četiri godine u karijeri doista bile sjajne."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.