DERBIJI

Najluđi jesenski vikend: Okršaj godine u Engleskoj i dva velika hrvatska derbija

Foto: Getty Images / Guliver Image

OSAM nogometnih derbija čeka nas u najluđem jesenskom vikendu diljem europskih liga.

Ludu avanturu u subotu započinju Leicester i Arsenal, a istovremeno u Münchenu Bayern i Borussia Dortmund igraju Der Klassiker. Potom u nedjelju uzbuđenja stižu s Poljuda i utakmice Hajduk - Osijek, a nakon toga na teren Rujevice će izaći igrači Rijeke i Dinama. U istom trenutku igra se i jedan od najiščekivanijih dvoboja ove sezone - Liverpool i Manchester City na legendarnom Anfieldu. 

Nakon poslastice s Otoka slijedi sudar Juventusa i Milana u Torinu. U Francuskoj će kolo zatvoriti dva Olympiquea - Marseille i Lyon, a u Španjolskoj vrući andaluzijski derbi Betisa i Seville. Dakle, osam pravih nogometnih poslastica.

LEICESTER - ARSENAL (subota 18:30)

Trećeplasirani Leicester, koji ima sjajnu sezonu poput one 2015/16 kada je senzacionalno postao prvak, pobjedom bi se učvrstio u vrh Premiershipa, a mogao bi se približiti Liverpoolu i Cityju. S druge strane, petom Arsenalu bi eventualnim porazom pozicije za plasman u Ligu prvaka pobjegle na devet bodova. Trener Topnika Unai Emery je pod velikim pritiskom i nema pravo na pogrešku inače mu slijedi otkaz. Mora pobijediti u domu Lisica, iako nije slavio u posljednje četiri utakmice.

Također, Arsenal nije slavio na King Power stadionu od 2015. godine. U posljednje tri utakmice kod Leicestera dva puta je izgubio (uz po tri primljena gola), a jednom je izvukao remi bez golova.

BAYERN M. - BORUSSIA D. (subota 18:30)

Niko Kovač se razišao s Bayernom, a dok u Münchenu razmišljaju tko bi ga mogao naslijediti, privremenog trenera Hans-Dietera Flicka i njegovu momčad čeka 125. De Klassiker protiv Borussije Dortmund. Gosti su trenutačno drugi s tri boda manje od lidera Borussije Mönchengladbach, a četvrti Bayern je udaljen četiri boda od vrha.

Dvije ekipe u različitom raspoloženju čekaju derbi. Bayern je u turbulentnom razdoblju nakon primljene petice u Frankfurtu. To su Bavarci uspjeli ublažiti pobjedom nad Olympiakosom (2:0) u Ligi prvaka, ali Flicka, Perišića i igrače sada čeka vječni rival koji je ohrabren preokretom u rušenju Intera (3:2) i sigurno pun samopouzdanja dolazi na Allianz Arenu. 

Bayern je slavio protiv Borussije 58 puta do sada, uz 33 poraza i isto toliko remija. Ono što brine goste jest podatak da su posljednji put kao gosti u prvenstvu svladali njemačkog prvaka 2014. godine (0:3). 

HAJDUK - OSIJEK (nedjelja 15:00)

Emeryjevu situaciju iz Arsenala u Hajduku proživljava trener Damir Burić, a utakmica protiv Osijeka na Poljudu najvažnija mu je u drugom mandatu na klupi Bilih. Drugi Hajduk ima četiri boda više od trećeg Osijeka, a Splićani su pod imperativom pobjede nakon dva poraza u četiri dana od Gorice i ispadanja iz Kupa.

Znak optimizma u Hajduku jest podatak da je slavio u 11 posljednjih prvenstvenih utakmica pred svojim navijačima, a Osijek je očajan kao gost u HNL-u - samo jedna pobjeda u posljednjih osam susreta.

RIJEKA - DINAMO (nedjelja 17:30)

Vodeći prvak Dinamo dolazi na Rujevicu poslije šokantnog remija sa Šahtarom (3:3) u Ligi prvaka i ispuštena dva gola prednosti u sudačkoj nadoknadi. Bit će to prilika da momčad Nenada Bjelice pokaže koliko (ni)je ostavila traga ta nevjerojatna maksimirska noć protiv Ukrajinaca.

Dinamo, koji ima četiri boda više i utakmicu manje od Hajduka, nije slavio na Rujevici od 11. kolovoza 2017. godine (0:2), dok Simon Rožman i njegov četvrtoplasirani sastav traže izlaz nakon dva vezana poraza od Gorice i Osijeka. 

Zanimljivo, četvrta Rijeka i lider Dinamo, koje dijeli devet bodova na ljestvici, odigrat će tri međusobna dvoboja u samo 39 dana. Prvo ovaj u nedjelju, potom 3. prosinca na istom stadionu u četvrtfinalu Kupa te 18. prosinca na Maksimiru odgođeni susret šestog kola Prve HNL. 

LIVERPOOL - MANCHESTER CITY (nedjelja 17:30)

Prošle sezone su se borili za titulu do posljednje minute. City je uspio obraniti naslov prvaka Engleske, a Liverpool je šesti put u povijesti postao europski prvak. Ove sezone nakon 11 kola vodeći Redsi imaju šest bodova više od protivnika s Etihada. Ako Lovren i suigrači pobijede, pobjeći će na devet bodova i napraviti ogromni korak prema famoznom 19. naslovu, na koji klub čeka 30 godina.

Interesantno, City je 3. siječnja ove godine, a prošle sezone imao sedam bodova manje od tada također lidera Liverpoola, a onda ga je pobijedio na Etihadu (2:1) i na koncu istopio njegovu prednost za obranu maratonske titule. Međutim, ovog se puta igra na Anfieldu, gdje momčad Jürgena Kloppa ne zna za poraz u prvenstvu od 23. travnja 2017. godine i Crystal Palacea (1:2). Do danas je Liverpool ostvario 35 pobjeda i 10 puta remizirao, uz 12 uzastopnih pobjeda i taj niz još uvijek traje. 

Pep Guardiola, osim paklenog gostovanja i šest bodova manje koje ima, morat će se boriti i protiv surove tradicije koja kaže da City na Anfieldu u Premiershipu nije pobijedio još od 3. svibnja 2003. godine, kada je bilo 1:2 uz dva gola Nicolasa Anelke, a pobjedonosni je zabio u 90. minuti.

JUVENTUS - MILAN (nedjelja 20:45)

Talijani često kažu kako je utakmica Juventusa i Intera derbi Italije, a Juventusa i Milana derbi svih derbija. Međutim, nikad nije bila veća razlika između najtrofejnijeg kluba u Serie A (35 Scudetta) i talijanskog kluba s najviše europskih naslova (7). Juve osam posljednjih godina dominira i trenutačno je lider Serie A s bodom više od Intera, a Rossoneri nisu bili ovako loši posljednjih pola stoljeća, čemu svjedoči šest poraza u 11 kola i tek 11. mjesto na ljestvici, s pet bodova više od zone ispadanja. 

Poput Liverpoola, i Stara dama je surovi domaćin u prvenstvu, gdje ne zna za poraz u posljednjih 26 utakmica (22 pobjede i četiri remija). Posljednji je tri boda iz Torina odnio Napoli (0:1) 22. travnja 2018. 

A kada tome dodamo da Milan devet godina nije pobijedio Juventus u Torinu, pa čak ni osvojio bod, uz osam vezanih poraza ukupno gledano, onda je jasno u koliko je teškoj situaciji klub na čijem su sportskom čelu Paolo Maldini i Zvonimir Boban, koji po nekim informacijama pokušavaju dovesti Zlatana Ibrahimovića u siječnju.

Bit će ovo 169. derbi Juventusa i Milana u prvenstvu. Juve je slavio 65 puta, klub sa San Sira 50, uz 53 remija. Juventus ima čak 16 bodova više od Milana na ljestvici.

O. MARSEILLE - O. LYON (nedjelja 21:00)

Olimpijski sudar - naziv je derbija dva Olympiquea - Marseillea i Lyona. Domaći su četvrti, a gosti 10. na ljestvici nakon 12 odigranih kola, ali ih dijele svega tri boda. No, ne mogu se pohvaliti naročitom formom uoči međusobnog sudara na Velodromeu.

Ipak, u krug onih kojima tradicija ide na ruku ovog vikenda, uz Bayern, Liverpool i Juventus, jest i Lyon. Lavovi nisu izgubili od Marseillea u posljednjih 10 utakmica, uz šest pobjeda i četiri remija. Posljednji put su navijači Marseillea vidjeli rušenje Lyona 4. svibnja 2014. godine (4:2).

R. BETIS - SEVILLA (nedjelja 21:00)

To što je peta Sevilla samo bod udaljena od vodećih Barcelone, Reala i Sociedada, kao i to što je Betis 15. na ljestvici s četiri boda više od opasne zone apsolutno ništa ne znači kada krene vreli andaluzijski derbi. Ovog puta na stadionu Benito Villamarin. 

Ni tradicija ni osam bodova razlike među njima nemaju neku moć jer gradski rivali redovno pobjeđuju jedan drugog u obračunu dvije nogometne religije koji postoji 91 godinu. 

Ukupno su do sada odigrali 129 derbija i uspješnija je Sevilla sa 60 pobjeda. Betis je slavio 38 puta, uz 31 remi. No, kao što smo napisali, pričat će samo teren u posljednjoj utakmici 13. kola La Lige, a Sevilla bi pobjedom zadržala korak za vodećima, ali i dodatno gurnula omraženog rivala prema zoni ispadanja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.