Načelnik Tisnog poručio Davoru Šukeru: Ustaški klub neće u našu dvoranu

Foto: Facebook, Index 

JOŠ 2013. godine Index je upozoravao da pod okriljem HNS-a, u 2. malonogometnoj ligi, nastupa službeni klub HČSP-a, MNK Ustanik, koji na svom Facebook profilu osim natjecateljskih aktivnosti promovira ideologiju NDH, dok klupski grb, inače stilizirani logo stranke, uokviruje veliko slovo U. Splitska policija nakon pritiska medija i dijela javnosti, u koordinaciji s Državnim odvjetništvom utvrdila je da u spornom predmetu nema elemenata prekršajnog ni kaznenog djela u odnosu na  klub i odgovorne osobe, predsjednika Luku Podruga i direktora Željka Kovačevića. MNK Ustanik stanuje na adresi Marulićeva 6, gdje je i sjedište lokalne podružnice HČSP-a.

"Obzirom da je naziv malonogometnog kluba Ustanik, grb kluba tumačiti kao promicanje ustaških simbola, bilo bi preširoko tumačenje odredbi zakona", drže u PU splitsko-dalmatinskoj. 

 

Klarin ne želi zabranjenu ikonografiju u svojoj dvorani

Klub je u početkom iduće godine u sklopu 2. HNL Jug trebao nastupiti u Tisnom protiv domaćih Jezera. No, izabrani saborski zastupnik SDP-a i šef te stranke u Šibensko-kninskoj županiji Ivan Klarin u pismu Davoru Šukeru, predsjedniku HNS-a, objasnio mu da MNK Ustaniku neće dopustiti nastup u sportskoj dvorani u Tisnom.  

"Obzirom na upozorenja pojedinih sportskih djelatnika a i prema našem internom uvidu, MNK Ustanik Split u svojem službenom sportskom grbu kao i drugim obilježjima kluba veličaju Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH), koristeći veći dio zabranjene ikonografije što je suprotno pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske. Sukladno navedenom obrazloženju, ne želeći ugroziti održavanje odvijanja II HML - Jug, na vrijeme vas obavještavamo da sportska dvorana Tisno neće niti na jednoj od utakmica, kao sportska dvorana u kojoj se održava dio lige, biti domaćin utakmica na kojoj se pojavljuje MNK Ustanik, sve do trenutka promjene, po nama, zabranjene, ikonografije u Republici Hrvatskoj", napisao je Klarin Šukeru. 

Direktor MNK Ustanik: Naše zastavice su tražena roba 

Direktor Željko Kovačević kazao je da za zabranu čuje prvi put, a kako donosi sibenikin, reakcijom Klarina iznenađeni su i u tišnjanskom klubu Jezera. Oni žele odigrati utakmicu, ali po svemu sudeći, SDP-ov načelnik neće im dopustiti da za tu prigodu koriste ni neki od pomoćnih terena. 

"Doznali smo za tu odluku iz medija i ostali šokirani. Ne želimo miješati politiku i sport. Svi mi u općini Tisno smo prijatelji, svi se dobro poznajemo i ne shvaćamo čemu ove svađe. S kolegama iz Splita htjeli smo oko Božića organizirati i prijateljsku humanitarnu utakmicu, ali sad je jasno da nećemo imati gdje igrati s njima", rekao je Vjekoslav Klarin iz MNK Jezera.

Načelnik Klarin napominje da svoju odluku u izgonu Ustanika iz općinske dvorane neće promijeniti.

"MNK iz Jezera i dalje će primati svaku moguću pomoć od Općine Tisno, a u idućoj proračunskoj godini dobit će i značajno veća sredstva jer imaju sjajne rezultate i ušli su u 2. ligu Jug. No, Ustanik neće igrati ni u dvorani, niti na naša dva igrališta na otvorenom, dok god ne uklone ustaški grb. O tomu sam obavijesti i tajnika kluba Nikšu Pirjaka, kao i predsjednika HNS-a Šukera"

Kovačević iz Ustanika navodi da pod službenim klupskim grbom pobjeđuje već godinama te sukladno zakonu.

"Bilo je napada na grb prije nekoliko godina, ali hrvatsko pravosuđe potvrdilo je da on ni po čemu nije sporan. Dođite idući vikend u Vodice na našu utakmicu, pa ću vam pokloniti par naših zastavica i suvenira koji su vrlo tražena roba", rekao je Kovačević, direktor kluba-podružnice HČSP-a, koja je i dio takozvane Domoljubne koalicije. 

Kovačević je u pravu: rekviziti Ustanika uistinu su tražena roba, a neuostaški izričaj mainstream je na nogometnim terenima te među velikim dijelom navijačke publike. 

 

Luka Podrug: Podsjeća me na doba Univerzijade, kada se nije smjelo koristiti U nego Y

Povijest grba svojevremeno je Indexu objasnio i Luka Podrug, predsjednik kluba, ali i politički tajnik HČSP-a koji je najavio da temeljem dogovora s HDZ-om ulazi u Sabor, iako nije skupio dovoljan broj preferencijalnih glasova. Ako i uđe Sabor, bit će u sukobu interesa sukladno Zakonu o sportu, ukoliko naravno ne prepusti funkciju u klubu nekomu od svojih vjernih ideoloških sljedbenika.

Podrug, inače najistaknutije lice HČSP-a, kreator je pozdrava "Za dom spremni" na splitskom spomeniku palim borcima HOS-a koji je policija kasnije izbrisala. 

"Na grbu smo imali Č u ležećem stavu s petokrakom. Dok smo ga dizali, Č se pretvorilo u U, a petokraka se razbila. Nije mi jasna ova paranoja. Podsjeća me na doba Univerzijade, kada se nije smjelo staviti slovo U, nego Y. Klub se zove Ustanik, koje bi slovo trebali imati na grbu", čudio se Podrug što ima kome smetati grb malonogometnog kluba. U pitanju je ionako, istaknuo je Podrug, tek stilizirani grb HČSP-a", tvrdi Podrug.

Reakciju Hrvatskog nogometnom saveza smo uredno zatražili, ali njihove službe objavile su da na upite Indexa do daljnjeg neće odgovarati zbog neslaganja s uredničkom politikom portala. No, dio reakcije može se izvući i iz kultne fotografije Davora Šukera koju je Index ekskluzivno objavio.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.