DRAMA U FINALU SP-a Real pobijedio Kashimu tek u produžetku i uz sudačku pomoć

Foto: Guliver Image/Getty Images
 
REAL - KASHIMA 4:2 u finalu klupskog SP-a u Yokohami. Prvak Europe u 2016. osvojio je i svjetski naslov pobjedom protiv japanskog prvaka, ali daleko teže nego što se očekivalo, zahvaljujući ne samo hat-tricku Cristiana Ronalda, nego i pogurancu zambijskog suca Jannyja Sikazwea.
 
Dum-dum utakmica
 
Bila je to "dum-dum" utakmica, sa čak 42 udarca prema golu i 17 u okvir gola (Real je prednjačio u obje kategorije, 31:11 i 12:5) koja je otišla u produžetke zbog kombinacije fanatične borbenosti Kashiminih igrača koji su odmah nakon utakmice potrčali prema Ronaldu moleći ga dres, ali nipošto nisu izgledali ili igrali impresiorano tijekom susreta,  te nevjerojatne nonšalancije u obrani, poigravanja i opuštenosti Realovih koji su tek u drugom poluvremenu zaigrali punom snagom, kada su vidjeli da protivnika neće srušiti šetnjom i žongliranjem.

Raspucani Modrić
 
U prvom dijelu kod Reala posebno nadahnut bio je Luka Modrić, motiviran dati veliki doprinos u osvajanju ovog trofeja, jer je prije dvije godine klupsko SP propustio zbog ozljede. Odavno nismo vidjeli Modrića tako raspucanog, niti tako često na rubu kaznenog prostora, odakle je koristio svaku priliku za šut, kao što je to bio slučaj na ovoj utakmici. Upravo nakon jednog od njegovih brojnih udaraca, Real je poveo u 9. minuti. Modrić je prihvatio loptu na rubu kaznenog prostora i opalio, golman Sohagata brani, ali tako da odbija do Benzeme koji zabija.
 
Kashima je na poluvrijeme otišla s izjednačenjem jer se Realu osvetilo samozadovoljstvo, a Ronaldo je bio očajan
 
S obzirom na to da je Real nakon toga imao i po 80 posto posjeda lopte, činilo se da je jedino pitanje s kojom razlikom će slaviti protiv Kashime, ali na samom kraju prvog dijela Gaku Shibasaki je izjednačio. Bila je to velika greška Realove obrane. Varane se predugo mislio, umjesto da je očistio loptu pred golom, što koristi Shibasaki i izjednačava. Realu se tako osvetilo samozadovoljstvo zbog vodstva i očite razlike u klasi, a i Cristiano Ronaldo je bio očajan u ovom dijelu utakmice.
 
Nevjerojatna nonšalancija Realove obrane
 
U nastavak je Real ušao tako da se više nije poigravao, nego je krenuo ozbiljno i zato je drugo poluvrijeme počelo opsadom Kashimina gola, točnije s nekoliko uzastopnih kornera, a zadnji, iz kojeg je loptu pred gol poslao Modrić, donosi i Ramosov udarac glavom, ali lopta završava na mreži, preko gola. 
 
Ali, opet kontra tijeku utakmice zabija Kashima i to ponovno Shibasaki koji u 54. minuti preokreće na 2:1. Za to je zaslužna očajna reakcija Realove obrane, Ramosa prije svih koji je bezvezno ispucao loptu, a Shibasaki je hrabro uzima ispred nekoliko suparnika i s 20 metara pogađa donji kut Navasa, koji je ovo morao obraniti. U 60. minuti Real poravnava na 2:2. Yamamoto je pomeo Lucasa. Zasluženi žuti karton za njega i penal za Real, iz kojeg je zabio Ronaldo. 
 
Potpuni raspašoj zadnjih 20 minuta: Šest velikih prilika i najveća za pobjedu, koju je na kraju promašila Kashima
 
I onda zadnjih 20 minuta kreće potpuni raspašoj. Obje momčadi prestale su igrati obranu, a napadi i velike prilike redale su se tako da ih je bilo jednako teško hvatati Navasu i Sogahati na vratima obje momčadi, kao i nama u prijenosu. Ronaldo dva puta i Benzema propuštaju zabiti iz situacija u kakvima inače uvijek pogađaju, a s druge strane Fabricio i Endo dva puta ne poentiraju kada su morali. Posebno će Japanci pamtiti ono što je Endo promašio u drugoj minuti sudačke nadoknade, kada je u zadnjem napadu prije produžetaka ostao sam na drugoj vratnici, ali umjesto gola za senzaciju, gađa gol-aut. 
 
 
Minutu prije toga, spomenuta velika sudačka pomoć Realu, jer u zadnjoj minuti regularnog dijela Ramos je morao dobiti drugi žuti karton, ali je impresionirani zambijski sudac na ono što se dogodilo pred njim reagirao kukavički, umjesto da je prvaka Europe u produžetke poslao sa čovjekom manje. 
 
A tamo Kashima nije imala šanse protiv razbuđenog Ronalda kojeg u 97. minuti Benzema sjajno proigrava, a on u trku smiruje loptu i ljevicom zakucava za novi preokret na utakmici i prelazak Reala u vodstvo. Sedam minuta kasnije, postavlja konačan rezultat. Kroos ne uspijeva zahvatiti loptu s ruba kaznenog prostora, ali je Ronaldo zahvaća i zakucava pod prečku za potvrdu Realova svjetskog naslova.
 
Nije ovo nikakvo "Svjetsko prvenstvo", nego revijalni turnir
 
Klupsko Svjetsko prvenstvo, premda po imenu zvuči moćno i autoritativno, zapravo je revijalni turnir od nekoliko dana, na kojem se natječu prvaci svih šest kontinentalnih federacija/konfederacija, kao i prvak zemlje domaćina, pa je Kashima po tom kriteriju došla do finala.
 
Najugledniji klubovi na "svjetskom prvenstvu" igraju samo polufinale, finale i utakmicu za treće mjesto. Ali, čak i među četiri momčadi u završnici uvijek se, kao i ove godine, zna premoćni favorit i izgledni pobjednik, a to je prvak Europe. Sve osim uvjerljive pobjede Reala u ovoj utakmici bilo bi senzacija, do koje nije došlo jer se Ronaldo probudio, a i sudac je dao ruke. 
 
Najveća zvijezda klupskog SP-a nije Ronaldo, nego mali ekran uz aut-liniju
 
Ovogodišnje izdanje klupskog SP-a nosilo je daleko veću zanimljivost od igara na terenu ili nepostojeće neizvjesnosti oko konačnog pobjednika, zbog revolucionarne primjene videotehnologije, koja je sucima donijela ključne odluke u obje polufinalne utakmice. Kashimi je nakon pregledavanja snimke na zaslonu pored terena dosuđen penal, a Realu priznat gol, prethodno poništen zbog ofsajda. 
 
Sastavi u finalu klupskog SP-a:
 
KASHIMA
REAL
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.