"Modrić je već bio u vlaku za Newcastle..." Transfer koji bi promijenio povijest

Foto: EPA

KEVIN KEEGAN, legendarni engleski nogometaš i trener, u govoru koji je održao na humanitarnom događaju u Newcastleu otkrio je kako je prije deset godina propao već dogovoreni transfer koji je mogao promijeniti njegovu, ali i karijeru Luke Modrića, te povijest Svraka.

Keegan, koji je Newcastle spasio od ispadanja u treću ligu i vodio ga nadomak engleskog naslova 90-ih, vratio se kao menadžer kluba početkom 2008. Dočekan je kao obožavani spasitelj. Sjajnom serijom pred kraj sezone napravio je upravo to, izborio ostanak u Premier League i s dobrom momčadi uspješno ušao u novu sezonu 08/09, za koju je imao velike planove.

Najveći je bilo dovođenje tada 22-godišnjeg Luke Modrića iz Dinama koji je uz Liverpoolova stoperskog heroja Samija Hyypiju trebao biti glavno pojačanje Newcastlea za napad na engleski vrh. Keegan ističe kako je dogovorio oba transfera, ali poslove su mu upropastili Tony Jimenez i Dennis Wise, savjetnici vlasnika kluba Mikea Ashleya.

"Hyypia je dobio dopuštenje Liverpoola da pregovara sa mnom i sve smo riješili, da bi me Sami dan kasnije nazvao ljutiti i rekao da odustaje od dolaska u Newcastle jer su mu iz kluba rekli da ga žele, ali da će mu platiti milijun funti manje nego što sam mu ja rekao da će dobiti.

Sve sam dogovorio i riješio i oko Modrićeva dolaska iz Dinama. Njegov agent je moj veliki fan i tako sam uspio nagovoriti ga da promijeni odluku i ne proda ga Tottenhamu. Modrić je već bio ušao u vlak za Newcastle i preostalo je samo da potpiše za nas. Ali, tada se javio Tony Jimenez, biznismen i asistent gazde Ashleya i rekao da je gledao Modrića i kako misli da nije dovoljno velik i jak da igra u Premier League. I to je bio kraj, uništio je dolazak igrača koji će kasnije postati četverostruki prvak Europe i prvi kandidat za Zlatnu loptu."

Umjesto igrača koje je Keegan želio i sve dogovorio oko njihovih dolazaka, savjetnici vlasnika Newcastlea doveli su bez Keeganovog znanja dva igrača koje on naravno nije htio; Ignacija Gonzaleza iz Valencije i Xisca iz Deportiva. Prvi je za Newcastle nastupio samo jednom, a drugi je plaćen 8 milijuna eura, a zauzvrat je dao devet nastupa u pet godina u klubu. 

"Na njihovom predstavljanju bio sam potpuno pokisao. Što dobro mogu reći o igračima koje ne poznajem i koje nisam htio. Nakon presice pitali su me da se fotografiram s novajlijama. Prišao sam njihovom agentu i rekao mu kako nemam ništa protiv njih, ali da se ne mogu slikati s igračima koje ne znam i za koje ne jamčim. Tada sam odlučio da odlazim", otkriva Keegan i dodaje: "Od šest igrača dovedenih tog ljeta, samo Sebastian Bassong došao je po mojoj želji i zahtjevu. Zato sam napustio klub par dana kasnije."

Ni deset godina kasnije Keegan ne može prežaliti što mu sjajnu napadačku trojku u sastavu Obafemi Martins - Mark Viduka - Michael Owen, koja je odlično funkcionirala pod njim kao trenerom, loptama nije hranio željeni i već dogovoreni Luka Modrić. 

"Bila bi to sjajna momčad..."


 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.