Maroko i Iran u nemogućoj misiji

U DANU u kojem će na terene Svjetskog nogometnog prvenstva istrčati Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah, Luis Suarez i Andres Iniesta, sudar Maroka i Irana (od 17 sati) malo će koga zanimati izvan tih zemalja. No, kao i jučerašnja utakmica Rusije i Saudijske Arabije, i ova bi mogla iznenaditi.

Maroko se vraća na SP prvi put nakon 1998. godine. Na popisu izbornika Hervea Renarda su uglavnom igrači koji igraju u Europi, čak 17 od 23 igrača s popisa rođeni su i odrasli u zemljama zapadne Europe. Među njima su i Juventusov Francuz Mehdi Benatia i njegov sunarodnjak Younes Belhanda, kapetan reprezentacije Mbark Boussoufa (rođen u Amsterdamu), Ajaxov Hakim Ziyech, kao i mladi talent Real Madrida Aschraf Hakimi (rođen u Madridu), koji je ove sezone pod Zidaneom igrao u Ligi prvaka.

Zanimljivo je da su Marokanci prvaci African Nations Championshipa, u kojem nastupaju reprezentacije bez igrača koji igraju u inozemstvu. U finalu su ovog proljeća pobijedili Nigeriju s kojom sutra igra Hrvatska.

Maroko vodi 49-godišnji francuski stručnjak Herve Renard, koji je ranije vodio nekoliko francuskih klubova, ali i reprezentacije Zambije (dvaput), Angole i Obale Bjelokosti.   
 
U skupini u kojoj su Španjolska i Portugal, Maroko i Iran o prolazu skupine mogu samo sanjati, no svjetska prvenstva pamte i veće senzacije.

Maroko je blagi favorit na kladionicama koje predviđaju vrlo neizvjesnu utakmicu suparnika koji nikada nisu međusobno igrali.

Iran peti put na SP-u, a još nisu prošli skupinu

Iran je prva reprezentacija koja je stigla u Rusiju čak devet dana prije početka SP-a. Ovo im je peto sudjelovanje na svjetskim prvenstvima (1978., 1998., 2006., 2014.), a dosad nijednom nisu prošli skupinu.

S klupe ih vodi iskusni Portugalac Carlos Queiroz, a u momčadi imaju nekoliko igrača iz europskih liga. Među istaknutijima su Sardar Azmoun iz Rubin Kazana, koji će u Rusiji igrati na domaćem terenu. 32-godišnji napadač trenutno je najbolji igrač Irana, a od svog debija za reprezentaciju upisao je 22 pogotka u 30 nastupa.

Kapetan Irana Masoud Shojaei je uoči prve utakmice rekao: "Čak i naši najiskusniji igrači osjećaju stres. Sretan sam što sam ovdje, svi jedva čekamo prvu utakmicu da pokažemo što možemo."

Mogući sastavi:

MAROKO: Mohamedi - Amrabat, Benatia, Saiss, Hakimi - Boussoufa, Ahmadi - Harit, Belhanda, Ziyech - Kaabi

IRAN: Beiranvand - Rezaeian, Cheshmi, Pouraliganji, Mohammadi - Safi, Shojaei - Jahanbakhsh, Ansarifard, Taremi - Azmoun

Maroko, popis igrača:

Vratari (3): Mounir El Kajoui (Numancia/Špa), Yassine Bounou (Gérone/Špa), Ahmad Reda Tagnaouti (IRT/Mar)

Obrana (6): Mehdi Benatia (Juventus/Ita), Romain Saiss (Wolverhampton/Eng), Manuel Da Costa (Basaksehir/Tur), Nabil Dirar (Fenerbahçe/Tur), Achraf Hakimi (Real Madrid/Špa), Hamza Mendyl (Lille/Fra)

Vezni red (7): M'barek Boussoufa (Al Jazira/UAE), Karim El Ahmadi (Feyenoord/Niz), Youssef Ait Bennasser (Caen/Fra), Sofyan Amrabat (Feyenoord/Niz), Younès Belhanda (Galatasaray/Tur), Fayçal Fajr (Getafe/Špa), Amine Harit (Schalke 04/Njem)

Napad (7): Khalid Boutaïb (Malatyaspor/Tur), Aziz Bouhaddouz (Sankt Pauli/Njem), Ayoub El Kaabi (RSB/Mar), Nordin Amrabat (Leganés/Špa), Mehdi Carcela (Standard de Liège/Bel), Hakim Ziyech (Ajax Amsterdam/Niz), Youssef En-Nesyri (Malaga/Špa)

Iran, popis igrača:

Golmani: Alireza Beiranvand (Persepolis), Rashid Mazaheri (Zob Ahan), Amir Abedzadeh (Maritimo);

Obrana: Pejman Montazeri (Esteghlal), Seyed Majid Hosseini (Esteghlal), Roozbeh Cheshmi (Esteghlal), Milad Mohammadi (Akhmat Grozny), Mohammad Reza Khanzadeh (Padideh),  Morteza Pouraliganji (Alsaad), Ramin Rezaeian (Ostende), Ehsan Hajsafi (Olympiacos);

Vezni red: Saeid Ezatolahi (Amkar Perm),  Masoud Shojaei (AEK Athens), Mahdi Torabi (Saipa), Omid Ebrahimi (Esteghlal), Vahid Amiri (Persepolis), Saman Ghoddos (Ostersunds), Ashkan Dejagah (Notthingham Forest);

Napad: Alireza Jahanbakhsh (AZ), Karim Ansarifard (Olympiacos), Mahdi Taremi (Al Gharafa), Sardar Azmoun (Rubin Kazan), Reza Ghoochannejhad (Heerenveen).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.