PREMIERSHIP

Manchester United stenje pod Amerikancima. Tko drži klub s Kajmanskih otoka?

Foto: EPA

KROZ duge godine dok je Manchester United s Alexom Fergusonom na klupi skupljao titule i novac, Liverpool je stagnirao u napuštenom susjedstvu. Anfield je mogao samo sanjati današnji preokret sudbine. Liverpool, obnovljen nakon dolaska američkih investitora i vlasnika 2010. godine, u nedjelju kao europski prvak i vodeća momčad Premier lige dolazi na Old Trafford, koji stenje pod američkim vlasnicima. United je pod njima opljačkan, a Fergusonovo naslijeđe narušeno, za The Guardian piše David Conn.

Kockari Glazeri i United na kredit 

Vlasnik Liverpoola, Fenway Group Johna Henryja, nije potpuno razumio u što se upušta kupovinom kluba tako prožetog poviješću i emocijama, ali je učio iz početnih pogrešaka i postupno znalački preobratio Anfield. Unitedovi vlasnici, šestero braće i sestara Glazer, kupili su klub 2005. pomoću zaduživanja. Uživali su plodove Fergusonova genija, ali nakon njegova umirovljenja 2013. godine momčad vodi već četvrti trener, a klubom upravlja nekadašnji bankar Glazera Ed Woodward.

Kontrasti su snažni. Liverpool na Anfieldu planira izgraditi novu glavnu tribinu, dok na Old Traffordu curi i izgubio je svoj sjaj. Liverpool je napravio ključne promjene 2012. godine, nakon što je dovođenje Andyja Carrolla za 35 milijuna funti narušilo načelo "moneyballa", ali kasnije su se opravdali analitički informiranim transferima Jürgena Kloppa, Mohameda Salaha, Virgila van Dijka i ostalih iz momčadi koja je osvojila Ligu prvaka.

United kaže da ima moderni sustav skautiranja i donošenja odluka, koji je prošlog ljeta savjetovao potpisivanje ugovora s Harryjem Maguireom, Aaronom Wan-Bissakom i Danielom Jamesom. No u klubu nema šefa za transfere, kao što Liverpool ima Michaela Edwardsa, ili direktora nogometa, kao što City ima Txikija Begiristaina. Liverpool je pažljivo prepoznao Kloppa kao svog idealnog trenera, City je četiri godine čekao na Pepa Guardiolu, dok je United nakon bijednih rezultata Davida Moyesa, Louisa van Gaala i Josea Mourinha procijenio da će se kockati s Ole Gunnarom Solskjærom i nadati se da je on u stanju preskočiti nekoliko trenerskih stepenica.

FSG ne kupuje sportske klubove iz filantropskih pobuda, nego kako bi povećao njihovu financijsku vrijednost. Međutim, u posljednjih devet godina nije uzimao novac iz Liverpoola, osim skromnih 10 milijuna funti otplate za 110 milijuna kuna kredita za izgradnju glavne tribine.

Glazerovo preuzimanje Uniteda osmislio je Woodward i to opterećivanjem kluba koji dotad nije imao dugova posudbom od 540 milijuna funti. Od tada je United platio više od milijardu funti kamata, naknada i penala za refinanciranje.

Glazeri su sjedište Manchester Uniteda kao kompanije preselili sa Sir Matt Busby Waya na Old Traffordu u porezni raj na Kajmanskim otocima. Izašli su na njujoršku burzu 2012. godine te u posljednje četiri godine isplaćivali dividendu, ali uglavnom sebi. Posljednja isplata dividende, vidljiva u poslovnim knjigama Manchester Uniteda za 2018.-2019. i objavljena u rujnu, iznosila je 23 milijuna funti, od čega je petorici braće i njihovoj sestri Darcie Glazer Kassewitz pripalo 18 milijuna.

Nikad nisu uzeli plaću iz Liverpoola 

Henry i njegovi partneri iz FSG-a Tom Werner i Mike Gordon, za kojeg kažu da je zaslužan za oživljavanje kluba otkako je 2012. godine preuzeo njegovo vođenje, nikad nisu uzeli plaću od Liverpoola.

Svih šest Glazera su direktori i svi su na plaći. Unitedova potraga za Fergusonovim nasljednikom i modernizacija poslovanja u suprotnosti je s kliničkom misli i detaljima financijskog inženjeringa obitelji Glazer.

Supruga vlasnika Liverpoola Johna Henryja Linda Pizzuti Henry 

Woodward, koji je radio na preuzimanju Uniteda za Glazere i njihova pokojnog oca Malcolma dok je bio u banci JP Morgan, osmislio je 275 milijuna funti zajma hedge fondova po načelu plaćanja u naturi (PIK), uz početnu kamatnu stopu od 14,25 posto, kako bi se uz bankovni kredit od 265 milijuna funti i 270 milijuna funti koje je uložila sama obitelj Glazer skupilo dovoljno novca za konačno preuzimanje Uniteda. Kad su dugovi godinu dana kasnije refinancirani, potraživanja hedge fonda narasla su na 79,1 milijun funti, što je uključivalo i 13,2 milijuna funti naknade za "prijevremeni otkup".

Dokumenti iz 2010. godine pokazuju još jedno refinanciranje duga, koji je narastao na 700 milijuna funti. Otkrilo se da su Glazeri od 2006. godine dobili 10 milijuna funti "naknade za upravljanje i administraciju" te da su Kassewitz i petero braće posudili od kluba dodatnih 10 milijuna funti.

Tko drži Manchester United, klub koji se vodi s Kajmanskih otoka? 

Nakon što su Glazeri 2012. odlučili izaći na burzu i United registrirati na Kajmanskim otocima, podijelili su klupske dionice na dvije serije, A i B. Oni drže sve dionice B, koje nisu na burzi, ali jamče pravo na isplatu dividende i vrijede 10 puta više od dionica A u smislu prava glasa. Konačna je namjera Glazera doći do nevjerojatno profitabilne prodaje tako što će dionice B pretvoriti u A. One su na burzi i kupuju ih investitori kao što su banke, čiji direktori imaju neugodne razgovore s Woodwardom svakog kvartala.

U Unitedovim godišnjim izvještajima stoji kako kompanija registrirana u inozemstvu ne mora slijediti standarde korporativnog upravljanja koje nalaže njujorška burza.

"Prema tome, slijedimo određene prakse korporativnog upravljanja naše matične države, Kajmanskih otoka. Konkretno, nemamo nadzorni odbor sastavljen većinom od neovisnih direktora ili odbor za naknade sastavljen u potpunosti od neovisnih direktora", piše u izvještaju.

Smisao neovisnih direktora ili direktora bez izvršnih ovlasti je u objektivnom nadzoru nad upravljanjem kompanijom i potezima uprave. Unitedov odbor čine Woodward, Richard Arnold, cijenjeni glavni direktor kluba, financijski direktor Cliff Baty, tri neovisna direktora te Kassewitz i njena petorica braće. Joel i Avi su priznali da su jedina dva brata uključena u svakodnevno vođenje kluba. Njih dvojica, uz jednog neovisnog direktora, Roberta Leitaa iz Rothschilda, sjede u odboru za naknade, koji odlučuje o plaćama izvršnih direktora. Ukupne isplate Nadzornom odboru i izvršnih direktorima 2018.-2019. iznosile su 10,7 milijuna funti, no nema podataka o pojedinačnim iznosima. Woodwarda plaća podružnica, Manchester United Football Club Ltd, a njegova je plaća za posljednje objavljeno razdoblje, 2017.-2018., bila 4,152 milijuna funti.

Glazeri su zaradili više od 200 milijuna funti prodajući svoje dionice investitorima, a izvjesno je da će jednog dana stalne glasine o njihovoj konačnoj prodaji biti potvrđene. Možda podjednako iznenadno kao i kad su na opće negodovanje 2005. godine kupili United.

Stvorili su komercijalno čudovište  

Zagovornici današnjih vlasnika ukazuju da dugovi i isplate Glazerima više nisu tako težak teret kao što su bili prvih godina dok su još bili vidljivi odjeci Fergusonova razdoblja. Pod Glazerima i Woodwardom United je postao komercijalno čudovište. Posljednji podaci o sponzorima pokazuju prihod od 627 milijuna funti, no ove sezone to će biti manje zato što United ne igra Ligu prvaka. Dug je i dalje velik, 511 milijuna funti, a kamate su 25 milijuna funti. Međutim, United ih može plaćati a da ih i ne osjeti, baš kao i 23 milijuna funti dividende. Klub ukazuje na prosječnu godišnju neto potrošnju na igrače od 100 milijuna funti u posljednjih sedam godina, što je više nego u bilo kojem drugom klubu osim kod bučnih susjeda koje financira Abu Dhabi.

Ipak, Cityjeva klupska struktura po uzoru na Barcelonu znači da su svoj novac potrošili učinkovitije te da su zajedno s Liverpoolom nadmašili United u svakom pogledu. Dovođenje toliko mnogo igrača koji su pružili toliko malo otvara u Unitedu mnogo više pitanja nego odgovora, ponajprije o kulturi kluba čiji su vlasnici nakon neprijateljskog preuzimanja prije 14 godina iznijeli toliko bogatstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.