Modra oluja uoči Bernabeua: Dinamo prohujao kroz Park mladeži i riješio prvenstvo

U DERBIJU 15. kola HNL-a u Parku mladeži Dinamo je pobijedio Split 3:0, zahvaljujući pogocima Beqiraja, Ibaneza i Vide. Ovom pobjedom Modri su na polovici prvenstva pobjegli deset bodova splitskim klubovima koji trenutno dijele drugo mjesto (Hajduk ima utakmicu manje, u subotu gostuje na Maksimiru kod Lokomotive). Iako će iz Splita, posebno iz Poljuda, stizati najave kako nije gotovo, činjenica je da je ovo Modrima bilo najteže gostovanje do kraja sezone (na proljeće će na Maksimiru ugostiti sve ostale ekipe s prvih pet pozicija na ljestvici) i da već sada mogu početi slaviti.

Trebao je to biti pravi derbi, jer Splitovci su se velikom serijom pozitivnih rezultata primakli Dinamu na sedam bodova zaostatka, najavljujući kako će juriti pobjedu kojom bi zakomplicirali prvenstvo. S mislima na gostovanje kod Reala u utorak, Zagrepčani su u Split stigli s nešto izmijenjenim sastavom, pa su tako izvan početnog sastava ostali načeti Kelava, reprezentativci Šimunić i Vida te Ante Rukavina.

Pred oko četiri tisuće gledatelja, među kojima je bilo i 100-ak Bad Blue Boysa, Dinamo je krenuo s povratnicima Lončarićem, Tonelom i Alispahićem te dvojicom napadača, Krstanovićem i Beqirajem. Kako im je Tonči Bašić suprotstavio dva polušpica (Rebić i Obilinović) i klasičnog napadača (Čopa), ništa nije upućivalo na očajno prvo poluvrijeme.

Split se raspao pred uraganskim Dinamom

I dok je Split nešto pokušavao udarcima iz daljine (Čop, Vitaić, Hrgović), Modri su prvih 45 minuta odigrali pod ručnom, ne uputivši nijedan udarac u okvir Vukovićeva gola. Tek pred kraj poluvremena su probali nešto odigrati, ali nisu uspjeli iskoristiti nekoliko kardinalnih grešaka Crvenih na sredini terena.

U nastavku Dinamo je ubacio u dvije brzine više, a Split je nestao s terena. Već u prvim minutama vidjelo se da su Modri ušli odlučni da što prije zabiju. Prvi pravi napad Dinama vidjeli smo u 51. minuti - akcija Badelja i Krstanovića, ovaj potonji pokušao je pronaći Beqiraja, ali Crnogorac je zakasnio na loptu. Bila je to najbolja šansa na utakmici za Modre. Tri minute kasnije lopta je poslije Beqirajevog slobodnjaka došla do Tonela čiji udarac s pet metara obrana Splita blokira, zatim iz odbijanca tuče i Krstanović, ali s gol linije očistio je Vitaić i spasio mrežu Crvenih. U novom pokušaju Beqiraj se spetljao i prilika je otišla u nepovrat.

Blitzkrieg Modrih u 14 minuta: Beqiraj načeo, Vida dotukao Split

Split je nakratko otklonio nalete, ali onda se sasvim raspao. U 67. minuti nakon što se riješio Marčića Luis Ibanez ubacio je na pet metara, a Beqiraj podmetnuo nogu i vanjskim udarcem pogodio suprotni kut Vukovićeva gola.

Nada Splita da može izjednačiti trajala je tri minute, dok Igor Budiša nije dobio drugi žuti karton. I s 11 igrača nisu mogli parirati razigranom Dinamu, a kad su ostali s čovjekom manje na terenu bila je to jednosmjerna ulica.

Igrač utakmice Ibanez otklonio je sve dileme u 78 minuti, poslije prekrasne akcije. Sve je napravio sam, prošao po lijevoj strani, oslobodio se i Marčića te pogodio rašlje Vukovićeva gola. Domagoj Vida, koji je na poluvremenu zamijenio Jerka Leku, zaključio je priču u 81. minuti - poslije Alispahićeva kornera glavom se naklonio za konačnih 0:3.

Da se ne zaboravi

Dodajmo kako je ova utakmica, kao i ona u Kranjčevićevoj između Zagreba i Cibalije (1:1), počela s minutom šutnje kako bi obilježili 20. godišnjicu pada Vukovara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.