"Leaa inače moraju čuvati dva ili tri igrača, a mi imamo čovjeka koji to može sam"

Foto: Boris Scitar, Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA je u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči Europskog prvenstva sjajnom igrom pobijedila Portugal u Lisabonu 2:1. Strijelci za prvu pobjedu Hrvatske nad Portugalom u povijesti bili su Luka Modrić iz jedanaesterca te Ante Budimir. Za domaće je pogodio Diogo Jota. Susret s Portugalom za Index je prokomentirao Nikola Jurčević.

Bivši izbornik Libanona i Azerbajdžana kao igrač je bio dio hrvatske reprezentacije na njenom prvom nastupu na Europskom prvenstvu 1996. godine, a zatim je 12 godina kasnije kao pomoćnik Slavena Bilića bio dio stručnog stožera na Euru u Austriji i Švicarskoj.

Kako ste vidjeli igru protiv Portugala?

Bila je to jedna od najboljih utakmica Hrvatske u zadnje vrijeme, pogotovo u kontekstu protivnika. Da se ne ponavljamo, svi znamo da nam Portugal nije ležao, da su ekipa puna zvijezda i da na svakoj poziciji imaju dva svjetska igrača. Ekipa nevjerojatne dubine.

Način na koji je naša reprezentacija odigrala je impresivan. Nije tu samo stvar pobjede jer nekad se do pobjede može i drugačije, stjecajem okolnosti. Ovo je bila zaslužena pobjeda s izvrsnom igrom koja nam daje pravo na optimizam. Ovo je bio protivnik na razini onih koji nas čekaju u skupini.

Tko Vam se posebno istaknuo?

Igrali smo vrlo inteligentno i hrabro. Vidjela se lakoća i motiviranost. Igrali smo od zadnje linije, nijedan igrač se nije bojao lopte i vidjelo se veliko samopouzdanje. Ono što je dodatno velika stvar je da smo od igrača koji nisu 'zacementirani' u prvih 11 vidjeli jako dobre stvari.

Pongračić je pokazao da je ozbiljan kandidat za startera. Ima brzinu, igru s loptom, otvaranje igre. Majer je potvrdio formu kao dodatni veznjak s desnog krila, strašno je dobar u kombinatorici. Vrlo rano smo se odlučili na zamjene i sjajno je što smo izgledali dobro i bez igrača bez kojih nam je igra inače nezamisliva.

Tu mislim na Modrića, Kovačića i Brozovića. Sučić je pokazao da nije samo igrač budućnosti nego i sadašnjosti, Vlašić koji se vratio nakon ozljede i Pašalić bili su također vrlo dobri nakon ulaska. Imamo puno igrača na koje možemo računati, očito je da nakon zamjena kvaliteta igre ne mora pasti. Dalić će imati puno slatkih briga. 

Kako vidite Gvardiola kao wing-backa?

Spominjao sam igrače koji su možda pod nekom dilemom, a Gvardiol se polako uspinje do Modrićevog statusa iako se radi o igračima drugog tipa i godišta. Suvišno je trošiti riječi o njegovoj kvaliteti i samopouzdanju. Lakoća igranja i polivalentnost su nevjerojatne, imam dojam da bi mogao igrati svaku poziciju. Jednom riječju, sjajno. 

Na drugoj strani je bio Stanišić, kako Vam izgleda on nakon odlične klupske sezone?

Jako dobar, to je strahovito bitno za reprezentaciju. Vidi se da mu je strašno koristila sjajna sezona u Leverkusenu. Fizički je impresivan, podsjeća me na Kylea Walkera na desnom boku. Ušao je Leao kojeg trebaju čuvati dva ili tri igrača, a Stanišić se i protiv njega iskazao. Iznimno je odgovoran u tranziciji.

To je jako bitno za naš način igre pošto često ne igramo s tipičnim vrhunskim krilima, nego češće s igračima koji su zapravo vezni i ulaze u sredinu. Sjajno je što je Stanišić tako motorički dobar da iz drugog plana pokriva bočni prostor. Upala mi je u oči situacija kad se to vidjelo bolje nego ikad prije. Ušao u šesnaesterac i skoro zabio, golman mu je skinuo loptu s glave, par sekundi kasnije bio je na svojoj obrambenoj poziciji.

Kakva su očekivanja od Eura? Čini se da nikada nije bilo više kandidata za medalje? 

Nama to čak odgovara, stalno nas drže tik ispod najvećih favorita. Mi smo pokazali da možemo igrati sa svima, pobijedili smo sve najjače ekipe svijeta bilo u službenim ili prijateljskim utakmicama, zaključno s Portugalom. S apsolutno svakim imamo šansu za pobjedu. Isto tako, moramo biti realni i reći da je naša skupina najjača. Možemo jako daleko pa i do kraja, ali moramo se ponašati smireno i ići korak po korak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.