SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Kraljeviću Hansenu fali još samo jedna stvar da postane Kralj

Foto: Guliver Image/Getty Images

OTKAD pratim rukomet, a pratim ga jako dugo, nikad nisam vidio da je jedna momčad na nekom velikom natjecanju tako superiorno osvojila naslov kao što je to napravila Danska na netom završenom rukometnom Mundijalu. Deset utakmica, deset nestvarno uvjerljivih pobjeda i poigravanje s protivnicima. Od prve utakmice do zadnje. Kulminaciju moći nacije koja je izmislila rukomet vidjeli smo u posljednje dvije utakmice. Ono što su Danci napravili Francuzima u polufinalu, a posebno Norvežanima u finalu… Strašno.

Embed from Getty Images

Rukometni masakri u polufinalu i finalu

Francuska, jedina prava rukometna dinastija, reprezentacija koja je od zadnja četiri prvenstva svijeta osvojila tri, ponižena je i rukometno sasvim razbijena. Konačni rezultat 30:38 ni izbliza ne odražava ono što smo prošlog petka gledali u Hamburgu. Da su Danci željeli, da u završnici susreta nisu povukli ručnu, razlika je mogla biti dvocifrena. Za ilustraciju danske superiornosti ili francuske nemoći, kako želite, Danska je u prvom poluvremenu zabila 21 gol. 21 gol reprezentaciji koja je osvojila sve što se u rukometu da osvojiti upravo granitnom obranom i svime onim što iz takve obrane proizlazi. Rukometni masakr u pravom smislu.

Norvežani su u finalu ostali zamrznuti također na ''samo'' devet razlike. Zašto samo? Zato što je utakmica bila gotova već nakon prvih 30 minuta kad su domaćini otišli na +7 i do kraja smo gledali reviju na parketu dvorane u Herningu. Drugo poluvrijeme se nije igralo nikome. Norvežani su jedva čekali da se noćna mora završi, a Danci su uz pratnju 15 tisuća navijača brojali sekunde kad će započeti slavlje.

Nije rukomet slabiji nego prije, nego su Danci savršeni

Nakon što su podijeljene medalje mogli smo čuti da je ovo prvenstvo bilo možda najslabije do sada te da je kvaliteta rukometa značajno opala. Sasvim netočno. Užasno je teško uspoređivati ovaj turnir s nekim prethodnima, rukomet je strašno evoluirao, dramatično se ubrzao, promijenila su se i neka pravila, a uvijek je besmisleno uspoređivati ere. Brzina igre danas diktira taktiku, obrane više nisu kompaktne kao nekad, a upravo zbog strahovite brzine tranzicije broj tehničkih pogrešaka drastično se povećao i dosta momčadi ovisi o inspiraciji i kvaliteti vratara.

Međutim, imam dojam da argumenti tih koji tvrde da u posljednja tri tjedna svjedočili krahu rukometa polaze od činjenice da Danci nisu imali adekvatnog rivala i da se ovaj turnir igrao za srebro i broncu, a zlato je unaprijed bilo upisano Hansenu i ekipi. Možda je to točno, odnosno sigurno je, ali kvaliteta u bilo čemu, pa tako i u sportu, ne ovisi o izjednačenosti suprotstavljenih strana, nego isključivo o savršenosti izvedbe bilo koga od aktera. Danska je na ovom turniru igrala najbolji i najkvalitetniji rukomet ikad viđen. I točka.

Jacobsen je stvorio sustav koji melje, i melje, i melje

Nikolaj Jacobsen, danski izbornik, složio je stroj koji melje. Kadar koji ima na klupi je fantastičan, no sve polazi od sustava. Tu leži danska najveća prednost. Niti jedan detalj nije prepušten improvizaciji, u svakom trenutku se točno zna tko što radi i što je čiji zadatak. Evo primjer. Norveška je do finala sve svoje protivnike gazila munjevitom tranzicijom, a do finala je iz kontri zabila 58 golova. Usporedbe radi, Danska, čija se igra u dobroj mjeri također bazira na kontri i polukontri, takvih je golova imala 20 manje. U finalu norveška tranzicija nije postojala, jer su se Danci, čak i nakon brzog centra, odmah vraćali u zonu i pravovremeno blokirali Sagosena i Myrhola na crti.

Najbolji izbornik svijeta kao igrač bio je bahat, brbljiv, ali i sjajan

Jacobsen je kao igrač bio sjajan, u svoje je vrijeme bio ponajbolje lijevo krilo svijeta, a rukometu ga je (na)učio Noka Serdarušić. U Kielu je Jacobsen igrao šest godina, a već tada je pokazivao znakove da se u njemu krije nebrušeni trenerski dijamant. Za Kiel je u to vrijeme igrao legendarni švedski trojac Magnus Wislander, Staffan Olsson i Stefan Lövgren. Hladnih troje čuvenih Bengan Boysa je šutjelo i igralo, dok je Danac Jacobsen bio živa vatra. Temperamentan, žestok, brbljiv… Priča ide nekako ovako. Za vrijeme neke utakmice Jacobsen nije prestao pričati, prigovarati, zvocati sucima, protivničkim igračima, ali i suigračima. U jednom se trenutku unio u facu Lövgrenu i ljutito ga pitao postoji li razlog zašto mu nije želio dodati loptu. Hladni Šveđanin je bez promjene izraza lica samo rekao: ''Dobit ćeš loptu kad se budeš naučio lijepo ponašati.''

Odbio je genij Hansena i Laugea zauzdati taktičkim šablonama. Zato je pregazio svijet

Jacobsen se tijekom godina naučio ponašati, a igrači ga obožavaju. O rukometu zna sve, ali opet ih ne tjera da robuju šablonama. Zato što je mudar i pametan trener. Kako Mikkela Hansena i Rasmusa Laugea zauzdati taktičkim omčama? Nikako, jer svaki trener koji bi toj dvojici umjetnika pokušao nametnuti nešto slično, napravio bi grijeh prema rukometu. Jacobsen je toga bio svjestan, Lauge i Hansen su imali apsolutnu slobodu kretanje i zato je Danska danas drugi planet u odnosu na sve.

Igrači ga obožavaju jer on obožava njih

Kakvi su odnosi u danskoj reprezentaciji govori i ovo. Naime, Mikkel Hanse je postao otac četiri dana prije nego što je počeo turnir. Svaku večer je Mikkel spavao doma, u rodnom mu Helsingøru, uz obitelj. Jacobsen mu je to dopustio. Kraljević Mikkel mu je bio zahvalan, a tu zahvalnost mu je vratio na parketu.

''Nakon svake utakmice išao sam doma obitelji. Neizmjerno hvala Nikolaju. Poslije rođenja djeteta mogao sam se opustiti i biti s onima koje najviše volim. Trudio sam se biti najbolja verzija sebe, i kod kuće, i kad sam bio s reprezentacijom'', rekao je 31- godišnji Hansen za danske novinare nakon finala.

Embed from Getty Images

Ako mislite da je Jacobsen dopustio takvu privilegiju Hansenu jer je vođa momčadi i najbolji igrač Danske, varate se. U siječnju je otac postao i Nikolaj Øris Nielsen, desni vanjski Silkeborga te igrač za kojeg su čuli samo najveći fanovi rukometa. I on je tijekom cijelog turnira svake večeri spavao u svom domu.

''Bio sam potpuno miran što se tiče toga. Primijetio sam koliko su igrači fokusirani i zašto im ne bi to dopustio. Kad se pobjeđuje, sve je lakše'', kazao je izbornik svjetskog i olimpijskog prvaka.

Danska ima još samo jedan cilj, a Hansen još dva 

Danska je na vrhu svijeta. Olimpijski je i svjetski prvak i na EP-u sljedeće godine pokušat će napraviti ono što je do sada uspjelo samo Francuzima – u isto vrijeme držati sva tri velika naslova.

Ključ dominacije danskog rukometa leži u uhodanom sustavu. Međutim, svaka šampionska momčad u povijesti sporta, koliko god imala homogen i uhodan kolektiv, ne bi mogla ništa bez vođe, lidera, prvoga među jednakima. To je Mikkel Hansen. Koliko god Danska bila savršeno uhodan stroj, njena igra ovisi isključivo o Mikkelovoj inspiraciji. Hansen ima mana, ne igra obranu, nikad ju nije ni igrao. U klubovima i u reprezentaciji uvijek je imao suigrače koji su za njega krljali u defenzivi. Zašto je Mikkel uvijek imao taj luksuz? Zato što je poseban. Čovjek koji donosi trofeje. Igrač koji zabija ključne golove, preuzima odgovornost i čini suigrače boljima. Rukomet je težak i grub sport, neki ga zovu ragbijem na parketu, i zato je impresivno gledati Hansena i njegovu sposobnost kako će i u najtežim uvjetima na terenu, dok ga lome, čupaju i udaraju, pronaći najbolje i najefikasnije rješenje na terenu. Ono koje radi razliku.

Hansenova utakmica protiv Francuske - najbolja individualna partija u povijesti rukometa

Protiv Francuske je odigrao najbolju utakmicu u povijesti rukometa. Preteške riječi? Nimalo. Polufinale SP-a. Protivnik je Francuska, reprezentacija koja je u posljednja četiri SP-a osvojila tri, zadnja dva u nizu. Hansen je bio zaslužan za skoro polovicu od čak 38 danskih golova, 12 ih je sam zabio, za još šest je asistirao. Može li bolje? Teško.

"Činio je apsolutno sve, bio je izvanredan. Ne sjećam se da sam ikad vidio da je netko odigrao bolju utakmicu. Bilo je ludo! Njegov pregled igre, vizija, tehnika, sve radi s lakoćom i izgleda kao da se uopće ne troši, toliko je tehnički dobar", rekao je danski stručni komentator Bent Nyegaard u analizi utakmice.

Sam Hansen nije želio sebe gurati u prvi plan.

"Cijela momčad igrala je nevjerojatno. Naravno da će se mene isticati kad sam zabio 12 golova, ali pohvale moraju ići svima", skroman je bio najbolji igrač i najbolji strijelac SP-a.

Evo kad će kraljević postati Kralj

Kraljević Danske je u rukometu osvojio sve. Hm, skoro sve. Nedostaje mu Liga prvaka. Igrao je u Barci, sedmu sezonu je u pariškom dream teamu. Kako još nije uzeo Ligu prvaka nikome nije jasno. Kad to osvoji, a hoće, mora, onda će postati kralj.  Tek onda.

Mikkel Hansen – Kralj rukometa. Tako cool zvuči, zar ne?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.