Srbija se vraća iz anonimnosti, Karabatićeva Francuska želi četvrto europsko zlato

Foto: Guliver Images/Getty Images

ODBROJAVAMO posljednje dane do početka Europskog rukometnog prvenstva u Poljskoj, koje počinje 15. i traje sve do 31. siječnja.

Skupina D

Skupina C

Nakon što smo odradili skupine D i C, vrijeme je da se pozabavimo skupinom A. Riječ je o vrlo zanimljivoj grupi reprezentacija koje prijete Hrvatskoj u drugom krugu turnira. Tu je apsolutni prvak Francuska, domaćin turnira Poljska, Obrvanova Makedonija te Srbija.

Francuska

Aktualni olimpijski, svjetski i europski prvaci u Poljsku stižu desetkovani. Claude Onesta ostao je bez Kevynna Nyokasa, Xaviera Baracheta, Timotheyja N'Guessana, Williama Accambrayja i Mathieua Grebillea, dok je Jerome Fernandez otišao u (prisilnu) reprezentativnu mirovinu.

Međutim, kostur momčadi je i dalje na okupu. Francuze će predvoditi Nikola i Luka Karabatić, Daniel Narcisse, Luc Abalo, Cedric Sorhaindo te legendarni Thierry Omeyer. Od mlađih igrača ističe se Kentin Mahe, koji je u sjajnoj formi, a u Poljskoj ćemo vidjeti na djelu i miljenika Didiera Dinarta, pivota Ludovica Fabregasa. 19-godišnjak je član Montpelliera, visok dva metra i težak sto kilograma.

Igra francuske reprezentacije nije se previše promijenila. Karabatići i Sorhaindo temelj su čvrste obrane, a ako i koja lopta prođe tu je Omeyer. U napadu, pak, ponovno sve ide preko Nikole Karabatića.


Francuzi u Poljskoj love svoje četvrto europsko zlato. Do sada su dizali pehar pobjednika 2006., 2010. i 2014. godine kada su u finalu razbili domaćina Dansku 41:32.

Poljska

Hrvatski navijači prošle su godine upoznali poljsku reprezentaciju, koja je Slavka Golužu i njegove izabranike izbacila iz utrke za medalju. Hrvatska je stradala u četvrtfinalu, a Poljaci su u konačnici osvojili brončanu medalju, prvu nakon SP-a u Hrvatskoj 2009. godine.

Ta medalja sada je poput omče oko vrata poljskim rukometašima, jer javnost u najmanju ruku očekuje ponavljanje tog uspjeha iz Katara. Euforija je, doduše, splasnula nakon što ih je Španjolska brutalno pregazila u posljednjoj prijateljskoj utakmici (26:12). Sigurno nije lijepo kad tjedan dana prije početka Eura na kojem ste domaćin upišete najteži poraz u posljednjih 13 godina. Stoga ne čudi kako poljski navijači ne vole pretjerano svog izbornika Michaela Bieglera, koji se za ovaj turnir odlučio na već dokazane snage koje su mu u Kataru osigurale medalju.

Poljake predvode braća Jurecki, 31-godišnji Michal i 36-godišnji Bartosz. 33-godišnji bombarder Karol Bielecki i dalje predstavlja veliku opasnost u vanjskoj liniji, a na vratima je 37-godišnji vratar Slawomir Szmal kojem je ovo sigurno posljednje veliko natjecanje. Od mlađih nada ističemo 24-godišnjeg pivota Kamila Syprzaka, člana Barcelone te Piotra Chrapkowskog.

Srbija

Kao domaćini Eura 2012. ostvarili su najveći uspjeh u povijesti reprezentacije, ali nakon osvojenog srebra Srbija se ponovno vratila u rukometnu anonimnost. U Danskoj su turnir završili na 14. mjestu, nije ih bilo na SP-u u Kataru i sada je na izabranicima Dejana Perića vrlo težak zadatak - izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju.

Srpski rukometaši, poput nogometaša, godinama pokušavaju stvoriti atmosferu u svlačionici kakvu imaju košarkaši koji su miljenici nacije. U nadi da će to postići, srpski izbornik odlučio se na remont reprezentacije. Prvi put nakon dugo vremena nećemo gledati Marka Vujina i Momira Ilića, koji je baš nedavno proglašen najboljim rukometašem Srbije. Novi vođa srpske reprezentacije je prvi strijelac Bundeslige Petar Nenadić, a njemu je trebao pomoći 25-godišnji Nemanja Ilić, drugi najbolji strijelac francuskog prvenstva, koji se početkom siječnja ozlijedio i neće ga biti na turniru.

Makedonija

Hrvatski stručnjak Ivica Obrvan tri je godine na klupi makedonske reprezentacije. Na posljednjem Euru plasirao se na deseto mjesto, a prošle godine u Kataru natjecanje je završio na devetom mjestu. Javnost od njega i njegovih igrača očekuje puno više. Prvi cilj je svakako plasman na Igre u Riju.


Ključna figura Obrvanove reprezentacije je jedan od najubojitijih rukometaša svih vremena, Kiril Lazarov.

Raspored utakmica:

15.1.

18:00 Francuska - Makedonija

20:30 Poljska - Srbija

17.1.

18:15 Srbija - Francuska

20:30 Makedonija - Poljska

19.1.

18:15 Makedonija - Srbija

20:30 Francuska - Poljska
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.