Kako je Profesor pokorio skijaški svijet



"PROPUSTIT ćemo spust u Bormiju kako bi Ivica što spremniji dočekao naporni raspored u prvom mjesecu." Ova odluka Ante Kostelića udarila je temelj jednoj od najljepših priča u povijesti hrvatskog sporta. Priče koja će tri mjeseca kasnije doživjeti svoju kulminaciju u švicarskom Lenzerheideu, gdje je Ivica Kostelić i službeno proglašen najboljim skijašem svijeta.

Za prošlu sezonu Ivica nije najavljivao napad na ukupni trijumf u Svjetskom kupu, makar ju je otvorio slalomskim postoljem u Leviju na prvoj utrci. Naporni treninzi tijekom proljeća i ljeta, naročito brzih disciplina, nisu davali ploda, a Ivica je znao ostati i izvan bodova (Val Gardena) ili s mizernim brojem bodova (Lake Louise). Nakon što je u svojoj najjačoj disciplini u Alta Badiji uzeo 20. mjesto, u dogovoru s ocem odlučio je uzeti time-out, prije nego se upisao u povijest...

"Kostelićev život je Švicarska": U Wengenu preuzeo vodstvo, u Lenzerheideu okrunjen

Pobjeda u paralelnom slalomu u Munchenu bila je potvrda da je napravio sjajnu stvar preskakanjem spusta u Bormiju i odlična najava za Sljeme. Premijerno slavlje na najdražoj stazi izostalo mu je za 10 stotinki (pobijedio ga je još jedan skijaš-gitarist, Andre Myhrer), ali to ga nije obeshrabrilo uoči Adelbodena, gdje u veleslalomu osvaja peto mjesto, a u slalomu pobjeđuje.

S tih 325 bodova u tjedan dana Kostelić je nastavio streloviti uspon prema vodećoj poziciji u ukupnom poretku. Pobjedom u superkombinaciji u Wengenu 14. siječnja, Ivica je zasjeo na vrh kojeg više nije ispuštao.

S 12. mjestom u spustu i slalomskom pobjedom otišlo se u Kitzbuhel. Legendarno austrijsko zimovalište u tri dana nosilo je 400 bodova, od kojih je Kostelić uzeo 324. Dovoljno da još malo odmagli konkurenciji. Prvi dan natjecanja u Kitzbuhelu Ivica će zauvijek pamtiti, jer tog 21. siječnja prvi put u karijeri pobijedio je u nekoj brzoj disciplini (super-G). Dan kasnije u spustu nije bio tako dobar (11.), ali je zato odličnom slalomskom vožnjom osvojio 200 bodova (100 za slalom i 100 za jedinu klasičnu kombinaciju u Svjetskom kupu).

Siječanj u kojem je Ivica pomeo konkurenciju: Sedam pobjeda, dva druga mjesta i osvojeni bodovi u svih 14 utrka za 999 bodova

U slalomu u Schladmingu osvojio je peto mjesto, a u spustu u Chamonixu jedva se dokopao bodova (završio je tek 28.). Ipak, gradić u kojem su 1924. održane prve Zimske olimpijske igre dobio je svoje mjesto u hrvatskom sportu dan kasnije, kada su Ivica Kostelić i Natko Zrnčić-Dim u superkombinaciji donijeli prvu i jedinu dvostruku pobjedu našem skijanju.

Kako je počeo, Ivica je i završio magični siječanj, u kojem je osvojio nevjerojatnih 999 bodova. U svih 14 utrka u kojima je nastupio osvojio je bodove, uzevši sedam pobjeda, te još dva druga mjesta. Naravno, u 45-godišnjoj povijesti Svjetskog skijaškog kupa nikad nijedan skijaš nije imao takav mjesec dominacije.

Super-G bronca iz Garmischa šlag na tortu odličnih rezultata u brzim disciplinama

Sasvim je logično da je nakon takva četiri tjedna uslijedilo veliko pražnjenje, a zbog straha od ozljede, propustio je sve spust i superkombinaciju na Svjetskom prvenstvu u Garmisch-Partenkirchenu. U slalomu i veleslalomu nije bio u najboljoj formi (8. i 13.), ali se broncom u superveleslalomu pobrinuo da Hrvatsku uvrsti među 11 zemalja svijeta koje su imale skijaša ili skijašicu s medaljom.

Ivica se do kraja sezone nijednom nije uspeo na pobjedničko postolje, ali je marljivo skupljao bodove i 12. ožujka osigurao nedostižnu prednost pred prvim pratiteljem Didierom Cucheom, a tjedan dana kasnije u Lenzerheideu primio Veliki kristalni globus. I dva mala, za slalom i superkombinaciju. Ilustracije radi, kolika je bila Kostelićeva dominacija, dovoljno govori podatak da je kraj sezone dočekao s 400 bodova više od Cuchea, a samo u siječnju osvojio je više bodova nego Švicarac u cijeloj sezoni (956).

Organizatori završnice Svjetskog kupa poklonili Veliki globus Mariji Riesch

Skijašice su ponudile puno više neizvjesnosti. Sezonu je obilježila borba Lindsey Vonn i Marije Riesch, a u prvom dijelu Njemica je stvorila prednost, ne toliko s pobjedama (u prva tri i pol mjeseca sezone imala ih je tek četiri) koliko s postoljima i redovnim skupljanjem bodova. Istovremeno je Amerikanka imala dosta problema s koncentracijom, ali nakon SP-a u Garmischu prednost Marije Riesch se počela topiti.

S malom prednošću (25 bodova) Riesch je stigla na završnicu Svjetskog kupa u Lenzerheide, gdje su odluke organizatora zakinule gledatelje i režirale rasplet. U prvoj utrci, spustu, specijalistica za brze discipline Vonn je četvrtim mjestom (Riesch je završila 17., a na završnici samo 15 najboljih u svakoj utrci dobiva bodove) preuzela vodstvo, a idući dan zbog velike kiše otkazan je super-G. Međutim, dan kasnije po nemogućim uvjetima skijašice su ipak vozile slalom, u kojem je Riesch osvojila 4., a Vonn 12. mjesto. Veleslalom, koji je trebao odlučiti pobjednicu, otkazan je zbog, službeno "loših vremenskih uvjeta", a Njemica je osvojila svoj prvi Veliki kristalni globus.

Najbolja svjetska skijašica morala se zadovoljiti s tri mala globusa (spust, super-G i superkombinacija) i tješiti kako njena dominacija nije zaustavljena na silu, kako ne bi četvrtim uzastopnim Velikim kristalnim globusom sasvim ubila zanimanje za žensko skijanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.