SERIE A

Juventus s njim pobjeđuje, a bez njega gubi. Ekspresno ga je otkupio

REUTERS/Massimo Pinca/Guliver

KAD JE Juventus prošlog ljeta odlučio dovesti Westona McKennieja na posudbu, razlog je bio njegov očiti potencijal. Veznjak američke reprezentacije nije baš bio najistaknutiji talent svijeta, ali nakon nekoliko sezona u prvoj momčadi Schalkea bio je dovoljno dobar. Juventus je smatrao da je budućnost pred njim, ali da može pridonijeti i u sadašnjosti. McKennie je, međutim, ubrzo postao važniji nego što je čak i Juventus mogao zamisliti, piše goal.com.

Zbog toga je talijanski prvak iskoristio mogućnost da za 18.5 milijuna eura otkupi njegov ugovor. Radi se o izvrsnom poslu za torinski klub, s obzirom na to da bi 22-godišnjak na otvorenom tržištu mogao vrijediti i dvostruko više. Juventus je dugoročno vezao igrača savršeno sposobnog da mu pomogne prijeći iz jedne uspješne ere u drugu.

Povezivalo ga se s klubovima iz sredine njemačke i engleske lige, a onda se pojavio Juventus

Naravno, pri dolasku u Torino McKennie nije bio sigurna oklada. Napredovao je u Schalkeu, koji je tada još bio na početku silazne spirale, te su ga povezivali s klubovima iz sredine tablica u Njemačkoj i Engleskoj kad se odjednom pojavio Juventus. Bio je to pronicljiv potez. Schalke je bio više nego voljan sklopiti posao, s obzirom na to da je bio teško pogođen ekonomskim posljedicama pandemije, dok je Juventusu trebala mlada i jeftina prinova, sposobna oživjeti ostarjeli i neučinkoviti vezni red.

Bilo je pitanje je li McKennie zaista odgovor na Juventusove probleme. Igrati redovito u Bundesligi u tako mladoj dobi svakako jest impresivno, ali Juventus je nešto posve drugo od Schalkea. Bianconere je vodio Cristiano Ronaldo, a momčadi koje vodi Ronaldo ne toleriraju igrače kojima treba vremena za prilagodbu. No iako Ronaldo očito ostaje najvažniji igrač Juventusa, moglo bi se reći da je McKennie također presudan za uspjeh momčadi ove sezone.

Juventus je s njim izgubio samo jednu od 14 utakmica. Bez njega je dobio samo četiri od 12

McKennie je ove sezone započeo 14 utakmica u Serie A u kojima je Juventus postigao 11 pobjeda i izgubio samo jednom. S druge strane, u 12 utakmica u kojima McKennie nije bio u početnoj postavi momčad trenera Andree Pirla pobijedila je u samo četiri, što će možda biti presudna razlika u utrci za prvo mjesto protiv Intera i Milana. Postigao je važne golove protiv Torina, Barcelone i Milana i neprimjetno se uklopio u Pirlove taktičke planove, pružajući stabilnu snagu u veznom redu za trenera novaka koji se i dalje prilagođava vrhunskoj razini.

U osnovi, kada je zdrav, Juventus čini boljom momčadi, što znači da se ono što je nekad izgledalo kao povoljna posudba brzo pretvorilo u nešto više. McKennie ne samo da popunjava rupu nego dovršava cijelu slagalicu.

"Weston McKennie je sve bolji, iako se ove godine mučio s lakšim ozljedama. Stalno razgovaram s medicinskim osobljem i, iako bi se trebao više odmarati, potreban nam je na terenu što je više moguće", rekao je nedavno Pirlo.

Gdje god ga Pirlo stavi, on pruža ono što traži od njega

Očito je bilo dovoljno samo nekoliko tjedana nakon selidbe u Torino da Juventus iskoristi opciju potpisivanja dugoročnog ugovora s McKenniejem, jer kolegama u veznom redu Arthuru, Aaronu Ramseyju, Adrienu Rabiotu i Rodrigu Bentancuru nudi nešto drukčiju dimenziju. Bilo da igra u sredini ili na boku, uvijek pruža ono što Pirlo traži od njega. A sad kad je i službeno pronašao novi dom, McKennie se može posvetiti budućnosti u Juventusu, u kojem bi mogao postati i zvijezda.

"McKennie je mlad i ima dosta prostora za napredak. Mi smo bili najbrži u potpisivanju ugovora s njim i sretni smo što je dio momčadi. On je skroman momak koji želi stalno napredovati, posebice na tehničkoj razini. Mora se popraviti u prijemu lopte, ali svjestan je da se radi tek o polaznoj točki", rekao je Pirlo.

Klub budućnost gradi na njemu, De Ligtu, Chiesi i Kuluševskom

McKennie je, međutim, ključan dio velike revizije Juventusove momčad koja je u određenoj mjeri već započela. Budućnost Paula Dybale je neizvjesna, dok su dosad stalni prvotimci Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci i Gianluigi Buffon na zalasku. Čak se i moćnom Ronaldu bliže posljednje godine karijere, a ostaje vidjeti hoće li te godine provesti u Juventusu. Zato torinski klub svoju budućnost gradi oko McKennieja, Matthijsa de Ligta, Federica Chiese i Dejana Kuluševskog.

Možemo samo nagađati što će se događati sljedećih nekoliko godina. Tranzicija nikad nije jednostavna i stvari se brzo mijenjaju, posebice u klubu Juventusove razine. No Bianconeri su sada posvećeni McKennieju i obrnuto. Ono što je u početku bila nagodba temeljena na potencijalu pretvorilo se u dugoročni dogovor igrača i kluba, a obje se strane nadaju svjetlijim danima u budućnosti, zaključuje goal.com. 

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.