DINAMO

Jovićevićev Dinamo djeluje kao izlog

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

DINAMO je slavio protiv Slaven Belupa (3:2), ali bilo je to još jedno blijedo izdanje Modrih. Sasvim dovoljno da s velikom razlikom osvoji ligu, ali s puno upitnika pred novu europsku sezonu. Jovićević je svoj mandat započeo na krivoj nozi.

Je li Dinamo ponovno postao izlog?

Odlazak Nenada Bjelice, javna je tajna, barem je dijelom bio uvjetovan njegovim idejama o stvaranju momčadi koja se zasnivala na postupnom davanju šansi mladim igračima i dovođenju iskusnih snaga koje su stvorile europski relevantan Dinamo. To je sasvim različito od dotadašnjeg Dinamovog funkcioniranja, kad je bio izlog za prodaju mladih igrača, što mu je dugo bila jedina svrha. Iako su tri utakmice definitivno premali uzorak za zaključke, dojam je kako je Jovićević doveden upravo zbog toga.

Golovi Kadziora i Petkovića protiv Slaven Belupa

Joško Gvardiol jedini je stoper koji je započeo sve tri utakmice u nastavku prvenstva, Antonio Marin dobije šansu na svakom susretu, Kulenović je u susretu protiv Lokomotive startao tek treći put u sezoni (prva dva puta Petković iz nepoznatih razloga nije bio na raspolaganju treneru), a protiv Slaven Belupa je svoj debi u HNL-u upisao i Bartol Franjić. Moglo se očekivati da će Jovićević, kao dojučerašnji trener druge momčadi u kojoj je razvijao mlade igrače, davati sve više šanse Dinamovim talentima. Međutim, prvih par utakmica podsjeća Dinamove navijače na one dane kada se šansa davala samo da se što prije proda, bez obzira na dobrobit momčadi u bliskoj ili daljoj budućnosti. 

Dinamo igra sporo i bezidejno

Dinamo je u nastavku sezone ostvario dvije pobjede i poraz, ali je igra bila vrlo neuvjerljiva. Istina je da su Modri poznati po tome da u zadnjem dijelu prvenstva ipak malo popuste s obzirom na veliku prednost, ali ove godine bi takva praksa mogla biti opasna. Europski izazovi dolaze vrlo brzo, a otišao je trener koji je svojim idejama i karizmom činio samu bazu ove momčadi. 

Dinamo igra sporo, bez aktivnih rješenja kojima bi nadigrao suparnika i većina napada mu se svodi na polaganu igru u širinu terena gdje ga suparnik lako zatvori. Činjenica da je Olmo otišao još uvijek nije shvaćena dovoljno ozbiljno – Dinamo više nema takvu klasu koja može svojim kretnjama i driblinzima slamati suparničke linije. To je bio jedan od glavnih Dinamovih aduta, a sada ga više nema. 

Činjenica da se i dalje nije isprofilirala njegova zamjena (iako bi to po svim karakteristikama morao biti Ivanušec) više je kritika Dinamovoj struci koja ne prepoznaje na vrijeme kako rješenje za igrača koji odlazi mora biti spremno unaprijed. Jasno je da život nakon Olma neće i ne može biti lagan, ali nedopustivo je da Dinamov stručni stožer i dalje ne pokazuje ni najmanju ideju kako ga zamijeniti. Ovakva igra, u kojoj osmice veći dio utakmice lutaju na ničijoj zemlji, sasvim sigurno nije optimalno korištenje pozicija na kojima Dinamo ima itekako mnogo raznovrsnog talenta.

Protiv Lokomotive, Slaven Belupa i Varaždina Dinamo je veliku većinu prilika kreirao na individualnu kvalitetu i inspiraciju Petkovića i Kadziora. To za nekoliko mjeseci, kada Dinamo bude igrao najbitnije utakmice u sezoni, neće biti ni izbliza dovoljno. 

Lijepo je da Jovićević živi svoj san. Ali Dinamo nije lunapark

Bilo bi neozbiljno i neprofesionalno na temelju nekoliko utakmica dati konačan sud o tome kakav će Igor Jovićević biti trener u Dinamovim seniorima. Prošlo je premalo vremena, u izrazito specifičnim uvjetima rada, da bismo vidjeli plodove njegovog rada i ideja. Ali može se donijeti sud o tome shvaća li na koliko je tankom ledu trener i koliko je svaka greška skupa, a dojam je da Jovićević to ne shvaća.

Ponavljanje mantri o ostvarenju dječačkih snova koje cilja na emociju Dinamovih navijača gubi na vrijednosti ako o tome priča nakon svakog susreta. Lijepo je da živi san mnogih zagrebačkih mladića, ali Dinamo nije lunapark. Njegov posao je da momčad izgleda dobro i da ima spreman odgovor ako to nije slučaj. Barem za sebe, ako ne za javnost. Mora u vrlo kratkom roku uvjeriti Dinamove navijače, koje je Uprava još jednom iznevjerila, kako je na ovu poziciju stigao kao trener, a ne trgovački posrednik.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.