Jedna utakmica Dinamu može sve okrenuti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PUNO teže od očekivanog, s tri gola u završnici, Dinamo je u 6. kolu Konferencijske lige pobijedio Ballkani 3:0. Jakirovićeva momčad je odlično krenula u susret, onda potpuno stala i visjela na rubu sve dok Josip Mišić nije odlično ubacio iz kornera u 69. minuti, a Dino Perić nadskočio sve igrače i glavom zabio za 1:0.

Odahnuo je Perić, odahnuo je Jakirović, a odahnuli su i navijači koji su dotad nekoliko puta zvižducima popratili Dinamovu igru. Sasvim ih je oraspoložio Bruno Petković, koji je golovima u 72. i 77. minuti odveo Dinamo u šesnaestinu finala KL-a. Onaj tko nije gledao utakmicu, pogledom na statistiku bi zaključio da nije bilo nikakvih problema u Dinamovoj igri, ali i ovaj put to nije bio slučaj.

Dinamo se veći dio utakmice, osim odličnih uvodnih 20-ak minuta, mučio, ali je na kraju došao do uvjerljive pobjede. I to je jedino što je u ovom trenutku važno. Dinamo je drugi put pod Sergejem Jakirovićem spojio pet pobjeda zaredom, ali ovaj put kad je najviše trebalo.

Svi Dinamovi problemi mogu pasti u drugi problem

Ostala je još jedna utakmica, možda i najvažnija u čitavoj sezoni. U nedjelju u velikom derbiju zadnjega kola jesenskog dijela prvenstva na Maksimir stiže Hajduk. Utakmica je to koja može u drugi plan baciti sve Dinamove probleme u ovoj polusezoni i sve patnje kojih je bilo kao u zadnjih deset sezona zajedno.

Nakon pobjede u Superkupu, Dinamo je otvorio HNL porazom od Hajduka, nakon toga je šokantno ispao od AEK-a iz Lige prvaka, a onda i od Sparte u Europa ligi, iako je prvu utakmicu dobio 3:1. Smijenio je trenera, lutao s transferima, gubio u serijama, ali se nekako dovukao do situacije u kojoj jedna pobjeda, ona u derbiju, može sve okrenuti.

Hajduk djeluje ozbiljnije nego ikad, bježi Dinamu, doduše uz dvije utakmice više, sedam bodova i ove sezone je dobio oba prvenstvena derbija. Prvi slučajno, nakon što je Dinamo vodio 1:0 i promašio penal, a drugi baš "hajdučki", kako Hajduk dobiva derbije na Poljudu.

Bila je to pobjeda koja je Hajduku dala dodatni vjetar u leđa, a Dinamo gurnula u crnu seriju od četiri poraza u pet utakmica u svim natjecanjima. Uspije li Dinamo uzvratiti Hajduku za ta dva poraza, svi nagomilani problemi najednom bi postali puno manji.

Polusezona, koja je izgledala kao da će biti jedna od najlošijih u novijoj povijesti, pobjedom protiv Hajduka završila bi sasvim solidno s obzirom na okolnosti. Dinamo bi na pauzu otišao sa šest pobjeda u nizu, s četiri boda zaostatka u prvenstvu (uz dvije utakmice manje) i uz proljeće u Europi.

Bod nije kraj svijeta, ali poraz jest

U dugoročnim kalkulacijama za nastavak prvenstva, Dinamo bi preživio i da remizira s Hajdukom. No, eventualni poraz bio bi težak udarac koji bi momčad bacio u nokdaun u zimskoj pauzi. Iz nje bi se vratila s čak deset bodova zaostatka za Hajdukom i bez prava na ijedan krivi korak.

U Maksimiru su uvjereni da su sve krize iza njih, barem one rezultatske. Momčad se u ovih pet utakmica napunila samopouzdanjem, isplivale su nove snage u liku Takura Kaneka i Petra Sučića, a valjda prvi put ove sezone svi su najvažniji igrači zdravi.

Derbi će dati puno odgovora o tome kakva momčad je ovaj Dinamo. Prošlo je puno vremena otkad je Hajduk zadnji put na Maksimir došao kao vodeći na tablici. Vrijeme je da Dinamo konačno ove sezone pokaže prave šampionske ambicije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.