"Jakobušićeva izjava je točna. Upitna je budućnost svih hrvatskih klubova"

Foto: Ivan Balija/ePodravina, Luka Stanzl, Vjeran Zganec Rogulja, Srecko Niketic/PIXSELL

SLAVEN BELUPO je 18. travnja donio dugoročnu klupsku strategiju. O važnom trenutku koprivničkog prvoligaša za Index je govorio direktor kluba Aleksandar Aleksovski, 33-godišnji pravnik koji je tu funkciju preuzeo u ožujku 2021. naslijedivši Zvonimira Šimunovića koji je deset godina bio jedan od čelnih ljudi.

Aleksovski je u intervjuu za Index govorio o izradi i ključnim dijelovima strategije, treneru i sportskom direktoru Zoranu Zekiću koji napušta klub na kraju sezone nakon što je došao u kolovozu 2021. godine te ambicijama Slavena i aktualnoj borbi za treće mjesto koje vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Direktor je otkrio što misli o Zekićevu mandatu, objasnio je kako će Slavenov cilj biti razvoj mladih igrača i kako će na tome raditi uz konkurenciju poput Dinama, Hajduka pa i regionalnog rivala Varaždina. Opisao je suradnju s niželigaškim klubovima, govorio o problemu koprivničkog travnjaka, glavnim sponzorima i budžetu te navijačkoj skupini Podravske štuke.

Slaven Belupo je donio dugoročnu strategiju. Tko ju je napisao i koji su njezini glavni dijelovi?

Dugoročnu strategiju jednoglasno je usvojio Odbor za hitnost, a potom i Uprava kluba. U njezinoj izradi konzultirali smo brojne stručnjake, svakoga za njegovo područje. Primjerice, Zorana Zekića kao sportskog direktora i prijašnje igrače poput Dejana Šomocija, zatim predsjednika Roberta Markulina, marketinške stručnjake kakav je Mario Tomiša... 

Naglasak je na tome da klub mora biti samoodrživ u kontekstu razvoja mladih igrača. Hrvatska liga je, na žalost ili sreću, orijentirana na prodaju igrača, gotovo svi klubovi dominantno od toga žive. I mi to želimo osvijestiti na svim razinama kluba. Naša djelatnost prvenstveno je proizvodnja, odnosno stvaranje dodatne vrijednost i na kraju prodaja igrača.

Uz to, moramo zadržati konkurentnost, što znači opstanak u prvoligaškom društvu. Naglasak je na stvaranju dodatne vrijednosti. Sustav igre mora pratiti moderne trendove, mora se bazirati na brzini i intenzitetu. Pričajući sa skautima, oni secirajući naše tržište kao glavnu zamjerku ističu nedostatak intenziteta. Na tome želimo raditi.

S kojim bi se klubom mogao usporediti put kojim Slaven Belupo želi ići?

U različitim segmentima imamo klubove kojima možemo težiti. Govorimo li o razvoju mladih igrača, onda bi nam primjer mogla biti Lokomotiva. Mislimo li na rad sa sponzorima, onda mi možemo biti primjer drugima.

Prepoznajemo dobre modele upravljanja u pojedinim sektorima klubova na domaćem tržištu i vani. Jasno, predmetne modele moramo na optimalan način primijeniti u sredini u kojoj djelujemo, a koja naravno da se po broju stanovnika pa time logično i broju igrača, ali i trenera ne može mjeriti s većim sredinama kao što je Zagreb.

Zoran Zekić odlazi na kraju sezone. Rekao je da je to njegova odluka.

Prvenstveno želim reći da sam osobno jako zadovoljan dosadašnjim radom Zorana Zekića te se nadam da će tako i nastaviti jer ulazimo u završnu, i usudio bih se reći, najvažniju fazu njegova mandata.

Po završetku sezone svi zajedno moći ćemo ocijeniti njegov mandat kao trenera kroz plasman na tablici, a sportskog direktora kroz kapitalizaciju vrijednosti u ljetnom prijelaznom roku, a osobno sam uvjeren da će i završna ocjena biti jednako pozitivna kao i dosadašnja.

Klub je svjestan da ulazimo u izuzetno zahtjevan period sezone - kako za klub, tako i za Zorana, ali i igrače. Svi oni imaju izuzetno težak zadatak biti što bolji u završnici sezone, a što s obzirom na konkurenciju nije niti najmanje jednostavno i zato im svima dajemo iskrenu podršku.

Je li postavljanje Zekića na mjesto sportskog direktora, uz to što je već bio trener, bila nužnost zbog financija ili je on to želio?

Rekao bih da je želja bili obostrana, od kluba i Zorana. Danas možemo pozitivno govoriti jer su rezultati dobri. Vjerujem da će tako biti i na kraju sezone i da će tržište to prepoznati.

Je li Slaven Belupo htio zadržati Zekića?

Više puta pozivali smo na razgovore oko produljenja ugovora, no ne bih volio staviti temu na to, posebice što je Zoran najavio odlazak i s obzirom na važnost trenutka. Ponavljam, zadovoljni smo njegovim radom. Morate znati da je nogomet djelatnost koja emocionalno iscrpljuje svakoga tko u njemu radi, što se iz daljine možda ne vidi.

Prema vašim riječima, nisu točne glasine da je klub bio nezadovoljan njegovim radom s mladim igračima?

To je dio medijskih špekulacija. U svakom poslu postoje različiti pogledi. Ne može se reći da je klub nezadovoljan načinom na koji Zoran radi s mladim igračima. To je promašeno. Međutim, želim ovdje istaknuti sve igrače našeg kluba jer imamo zaista sjajnu grupu izvrsnih karaktera i igrača.

Iako je u novoj strategiji fokus na mladim igračima, nedvojbeno je da se oni ne mogu razvijati bez kvalitetnih, iskusnih igrača i da su oni itekako važni za klub. U konačnici, Slaven ima niz senatora koji uistinu predstavljaju DNA kluba i njihova vrijednost za klub je značajna, kako na terenu, tako i izvan njega.

Zadovoljni ste, dakle, što se Slaven Belupo bori za Europu nakon što je godinama držao sedmo mjesto?

Apsolutno sam zadovoljan što se ove godine borimo za Europu i smatram da imamo dovoljnu kvalitetu, kako u stručnom stožeru, tako i među igračima, da osiguramo ulazak u Europu. S druge strane, pozivam na oprez, nema mjesta euforiji jer ni osmo mjesto nije daleko. Trenutak je da svi zajedno pokušamo skupiti glave kako bismo na kraju sezone imali razloga za slavlje.

Jeste li krenuli u potragu za novim trenerom i sportskim direktorom i imate li ideju kakvu osobu tražite?

Odabir trenera i sportskog direktora je u domeni Uprave kluba. Dakle, to predstavlja kolektivnu odluku, ali ne bježim od izricanja vlastitog stava. Uvjeren sam da prije kraja sezone neće biti odabran novi trener niti treba biti odabran.

Sam postupak odabira trenera i sportskog direktora je kompleksan postupak i dobro je da ima dosta vremena da se provedu kvalitetni razgovori i donese ispravna odluka. Donesena strategija s jasno definiranim ciljevima je polazišna točka za sve razgovore.

Planirate li ponovno imati jednu osobu za oba posla, trenera i sportskog direktora, ili dvije?

Postoji argumenti za oboje. Što god bih sada rekao, bilo bi neozbiljno jer prema našem statutu odluku o treneru i sportskom direktoru donosi Uprava, a ne ja samostalno. 

Kažete, cilj je razvoj mladih igrača. Na koji ćete način raditi na tome? Primjerice, neki klubovi imaju jedan sustav igre u svim uzrastima.

To bi bilo idealno, kao što je u RedBull Salzburgu, gdje svi igraju u visokom intenzitetu. Naravno, uvjeti ovise o financijama. Upravo zato nijedan model ne možemo kopirati, nego moramo razviti vlastiti. Imamo idealnu sliku, ali i sliku realnosti s kojom se suočavamo.

Činjenica je da ćemo vrlo teško u svim selekcijama igrati agresivno, napadački i s visokim presingom. Uostalom, u našem podneblju nemamo igrače ekstremne brzine. Jedna od odrednica naše strateške politike jest na stranim tržištima pronaći što nemamo na našem.

Ako generaliziramo, u Hrvatskoj imamo dobro tehnički razvijene igrače koji razumiju igru, ali nedostaje nam ekstremna brzina i nju ćemo tražiti vani. Strategija donosi jasne ciljeve razvoja i sustava igre, ali svjesni smo ograničenja budžeta i podneblja. Morat ćemo prilagoditi model.

Jako je teško dovesti maloljetnika izvan Europske unije, što podrazumijeva jako velike troškove, osobito u kontekstu preseljenja cijele obitelji. Trenutno, s financijske strane, to nije realno očekivati. Možda u daljoj budućnosti, sada teško.

Dinamo je glavni konkurent, a onda su tu Hajduk i ostali veći hrvatski klubovi, u dovođenju talentiranog nogometaša. Što Slaven Belupo može ponuditi mladom igraču?

Svaka razvojna priča je specifična. Mi nudimo pojedinačni pristup i veću fleksibilnost jer smo manji sustav, što nam daje prednost. Koprivnica je siguran grad za mladog čovjeka, a Slaven Belupo je dosadašnjim radom u školi nogometa razvio i etablirao iznadprosječan broj prvoligaških igrača, od kojih su neki napravili, ili tek hoće, ozbiljnu međunarodnu karijeru.

Vjerujem da je to put koji bi svaki mladi igrač trebao staviti ispred sebe. Činjenica je da je HNL danas najbolja pozornica koju netko može dati i da je put do nje jednostavniji kroz klub kao što je Slaven Belupo, nego veći sustav koji ima imperativ rezultata.

Uz veće hrvatske klubove, na sjeveru Hrvatske imate konkurenta u Varaždinu.

Imamo jedan zdravi rivalitet. U svakom te poslu zdrav rivalitet tjera da budeš bolji. Svim klubovima će biti bolje ako najveći, srednji i manji klubovi te liga budu bolji. Imamo ogroman prostor za napredak. Moramo razviti zajedničku svijest da je važno dizati ligu. 

Sigurno ima prostora za nas i Varaždin na sjeveru Hrvatske. Sustav koji nema zdravu konkurenciju nije dobar. Ne govorimo samo o Varaždinu, već ovo podneblje skautiraju svi igrači. Na primjer, u Rijeci imate igrače s međimurskog područja ili Osijeka. Luka Ivanušec je s varaždinskog područja, recimo.

Puno šira regija od Hrvatske u današnjem svijetu protoka informacija je jedno globalno selo. Da biste privukli talentiranog igrača, morate se potući sa svima. To je pozitivno kako bismo svi bili bolji, pa i odgovorniji po pitanju razvoja djeteta.

Slaven Belupo surađuje s niželigaškim klubovima kao što su Mladost Ždralovi i Koprivnica.

Surađujemo s klubovima naše regije. Uz spomenute, tu su Podravina Ludbreg, Križevci i Prelog. Dolazimo i pripadamo ovoj regiji, ponosni smo na nju. U konačnici, želimo dodatno razvijati odnose. Niz naših mladih igrača razvija se u tim klubovima.

Aktualni model suradnje postoji godinu i pol dana, no iz Preloga je ranije došao Lovro Zvonarek, dok iz Bjelovara imamo zanimljive igrače, ujedno reprezentativce. Suradnja će, vjerujem, efekte pokazati u narednim godinama.

Donosi li Slaven Belupu suradnja pravo "prvokupa" mladih talenata?

Dominantno se radi o našim igračima na posudbi ili igračima na dvojnoj registraciji. Nadamo se da će se model dvojne registracije omogućiti na još jednu nižu ligu (3. NL, odnosno četvrti rang hrvatskog nogometa, op. a.) u kojoj igraju Križevci i Koprivnica.

Bio bi nam to dodatni benefit. Priča o dvojnim registracijama na razini HNS-a je iznimno pozitivna. Nadam se da će se dodatno razvijati. Značajno je za nas iz manjih sredina, gdje nema puno drugoligaša i trećeligaša u okruženju. To je sustav prepoznat i vani. Svaka pohvala Savezu koji je to prepoznao. 

Zekić je po dolasku u Slaven Belupo rekao kako je klupski skauting bio nerazvijen. Kakva je sada situacija?

Zoran je tu doprinio u radu našeg kluba. Formirana je naša skautska služba koja gleda igrače izvana i skautira naše protivnike. Ne bih ulazio u sportsko-stručni dio, ali s obzirom na količinu igrača i informacija, sigurno je riječ o kompleksnom poslu.

Možete napraviti sve, ne samo na razini Slavena, pa se pokaže da novi igrač ne donosi ništa novo. Posao je stresniji Slavenu jer nema velik budžet, pa je time veća odgovornost za puno manji uloženi novac. Stoga na neki način morate pogoditi.

HNL klubovi imaju problem s hibridnim travnjacima, koji su u sve lošijem stanju. Kakav je koprivnički?

Pitanje hibridnih travnjaka se često poteže. S obzirom na naš ograničen budžet, takav travnjak je odličan za sustave koji imaju značajne financija za održavanje i mijenjanje. Hibridni travnjaci se dominantno koriste u prvoj i drugoj talijanskoj ligi, no ondje ih klubovi mijenjaju svake dvije-tri godine, a najveći i svake.

Jasno je da u Hrvatskoj to nije realno očekivati od klubova poput Slaven Belupa. Osobno, više sam pobornik kvalitetne drenaže i kvalitetne prirodne trave, koju smatram boljom opcijom za naš klub. Kažem, to je strateško pitanje koje ne ovisi o meni.

Direktor Slavena postali ste prije dvije godine. Što možete reći o tom razdoblju?

Kada sam došao, bili smo u neizvjesnoj borbi za ostanak, svaka utakmica praktički je bila borba za goli život i činjenica da smo od tada sačuvali prvoligaški status ispunjava me optimizmom. Ali i cijela Uprava i ja osobno svjesni smo da, kako bismo ostali konkurentni u prvoligaškom društvu koje je gotovo u pravilu financijski moćnije od nas, moramo raditi više i bolje od naših rivala te vjerujemo kako je donesena strategija korak u pravom smjeru.

Usporedim li ga s poslom iz kojega sam došao, puno je zahtjevnije - kako po emocionalnoj potrošnji, tako i odgovornosti. Svi hrvatski klubovi muku muče s financijama. Možda ljudi sa strane misle kako je posao u klubu lagodan, da dovodimo igrače i igramo se s neograničenim budžetom.

Potpuno je suprotno. Kolega Jakobušić je izjavio kako "kao i svakom klubu, nedostaje pet milijuna eura". To je istina. Svakom klubu nedostaje novca. Promjenom zakona može se stvoriti dodatan prostor. Poduzetnicima bi se moglo omogućiti da im ulaganje u sport bude zanimljivije kroz porezna rasterećenja ili druge načine. 

Na ovaj način je dugoročna održivost, i to ne samo nogometnih, već svih sportskih klubova, vrlo upitna. Nije realno da klubovi ovise od prihoda prodaje igrača. Nešto se sustavno mora promijeniti u generalnom shvaćanju sporta u Hrvatskoj.

Koja je dobra, a koja loša odluka vašeg dosadašnjeg mandata?

Sad ste me zatekli. Naravno, najviše odluka odnosi se na to koga potpišeš, a koga ne, što su financijski za klub najzahtjevnije odluke. Pretenciozno je to pripisati samo sebi jer je za to zaslužan cijeli klub, pa i moj prethodnik i prijašnji treneri, ali bio bi to transfer Lovre Zvonareka u Bayern.

Sigurno imam i dosta loših odluka. Trudim se biti jako samokritičan i prihvatiti tuđe kritike. Negativno je što, primjerice, i nakon skoro dvije godine mog mandata nemamo fan shop, a što držim da bi klub renomea Slavena morao imati. Međutim, dvije godine koliko god jesu, toliko i nisu dugo razdoblje te će se tek pokazati za većinu odluka jesu li dobre ili loše. 

Kako je izgledao proces u kojem je Bayern došao po Zvonareka?

Velik dio je poslovna tajna. Kada se pojavi klub poput Bayerna, teško je reći "ne". No nije bio zainteresiran samo Bayern, bio je tu niz drugih klubova koji je slao svoje skaute. No ne mogu otkriti načine poslovanja Bayerna.

Ostali smo u dobrim odnosima s Lovrom i njegovom obitelji, čiji članovi redovito dolaze na utakmice Slavena. Vjerni su navijači. Na kraju, Lovrin bratić Andro Sokač je talentirani igrač naših kadeta. Prošli tjedan gledao sam utakmicu U-16 reprezentacije u kojoj je bio kapetan.

Lovro i njegova obitelj puno su napravili za klub u financijski teškom trenutku. Svatko tko je uključen u klub jako cijeni što su Lovro i njegovi napravili za klub. Vjerujemo u njegov potencijal.

Nažalost, imao je ozljedu koja ga je na tri mjeseca izbacila iz pogona. Da se nije dogodila, vjerujem da bi već debitirao za prvu momčad Bayerna i da bismo već vidjeli sav njegov potencijal. Vjerujem da danas-sutra može predvoditi hrvatsku A selekciju.

Slaven Belupo ima otprilike deveti, drugi najmanji budžet u HNL-u, a Podravka i Belupo su glavni sponzori. Kakva je trenutna financijska situacija?

Vjerujem da u HNL-u nema kluba koji će reći da ima komotnu financijsku situaciju. Svi žive od prodaje igrače, što je spekulativan prihod. Da, kalkulira se na početku sezone s nekim iznosom, no sve ovisi o tržištu. Nije normalno da hrvatski klubovi u toj mjeri ovise o prihodima prodaje igrača.

Jednim dijelom je to posljedica objektivnih kriterija, kao što je to da smo relativno mala zemlja s malo stanovnika, a što utječe na iznose televizijskih prava te prihode od sponzorstava i ulaznica. S druge strane, to je i posljedica okolnosti koje se mogu promijeniti, a to je zakon, kojim bi se ulaganje u sport učinilo atraktivnijim.

Gledajući strane klubove, transferi su tek na četvrtom ili petom mjestu, dok su ispred prihodi od televizijskih prava, zakupa prostora jer se nalaze u većim gradovima na atraktivnim lokacijama, a tu je i prodaja ulaznica vezana uz količinu ljudi. Nezahvalna pozicija je kombinacija objektivnih kriterija na koje ne možemo utjecati i onih na koje se može utjecati. 

Gotovo uvijek postoji korelacija novca i uspjeha kluba. Znači li to da Slaven Belupo ostvaruje rezultate iznad svojih realnih mogućnosti?

Mislim da s obzirom na proračun koji imamo možemo biti zadovoljni rezultatima u predmetnoj sezoni s time da, naravno, svi zajedno u klubu trebamo uvijek težiti da budemo bolji.

Kada ste 2021. postali direktor Slavena, izjavili ste da ste protiv privatizacije kluba. Godinu dana kasnije rekli ste da privatizacija nije loša opcija. Što mislite danas?

Privatizacija ne dovodi nužno do dugoročne održivosti kluba. Sigurno bi, kada bi se našao ozbiljan privatan investitor koji bi jasnim garancijama jamčio dugoročnu opstojnost kluba, privatizacija bila najbolje rješenje.

Opet, cijela regija se identificira sa Slaven Belupom. Iako je naša regija malena, ima izrazito jako gospodarstvo. Uz ispravnu sinergiju Podravke, Belupa, Grada Koprivnice i ostalih kompanija, mislim da se može osigurati dugoročna opstojnost kluba. Možda bi to bilo najbolje rješenje. Ako se u tome ne uspije, onda je privatizacija jedina opcija.

Malo je navijača iako je, kažete, Slaven Belupo uz RK Podravku simbol Koprivnice.

Stvar je i u podneblju i kako mjerimo navijače. Imamo oko 3500 sjedećih mjesta na grad od 28 tisuća stanovnika. To ispada više od deset posto kapaciteta grada. Stavite li to u omjer s većim gradovima, to je vrlo relativno pitanje koje se može gledati iz više kuteva.

Sigurno se treba uzeti i mentalitet ljudi, koji su ovdje mirniji i koji kod kuće vole pogledati utakmicu. Stvarnu podršku vidimo kroz svakodnevnu interakciju. Bilo da se donese dobra ili loša odluka, javnost ima ozbiljnu reakciju. Kroz to vidim da je Slaven Belupo praćen na razini Koprivnice i regije.

Slaven Belupo je dobio navijačku skupinu - Podravske štuke.

Da je moj potez, rekao bih da je najbolji. Podržavamo ih kao klub i podržavat ćemo ih u budućnosti. Takvi projekti i događaji su nužni za ono što Slaven jest, a to je da je simbol grada Koprivnice i cijele regije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.