Za Speedom je žalio i Bobby Robson: Bio je najbolji čovjek u nogometu

ENGLESKA I Wales opraštaju se od velikog igrača i jednog od nadarenijih mladih trenera. Garry Speed uistinu je bio nogometna faca, izraženog karaktera i zanimljivih životnih epizoda. Bio je prvi igrač u povijesti Premierlige koji je skupio 500 nastupa. Drugi igrač s najviše nastupa za reprezentaciju Walesa, kapetan reprezentacije i Evertona.

Pronađen je obješen u svojoj kući, vijest je stigla kao novi šok u sve bizarnijem nogometnom svijetu.

Slaven Bilić prije svega nekoliko dana sa Speedom se prepirao oko rasporeda utakmica u kvalifikacijama za SP. Hrvatska će igrati protiv Walesa, ali Bilić na žalost neće protiv svog prijatelja koji mu je bio kapetan u Evertonu.

 "Ne da sam konsterniran i u šoku nego ne mogu uopće shvatiti da je to moguće. Presjeklo me... Garry je bio sjajan čovjek, fenomenalan, bio mi je suigrač i kapetan u Evertonu. Vidjeli smo se ima par dana u Bruxellesu, razgovarali o svemu, nevjerojatno... Ma jednostavno ne mogu vjerovati, užasna vijest, najgora moguća..."

Bilića i Speeda povezala je i atmosfera u kojoj su ih ispraćali navijači Evertona, ljuti jer napuštaju brod koji tone.

Speed je držao premierligaški rekord po broju nastupa (535), dok ga nije pretekao David James.

Kao mali, bio je navijač Evertona, a karijeru je započeo u Leedsu i ostao osam godina. Kasnije je postao kapetan omiljenog kluba koji je napustio u kontroverznim okolnostima. Nikada nije otkrio što se zapravo dogodilo. Rekao je tada da ne želi okaljati ime Evertona, a u tom slučaju bi morao. Oženio je 1996. godine i ima dvoje djece.

Otišao je u Newcastle, igrao je i Ligu prvaka 2002/03, a Sir Bobby Robson žalio je kada je odlazio. U Boltonu je postao prvi igrač u povijesti koji je skupio 500 nastupa u Premiershipu. Igrao je do 41. godine, karijeru je završio u Sheffield Unitedu, gdje je u jednom momentu postao trener, pa se opet vratio na travnjak. Kada je definitivno odlučio da je došao do kraja jedne priče, pokrenuo je drugu. zahtijevao je od Sheffielda da ostane još sezonu u klubu kao trener, a iste godine stigla je pozivnica reprezentacije Walesa.

Ryan Giggs nije mogao vjerovati kada je čuo tužnu vijest: "U potpunosti sam shrvan. Gary Speed bio je najbolji čovjek u nogometu, i netko za koga mogu s ponosom reći da mi je bio kolega i prijatelj. Ne mogu opisati riječima kako se osjećam sada. Moje su misli s njegovom obitelji u ovo grozno vrijeme", poručio je za Telegraph.co.uk.

U Newcastleu je Speed proveo šest godina.

"Nevjerojatno će mi nedostajati. Bio je predivna osoba, pametan duhovit i divan obiteljski čovjek. Podignuo bi svaku prostoriju u koju bi ušao. Ponosan sam što mi je bio prijatelj", utučen je bio Alan Shearer, legendarni napadač Svraka.

Wales je svakako izgubio najviše, svjestan je toga i nekadašnji Speedov suigrač Robbie Savage.

"Svijet je izgubio velikog čovjeka. Uništen sam, pričao sam s njim jučer ujutro... Zašto? Zašto? Tako će mi nedostajati..."

"U 7.08 sati policija je obaviještena o incidentu i kada je došla na mjesto događaja, našla je mrtvog 42-godišnjaka. Ne postoje sumnjive okolnosti oko smrti i mjesta nesretnog događaja", poručili su jutros iz policije, da bi kasnije i identificirali Speeda.

Hrvatska s Walesom igra u kvalifikacijskoj skupini za SP, kod kuće 16. listopada 2012. te u Walesu 26. ožujka 2013.


 Owen: Šokiran sam, ovo je tragično!

Smrt Garryja Speeda šokirala je kompletnu nogometnu javnost. Napadač Manchester Uniteda Michael Owen na Twitteru je objavio: "Ne mogu vjerovati što se dogodilo s Garyjem Speedom. Neki dan smo se pozdravili kada smo pratili djecu u školu. U šoku sam. Umro je s 42 godine. bio mi je prijatelj, znao sam mu obitelj. Ostavio je iza sebe dva sina. Tragično".

Svoje žaljenje izrazio je i Xabi Alonso:" RIP Gary Speed. Moja prva utakmica u Premiershipu bila je protiv njega i on mi je pokazao kakav se nogomet igra u Engleskoj".

Evertonov napadač, Australac Tim Cahill poručio je: "Gary Speed je bio pravi profesionalac na i izvan terena. To je jako tužno. Počivao u miru prijatelju."

Iz Speedova bivšeg klub Boltona, za kojeg je nastupao od 2004. do 2008. godine, poručili su: "Veoma smo tužni zbog vijesti o smrti našeg bivšeg igrača i kapetana Garyja Speeda, i htjeli bismo izraziti najdublju sućut njegovoj obitelji"

"Čuo sam za ovu tragičnu vijest jutros. Naravno da sam tužan i shrvan, i moje misli i molitve su uz Garyjevu obitelj. Svijet je izgubio odličnog trenera, kao i odličnog čovjeka. Svima će nam nedostajati", izjavio je Arsenalov Aaron Ramsey, kojeg je Speed postavio za najmlađeg kapetana velške reprezentacije.

Utakmica Liverpoola i Cityja na Anfieldu počela je minutom šutnje za Speeda. Zbog njegove smrti, menadžer Liverpoola Kenny Dalglish izostavio je iz konkurencije za sastav velškog napadača i reprezentativca Craiga Bellamyja koji je bio previše potresen tragičnom viješću da bi se mogao usredotočiti na utakmicu.

Podsjetimo, u posljednjih tjedan dana samoubojstvo su pokušala i dva nogometna suca zbog čega su odgođene utakmice u njemačkoj i belgijskoj ligi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.