HRVATSKA REPREZENTACIJA

Izbornik košarkaša odredio 12 igrača za Tursku. Debitira Roko Prkačin

Foto: Pixsell, FIBA

HRVATSKA košarkaška reprezentacija danas u Istanbulu nastavlja posao započet još prije pandemije, odnosno borbu za plasman na Europsko prvenstvo 2021., koje je odgođeno za 2022. godinu.

Nakon što je u veljači pobijedila Švedsku u Zagrebu i Nizozemsku u gostima, Hrvatska ima omjer 2:0 u skupini iz koje će dalje ići tri od četiri reprezentacije.

Zbog pandemije se ostatak kvalifikacija neće igrati po standardnom sustavu "doma i u gostima", nego će u preostala dva kvalifikacijska prozora sve momčadi iz skupine odigrati po dvije utakmice na jednome mjestu. U našem slučaju to mjesto je Istanbul, a danas u 17 sati Hrvatska igra protiv domaćina Turske te u nedjelju u 18 sati protiv Švedske.

Hrvatska već ovog vikenda može osigurati plasman na EP

S dvije pobjede u Istanbulu riješila bi pitanje plasmana i prije drugog kvalifikacijskog prozora koji je u veljači iduće godine.

Reprezentacija je u Istanbul otputovala u ponedjeljak i od tada je u tamošnjem balonu, kao i ostali sudionici mini-turnira, izolirana od ostatka svijeta.

"Bilo bi super potvrditi 2:0 i da pokušamo osigurati plasman na Eurobasket, ali ne treba zaboraviti da Turska dolazi pojačana novim trenerom i sustavom, što može biti velika prednost, a možda i ne. Turci publike neće imati, mi imamo odličnu atmosferu i na tome možemo graditi optimizam", rekao je Pavle Marčinković, 31-godišnji Zadranin koji igra za Split.

"Jako bitna utakmica s kojom bismo bili korak bliže EP-u, ali Turska koja je krenula s 0:2 sigurno će protiv nas pokušati odigrati jako kvalitetno i pobijediti nas jer im to treba i jer su domaćini", nadovezao se Željko Šakić, 32-godišnji krilni igrač iz ruskog Avtodora.

Bez Planinića i Perića

Nema NBA igrača, za Hrvatsku ne smiju igrati ni euroligaši, a u odnosu na prošla okupljanja neće biti ni iskusnih Hrvoja Perića i Darka Planinića u našim redovima.

"Tako iskusni igrači sigurno će nedostajati, ali mislim da ova skupina koja je s nama ima što pružiti i sjajno se uklopila. Možemo polučiti uspjeh kao u prvom dijelu. Dok smo svi skupa i družimo se, odlična se kemija stvorila. Prošla su četiri dana balona, a ne izgleda mi kao da su više od dva", rekao je Marčinković o atmosferi u reprezentaciji.

Šakić je naveo recept za uspjeh u Istanbulu.

"Probat ćemo biti na razini na kojoj smo bili prošli put, da nam obrana bude forte i ako ćemo biti grupa kao što smo znali biti, očekuje nas jako dobra izvedba", optimističan je Šakić.

Debitira Prkačin, koji je jučer napunio 18

Za reprezentaciju će danas debitirati jedna od najvećih hrvatskih nada Roko Prkačin koji je jučer napunio 18 godina.

"Za hrvatsku košarku to je jako dobra i bitna stvar, svi mu želimo da odigra što bolje", rekao je Šakić.

U Istanbul je otputovalo 15 reprezentativaca, a izbornik Veljko Mršić odredio je dvanaestoricu koji će biti u sastavu protiv Turske: Miro Bilan, Mateo Drežnjak, Filip Krušlin, Pavle Marčinković, Marin Marić, Dominik Mavra, Roko Prkačin, Ivan Ramljak, Roko Rogić, Željko Šakić, Roko Ukić i Antonio Vranković.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.