NBA LIGA

Irving je prijetio odlaskom na operaciju, a Porzingis povratkom u Europu

Foto: EPA

NAJKONTROVERZNIJI trejdovi posljednjih godina u NBA ligi bili su oni Kyrieja Irvinga iz Clevelanda u Boston te Kristapsa Porzingisa iz New Yorka u Dallas. Gazde njihovih bivših klubova sad objašnjavaju kako su morali napraviti dotične trejdove jer su im njihove zvijezde prijetile.

Irving je na ljeto 2017. tražio odlazak iz Clevelanda jer više nije želio igrati u sjeni LeBrona Jamesa, nego u momčadi u kojoj će biti glavni na terenu. Završio je u Bostonu, a u drugom su smjeru stigli Isaiah Thomas, Jae Crawder i Ante Žižić, od kojih je još u klubu samo mladi hrvatski centar.

U vrijeme trejda činilo se da su Celticsi puno bolje prošli, ali dvije godine kasnije vlasnik Cavsa Dan Gilbert potvrdio je glasine o Irvingovom ultimatumu.

"Njegov agent nam je rekao da će Kyrie, ako ga ne trejdamo, otići na operaciju koljena zbog koje će propustiti većinu sezone. Ispostavilo se da je to bila istina", rekao je Gilbert u intervjuu za Cleveland.com.

Iako je ostao bez jednog od najboljih igrača lige, a zauzvrat dobio "rezervne dijelove", Gilbert je uvjeren da su Cavsi napravili pravi potez.

"Da ga nismo trejdali, mogli smo ostati bez ičega. Gledajući iz današnje perspektive, bio je to odličan trejd."

Irving je, doduše, tada imao još dvije godine ugovora, koji istječe ovog ljeta. Gilbert je uvjeren da će njegova bivša zvijezda napustiti Celticse kao slobodan igrač, kao što bi učinio i Cavsima.

Istodobno, predsjednik New York Knicksa Steve Mills na jednom je eventu objasnio zašto je klub trejdao Kristapsa Porzingisa, jednog od najtalentiranijih mladih igrača lige, na kojem je mogao graditi budućnost.

"On je tako jako želio otići da mi je jednog dana došao u ured te meni i generalnom menadžeru Scottu Perryju rekao: 'Dečki, ne želim više biti ovdje. Neću potpisati novi ugovor s Knicksima i dat ću vam sedam dana da me trejdate ili se vraćam u Europu.'"

Naposljetku su ga poslali u Dallas u velikoj razmjeni šest igrača i dva picka prve runde drafta. Ostali su bez najboljeg igrača koji ionako nije mogao igrati do kraja sezone, a onda bi otišao. A u trejd su ubacili i dvojicu igrača s visokim ugovorima kojih su se htjeli riješiti pa sad imaju dovoljno prostora pod "salary capom" za dovođenje dva "maksimalna" igrača ovog ljeta.

Prema glasinama, jedan od njih trebao bi biti baš Kyrie Irving, a drugi Kevin Durant.

Durantov agent Rich Kleiman, međutim, izjavio je kako je KD "100 posto neodlučan u odluci" hoće li ostati u Golden State Warriorsima ili otići te demantirao da je njegov klijent postigao bilo kakav neformalni dogovor s Knicksima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.