Iranska sportašica nastupila bez hidžaba. Dan poslije izgubio joj se trag

Foto: Profimedia

IRANSKA penjačica Lenaz Rekabi u nedjelju je nastupila na Azijskom prvenstvu u Južnoj Koreji, a njen je nastup povukao kontroverze jer se pojavila bez hidžaba i otkrila kosu vezanu u rep u znak protesta prema strogim iranskim zakonima. Dan poslije gubi joj se trag, javlja BBC.

Rekabi se u ponedjeljak sastala s iranskim službenikom, a prijatelji i obitelj kažu da su nakon toga izgubili kontakt s njom. Iransko veleposlanstvo u Južnoj Koreji izvijestilo je da je Rekabi u utorak otputovala natrag u Teheran te "snažno negiralo lažne vijesti i pogrešne informacije o gđici Rekabi".

S druge strane, BBC-jeva dopisnica s Bliskog istoka tvrdi da postoji bojazan kako će Rekabi odmah po slijetanju u Iran biti odvedena u zatvor.

Šahovska sutkinja nije riskirala, nego je zatražila azil u Velikoj Britaniji

Prije dvije godine iranska šahovska sutkinja Shohreh Bayat snimljena je na natjecanju u Kini bez hidžaba pa iako se pravdala da je preko glave nosila šal koji je možda skliznuo, nije se vratila u Iran, nego zatražila azil u Velikoj Britaniji iz straha da će po povratku kući završiti u zatvoru.

Žene u Iranu moraju nositi hidžab na glavi, a ruke i noge moraju im biti prekrivene širokom odjećom. Rekabi se do sada natjecala u tako propisanoj odjeći, ali ovo joj je bilo prvo natjecanje otkako su mlade Iranke počele javno protestirati protiv strogih zakona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.