Hrvatski rukomet godinama ima isti problem u napadu

Foto: Epa

HRVATSKI rukometaši lako su pobijedili Sjedinjene Američke Države u drugom kolu prve faze Svjetskog prvenstva. Završilo je 40:22 te je Hrvatska nakon poraza od Egipta došla do prvih bodova. Momčad Hrvoja Horvata potvrdila je status uvjerljivog favorita protiv Amerikanaca, koji su, doduše, u prvom kolu pobijedili Maroko. Utakmicu Hrvatske protiv SAD-a i poraz protiv Egipta za Index je analizirao legendarni šuter Zagreba Zvonimir Bilić.

Dobar trening. Utakmica po guštu ekipe, da se malo rastrče, uigraju, da dođu sebi nakon šoka protiv Egipta i mirno je privedu kraju. Nema se tu što puno analizirati, Amerika je reprezentacija koja je po kvaliteti daleko ispod bilo koje ozbiljne europske reprezentacije i davati neku opširnu analizu ove utakmice nema previše smisla.

Treba vjerovati da možemo do četvrtfinala. Dok se god igra, nada postoji. Da će biti teško, bit će, ali ne treba biti negativan prema igračima. Pričekajmo kraj turnira da sumiramo kakav smo turnir odigrali. Stvarno nema potrebe već sada, nakon prvog kola, govoriti kako je sve propalo i kako smo ispali. Pružimo momcima šansu da odigraju turnir do kraja, mislim da nema potrebe umanjivati važnost ove utakmice protiv SAD-a.

Nije mi jasno zašto nam krila ne sudjeluju u igri

Što se dogodilo protiv Egipta? Pero i Šprem su rekli dosta stvari koje stoje i koje su točne. Nama krila ne igraju, ne sudjeluju u igri. Sveli smo igru praktički dva na dva, s pivotom i srednjim bekom. Tako više ne možeš dobivati prave ekipe. Moraš imati širinu napada, moraš imati krila koja zabijaju, moraš imati vanjski šut. Mi sve to nismo imali.

Treba raširiti zonu i treba netko nešto odigrati za krila. Netko treba staviti glavu na panj da bi krila dobila veću šansu za šut. Imamo dobra krila, nije mi jasno zbog čega ih više ne koristimo. Zašto mi već godinama ne igramo na krila, zaista ne znam. Tu je trener koji na to vjerojatno može dati odgovor.

Bez krila se danas ne može igrati. Nema potrebe da nam protivnik i čuva krilne igrače ako zna da lopta neće doći do njih. Budu li nam krila zabijala, raširit ćemo zonu, pa će biti lakše odigrati dva na dva u sredini. Time se otvara puno više opcija u napadu i moramo to početi koristiti.

Protiv Egipta nismo imali ni jedan šut s devet metara

Protiv Egipta je bilo loše i u napadu i u obrani. U napadu smo se borili s loptom. Izgledalo mi je kao da se naši igrači više međusobno bore kako gurnuti jedan drugom loptu nego što su razmišljali o tome kako zabiti gol. U današnjem rukometu ne prolazi individualizam.

Moramo imati bekove šutere koji mogu zabijati s devet ili deset metara i koji će izvući zonu prema van. Protiv Egipta ne znam jesmo li imali ijedan šut s vanjskih pozicija. Taj problem imamo već godinama, no postoje ljudi koji valjda vode računa o tome. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.