NBA DRAFT

Hrvat pomogao srpskom klubu da sruši rekord. Nitko nije izveo više igrača u NBA ligu

Foto: ABA League / Mega Soccerbet / Ivica Veselinov

HRVATSKI košarkaš Karlo Matković sinoć je postao dio NBA svijeta nakon što su ga New Orleans Pelicansi kao 52. izabrali na draftu. On je postao 25. Hrvat koji je izabran na draftu, ali i 15. igrač beogradskog Mega Basketa, koji je tako postao svjetski rekorder.

Srpski košarkaški superagent Miško Ražnatović, vlasnik kluba koji igra u ABA ligi i služi prvenstveno za razvijanje mladih igrača iz njegove agencije, na Twitteru je ponosno objavio da je Mega s dva nova igrača u NBA ligi preskočila Partizan (14) i Barcelonu (13) kao klub koji je najjačoj ligi svijeta dao najviše igrača.

Pomama za Meginim igračima krenula je nakon Jokića. Na popisu i Zubac

Prvi Megin igrač izabran na draftu bio je Milovan Raković kao posljednji, 60. pick 2007. godine, ali prava pomama u NBA-u za njima krenula je 2014. kada je Denver kao 41. izabrao Nikolu Jokića, sada dvostrukog MVP-ja. Iste godine izabrani su Vasilije Micić i Nemanja Dangubić, ali oni još nisu debitirali.

Na Meginu popisu je i hrvatski reprezentativac Ivica Zubac, koji je nakon raskida s Cibonom i neuspješnog transfera u Cedevitu pola sezone proveo u Megi, prije nego što su ga kao 40. pick 2016. izabrali LA Lakersi. Sada su popis produljili Matković i Nikola Jović, 19-godišnji Srbin kojeg je Miami Heat izabrao u prvoj rundi kao 27. pick.

Samo šestorica zaigrala u NBA-u

Ipak, od 13 prethodno izabranih igrača Mege, zasad su samo šestorica zaigrala u NBA ligi. Osim Jokića i Zupca, to su Francuz Timothe Luwawu-Cabarrot, Slovenac Vlatko Čančar, Gruzijac Goga Bitadze i Crnogorac Marko Simonović.

Uskoro bi im se mogao pridružiti i Vasilije Micić, dvostruki europski prvak i MVP Final Foura Eurolige s Efesom. Nikola Jokić ovih je dana izjavio da bi volio igrati s njim i Denver Nuggetsi su navodno spremni napraviti trejd za prava na njega, koja od drafta 2014. drže Philadelphia 76ersi.

Matković će, prema najavi generalnog menadžera Trajana Langdona, iduću sezonu sigurno provesti u Europi, a možda i više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.