Hrgovićev menadžer: Filipu će možda sada biti čak i lakše ugovarati velike borbe

Foto: Profimedia, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

OVOG je vikenda jedan čovjek podjednako emotivno proživljavao boksačku priredbu u Rijadu i nogometnu utakmicu u Osijeku, ali ne zato što mu je o ishodima ovisio dobitak na kladionici. Željko Karajica, 53-godišnji Hrvat iz Njemačke, menadžer je Filipa Hrgovića i vlasnik nekolicine nogometnih klubova, među kojima i novog hrvatskog prvoligaša HNK Šibenika.

Karajica je u subotu navečer bio u Rijadu i gledao Hrgovićev prvi poraz karijere od Daniela Duboisa, dan kasnije u Osijeku pratio pobjedu Šibenika nad Zrinskim i proslavio povratak u SHNL, a preko Zagreba danas stigao u Šibenik. 

U intervjuu za Index Karajica se osvrnuo na razdoblje otkako je na zimu 2023. preuzeo Šibenik, koji je ispao iz najjačeg razreda, ali se ekspresno u njega vratio zahvaljujući nevjerojatnom nizu u proljetnom dijelu sezone, koji je kulminirao u posljednjem kolu pobjedom kod direktnog rivala za osvajanje prvog mjesta i promociju.

Dotaknuo se i razularenog gazde Zrinskog Ivana Komaka i objasnio zašto se nije udostojio odgovarati na njegove medijske ispade te okrenuo novoj sezoni u elitnom razredu hrvatskog nogometa, u kojem namjerava dugo ostati.

Žao mu je Filipa Hrgovića, posebno zbog medijskog tretmana koji "nije zaslužio", ali uvjerava da će iz njega izaći jači i ponovo se boriti s najvećima, možda čak i jednostavnije ugovarati mečeve jer bi ga nakon ovog poraza protivnici mogli podcijeniti.

Čestitke na povratku u SHNL, kakav je osjećaj vidjeti da ulaganje ostvaruje željeni sportski napredak?

Najljepše je kad zamisliš neku strategiju, a ona se zaista ostvari. Imali smo ideju, imali smo malu viziju kako složiti momčad nakon ispadanja i ispalo je točno onako kako smo planirali. Znali smo da će biti teško kad smo krenuli s novim trenerom i puno novih igrača. Dobro smo krenuli, možda i predobro, nakon čega je bilo normalno da padnemo, ali onda smo dobili 14 utakmica zaredom. Ne znam je li se ikad takvo što dogodilo. Da je netko pisao ovakav scenarij za film, rekli bi mu da ubaci malo realnosti.

Koliko ste generalno zadovoljni klubom u ovih 15-ak mjeseci od dolaska? Zacrtali ste kao prioritet ulaganje u razvoj mladih i infrastrukturu.

Najbitnije je da smo se odmah vratili u prvu ligu. Nismo obećavali, ali smo si dali zadatak da to napravimo. Na Crnici smo napravili pomoćni teren, i za prvu momčad i za mlađe kategorije, koje su također ostale u prvom rangu, i sad imamo prave uvjete za sve, bez da se troši glavni teren.

Doveli smo Ivicu Vastića kao glavnog koordinatora za pomladak, ne samo za Šibenik nego cijelu našu mrežu klubova. Od tada smo dobili više od 100 djece u Šibeniku, vide se pomaci u mlađim naraštajima, ali treba strpljenja. U Klagenfurtu nam je trebalo pet godina da izbacimo prvog igrača iz pomlatka, ali sad je standardni prvotimac.

Vidimo da smo nešto stvorili. Vidio sam na putu za Osijek autobus iz Unešića pun ljudi koji su išli navijati za nas, a to je samo zato što smo stvorili prijateljske odnose s okolnim klubovima i navijačima. Želimo biti njihov strateški partner za talente i sad polako to ostvarujemo, dolaze nam djeca iz okolice, a mi želimo i možemo pomagati. 

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Osijek su išli navijati i roditelji s djecom, stvaramo familijarni odnos, privlačimo nadolazeću generaciju i gradimo fanove, želimo da klub ne bude brend samo u Šibeniku, nego i okolici.

Vastić je samo prvi potez, bit će još promjena i nadam se da ćemo naposljetku svake godine iz juniorskog pogona uvoditi dva-tri igrača u prvu momčad jer nismo u poziciji da samo dovodimo igrače iz inozemstva. Diego Sekulić ima 19 godina, potpisao je ugovor nakon što je bio treći strijelac prve juniorske lige, a jučer je već sjedio na klupi. Takvi igrači će nam se polako pridruživati.

Kako komentirate ludu završnicu sezone i niz od 14 pobjeda, odnosno 18 utakmica bez poraza?

Priča se razvijala kroz sezonu, bježali su nam osam-devet bodova, ali u siječnju smo doveli nekoliko igrača, Punčec je bio veliko pojačanje u obrani, Delić nam se vratio nakon teškog zdravstvenog stanja, Toshevski nam je došao naprijed... Male promjene su bile bitne, donijele nam veću kvalitetu i prije svega širinu, tih 1-2% više koji su nam donijeli naslov. Zrinski je bio dobar protivnik.

Gazda Zrinskog Komak stalno je galamio, ničim izazvan prozivao Šibenik da ga vode lopovi i šverceri... Zašto nitko iz klupskog vrha nije reagirao?

Kad netko svaki dan buba gluposti, nisam zadužen odgovarati na svaku. Možete guglati o meni, svašta ćete pronaći, ali nigdje da sam ikad ičim švercao. Očito je bio nervozan, nešto mu je falilo, ali ja se ne obazirem, nego smo fokusirani na svoj posao.

Ne želim biti na tom nivou. Kad on govori da će nas razbiti, ući u prvu ligu i osvojiti je s pet bodova prednosti, nije na meni da mu odgovaram, nego da mu netko pošalje toplomjer da izmjeri temperaturu.

Jučer je htio da se prekine utakmica, ali hvala Bogu da su igrači pametniji od njega i da ga nisu poslušali. Ja sam poslije utakmice svih njihovim igračima čestitao na borbi i oni su to prihvatili. Za mene je to riješeno.

Kako ste zadovoljni trenerom Carevićem? Na početku sezone je bio pod pritiskom jer su mu hajdukovci zamjerili odlazak u "dinamovski" Šibenik, a Šibenčani to što je hajdukovac.

I onda dođe Bosanac i dovede Splićanina u Šibenik, sve je moguće (smijeh). Rekao sam mu da se ne obazire na to, da ne reagira jer ako uđe u SHNL, u Šibeniku će mu dignuti spomenik. Vidite da su ga dobro prihvatili. 

Super je trener, primio se zadatka koji nije bio jednostavan, promijenili smo cijelu momčad i stručni stožer. Da ste bili jučer u svlačionici prije utakmice, znali biste što je napravio, kakav je tim skrojio, kakva je euforija u svlačionici. Vidjelo se to i u slavlju, koliko su uživali i igrači koji nisu igrali ni minute, ali su bili tu i pomagali.

Karajica i Carević (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Carević je i rekao da s ovakvim kadrom ipak ne može u SHNL. Može li klub ispratiti ambicije, da mu se ne dogodi što i Rudešu ove sezone?

Naravno da se ne može u rang više s istim kadrom, čak i da smo ovu sezonu igrali u prvoj ligi, ne bismo mogli nastaviti s istim kadrom. Ali imam kostur od igrača koji su već igrali SHNL, golman, u obrani Perić, Punčec, Pozo, pa Božić... Ovu momčad smo slagali za drugi rang, gdje se igra drukčije, više fizički i na nož, a sada se trebamo nadopunjavati.

Kad proslavimo i dođemo sebi, idućih dana gledat ćemo igrača po igrača, poziciju po poziciju. Najteže je bilo ući natrag u SHNL jer ulazi samo prvi, a jučer je jedan gol mogao sve promijeniti. Došli smo da ostanemo, ne popuštamo i vjerujem da će Šibenik dugo biti standardni dio SHNL-a.

Prije godinu dana sam vas pitao imate li ambicija ući u HNS pa ste rekli "polako, tek sam došao". Sad kad ste tu neko vrijeme, je li se što promijenilo?

Imam dosta posla, u HNS-u ima dosta sposobnih ljudi, a ja hvala Bogu ne tražim pozicije, draže mi je razgovarati kad smo u dobrim odnosima i uvijek sam tu ako treba pomoći ili ako postoji konstruktivna diskusija kojoj mogu pridonijeti. Meni je u interesu da hrvatski nogomet napreduje.

Ovog ste vikenda kao vlasnik Šibenika slavili, ali kao menadžer Filipa Hrgovića tugovali. Kako ste doživjeli njegov poraz?

Sedam godina smo zajedno u ovoj avanturi, bio sam mu na pripremama u Houstonu, sad u Rijadu... Teška situacija za njega i njegovu cijelu karijeru, ali to je tako u sportu. Jučer smo mi slavili zbog Šibenika, a druga momčad je plakala jer joj je propala sezona. Tako je i ovdje.

Boli me srce kad po hrvatskim medijima čitam naslove kako nije bio pripremljen. To nije fer prema sportašu koji je cijeli život posvetio sportu, a kad je došao do samog vrha, dogodio mu se poraz. Može se svakom dogoditi, treba ostati velik i u porazu. Idemo dalje.

Hrgović je na presici rekao da je prije meča dobio virozu. Kako je izgledao period uoči meča?

Poslije poraza uvijek je teško. Pripreme su duge, traju tri mjeseca i svašta se u tom razdoblju dogodi, nijedne ne ide sto posto po planu, ali to se ne iznosi. Slažem se da nije bio u najboljem stanju, ali on je borac koji se borio za naslov prvaka i ako vam taj dan fali pet posto, to je tih pet posto koji nedostaju za pobjedu.

Bilo bi fer da smo uz njega i u porazu, ali izaći će iz ovog mentalno jači i nastaviti. Nama nije svejedno sad kad ulazimo u prvu ligu jer igra 10 momčadi, a jedna ispada. A u boksu je vjerojatnost poraza 50 posto. Zato mi je krivo kad vidim što se piše, boli jer nije to zaslužio. Gledao sam mu sparinge u Houstonu i htio bih da svatko tko kaže da je lijen dođe i napravi tri skleka, pa nek onda priča.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Što sad slijedi u Hrgovićevoj karijeri, koliko će ga ovaj poraz unazaditi?

Prvo moraju zarasti rane, ne samo one koje se mogu šivati nego i mentalne. Ali, on će uskoro tek napuniti 32 godine, sva vrata su mu otvorena, i dalje je nenormalno ambiciozan i talentiran teškaš koji ima samo jedan poraz. Chisora je imao 12-13 poraza pa se borio godinama.

Unazadit će nas ovo godinu dana, nećemo se odmah boriti za titulu, ali još smo tu, u top 10, top 20. Poraz je ponekad važniji od pobjede, više se može naučiti iz njega, ali jedna nova pobjeda i sve ide dalje u svom smjeru. Pa Zhang, kojeg je Filip pobijedio, poslije je izgubio i od Parkera, a sad je nokautirao Wildera.

Ne mislite da će mu sad biti još teže doći do velikog meča?

Možda će mu sad biti i lakše. Netko vas podcijeni i da vam meč prije nego što ste se nadali. Ne zaboravimo da se ovaj meč za titulu trebao dogoditi još prije tri godine protiv Huntera, ali on je tada odustao, došla je korona, Fury i Usik su zavladali teškom kategorijom i od tada je status quo. 

Sad su se Saudijci uhvatili teške kategorije i konačno je počela raditi, sad će biti lakše ugovarati velike mečeve nego prije tri godine. Ponavljam, pogledajte primjer Zhanga koji dobiva nove prilike. Filip ima 32 godine i u svim je kombinacijama, stariji boksači poput Chisore i Puleva otpadaju, a on još može sigurno pet-šest godina biti na najvišem nivou.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.