Hajduk u četiri sezone: Devet trenera, 80 bodova minusa za Dinamom

ODLAZAK Ante Miše s kormila Hajduka zapravo nije ništa novo za splitsku momčad. Hajduci mijenjaju trenere kao na tekućoj traci, a u posljednje četiri godine prosjek im je više od dva po sezoni.

Ante Miše je nakon debakla sa Zadrom dao neopozivu ostavku, a takav rasplet se dao naslutiti. Hajduk u tri utakmice ove sezone nije dobio nikoga, remizirao je s Osijekom u Gradskom vrtu, sa Žilinom u Slovačkoj, i nakon toga je poražen od Zadra pred praznim Poljudom. I prije jučerašnje utakmice moglo se naslutiti da navijači pomalo gube strpljenje, Hajduk ove sezone igra blijedo, bez prepoznatljive igre unatoč dovedenim prinovama. Prinovama, jer primjerice Cernat ili Rodić još nisu pokazali da su pojačanja.

Odlazak Ante Miše nagnalo nas je da prebrojimo sve trenere koji su se posljednjih godina prošetali kroz poljudsku svlačionicu. Počet ćemo s Ćirom Blaževićem.

Ćiro je trenirao Varteks, a preuzeo je Hajduk odmah nakon što su Bijeli protiv Krojača osvojili svoje posljednje prvenstvo 2005. Naravno, ta je odluka podigla dosta prašine.

Ali nije se Ćiro dugo zadržao na klupi Hajduka iako je osvojio hrvatski Superkup. Bivši trener Dinama je s Hajdukom doživio gorki, gorki poraz od Debrecena, a ukupnih 8:0 još i danas boli navijače Hajduka. Izletio je već u devetom mjesecu 2005.

Klub je preuzeo Ivan Gudelj, ali ni on se nije dugo zadržao. Nakon domaćeg poraza od Dinama dobio je otkaz.

Klupu je u veljači 2006. preuzeo Luka Bonačić, koji je Hajduk trenirao i 1997. Hajduk je tu sezonu završio na petom mjestu, no Uprava mu je ipak ponudila novi ugovor. Bonačić je to odbio nezadovoljan radom klupskog vodstva na čijem je čelu bio Branko Grgić. Pamti se i napad palicama na njega, ali počinitelji nikad nisu otkriveni.

Sezonu 2006./07. Hajduk je počeo sa Zoranom Vulićem na klupi što je bio četvrti mandat dežurnog klupskog vatrogasca. Vulić je preporodio igru, forsirao napadačku igru, a stekao je i naklonost navijača.  U klub je na posudbu došao Mario Carević, stigli su i Živković, Bartolović i Musa, a kasnije i Rukavina koji se nije proslavio u prvoj sezoni. No, odlaskom Nike Kranjčara u Portsmouth, forma momčad je sve više padala pa Vulić na kraju nije izdržao cijelu sezonu. Nakon poraza od Pule, u travnju 2007. je podnio ostavku.

Zamijenio ga je Ivan Pudar. Ovaj bivši vratar Hajduka je izgurao do kraja sezone, a Bijeli su te godine završili na drugom mjestu sa 20 bodova manje od Dinama.

Međutim, već u narednoj 2007./08. sezoni, Pudar je otišao u povijest. Loše je ušao u prvenstvo, Hajduk je u Europi teško prošao Budućnost, a zatim je uslijedio poraz od Sampdorije na Poljudu. Nakon toga je i on dobio otkaz.

Momčad je preuzeo Sergije Krešić, Splićanin koji je diplomirao na uvođenju slabijih španjolskih klubova u prvu ligu i bori za opstanak. Krešić je vodio Hajduk u uzvratu protiv Sampdorije, no Bijeli su svejedno ispali. I Krešić je ostao kratko, samo do desetog mjeseca. Nikako se 62-godišnji trener nije mogao priviknuti na vruću atmosferu na Poljudu i temperamentne navijače. Sjećamo se i njegovih medijskih prepucavanja s Ivicom Šurjakom, tadašnjim sportskim direktorom.

Momčad je preuzeo Robert Jarni, dotadašnji Krešićev pomoćnik. Nekadašnji lijevi bek Hajduka i Reala je izdržao do kraja sezone koju su Bijeli okončali na vrlo lošem petom mjestu iako su na Poljud došla pojačanja poput Cernata, Verpakovskisa i Tudora. Nakon toga je i on postao bivši.

Naslijedio ga je Goran Vučević. Trener dosta mirne naravi je u Europi ispao od Deportiva, a u HNL-u se zadržao 12 kola nakon čega je dao ostavku nezadovoljan igrom svoje momčadi. Vučević je ostavku prenio prvo novinarima, a potom Upravi koja ga je nastojala nagovoriti da se predomisli, no Vučević je bio odlučan.

Stigao je Ante Miše. Miše je na klupu Hajduka prvo sjeo kao privremeni trener jer se pričalo kako će novi strateg postati Avram Grant. Izraelac nikad nije došao, a Miše je iz privremenog trenera postao stalni. U prosincu prošle godine je potpisao dvogodišnji ugovor, a na klupi je krenuo sjajno."Mister 100 posto", kako su mu novinari tepali je navijače bacio u delirij pobjedom nad Dinamom pred prepunim Poljudom u veljači. Činilo se tada da Bijele ništa ne može zaustaviti na putu prema naslovu prvaka. Međutim, uslijedile su loše partije, remi sa Cibalijom, poraz od Osijeka i Varteksa pa je titula ponovo otišla u Zagreb.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.