Hajduk i Dinamo bore se za igrača Lokomotive? "Tko ga kupi, zaradit će 15 mil. eura"

Foto: Sanjin Strukic, Boris Scitar, Marko Lukunic/PIXSELL

LUKA STOJKOVIĆ (19) i Lukas Kačavenda (20) dvojica su najzanimljivijih igrača Lokomotive o kojima je za Index govorio klupski direktor Božidar Šikić. Obojica su veliki talenti i bitni igrači u momčadi trenera Silvija Čabraje, čiji ugovori sa zagrebačkim klubom vrijede do 2025. godine.

Talijanski novinar Lorenzo Lepore objavio je da Hajduk pregovara o dolasku Stojkovića, kojeg navodno žele i Dinamo, Club Brugge, Brentford i Torino. Lepore tvrdi da je Hajduk spreman dati 2.5 milijuna eura, a da Lokomotiva traži više za hrvatskog U-21 reprezentativca kojeg Transfermarkt procjenjuje na 1.5 milijuna eura. Najveći transfer u povijesti Hajduka bio je onaj Anasa Sharbinija za dva milijuna eura, što znači da bi Stojković srušio rekord.

Lokomotiva je u veljači 2021. imala ponudu Genoe od osam milijuna eura za Kačavendu. Klub je pristao prodati ga, no mladić je to odbio. Nije želio otići u klub koji se grčevito borio za ostanak, a u isto vrijeme odbacio je i mogućnost dolaska u Dinamo. Rekao je tada da je svjestan da bi u Dinamu vjerojatno sjedio na klupi, što mu nije bila opcija.

Nažalost, Kačavenda je u srpnju prošle godine doživio tešku ozljedu koljena, zbog koje mjesecima nije igrao. U polusezoni SuperSport HNL-a odigrao je svega 16 utakmica i upisao jednu asistenciju. Dinamo ga navodno želi, a sve je za Index prokomentirao Šikić.

Luka Stojković je odigrao fantastičnu sezonu, prvu cijelu seniorsku. Pisalo se da ga žele Club Brugge, Brentford, Torino, Dinamo i Hajduk. Ima li što točno u tim glasinama?

Zasad postoje samo usmeni interesi. Ima interesa, on jest i bit će ekstra igrač. No ništa pismeno nisam dobio. Dosta je klubova zainteresirano, vidjet ćemo što će biti. Da, ima interesa i unutar HNL-a.

Zainteresirani su oni koji mogu biti zainteresirani, oni koji mogu to platiti. Sve se svodi na razgovore i priče. Što nema pismenu podlogu i pismeni značaj bez veze je komentirati. Konkretno ne mogu reći ništa. Želim biti pošten, iskren i vjerodostojan.

Hajduk navodno nudi 2.5 milijuna eura za Stojkovića i tvrdi se da je to premalo. S obzirom na to da je Lokomotiva objavljivala za koliko je prodala neke igrače, možete li reći je li 2.5 milijuna eura po Vama premalo za Stojkovića?

Groningen je prije godinu dana nudio 2.5 milijuna eura i deset posto od idućeg transfera. I ja ga nisam pustio. Tada je bio klinac, no sada je pokazao ozbiljan napredak i dodatni prostor za napredak. 

Ako sam odbio 2.5 milijuna eura, znači da tražim više. Morate shvatiti jednu stvar - cilj je prodati što skuplje, a kupiti što jeftinije. Bilo bi neozbiljno reći koliko tražim. Međutim, tko god ga kupi, zaradit će na njemu 10-15 milijuna eura.

Kačavenda je imao tešku ozljedu koljena...

Odlično se oporavio i odigrao je polusezonu. S obzirom na težinu ozljede, mislim da je u fenomenalnom stanju. U dobrom je fizičkom i psihičkom zdravstvenom stanju.

Genoa je nudila osam milijuna eura za Kačavendu, no on nije želio ići. Kako je dug period izbivanja zbog ozljede utjecao na interes klubova za njega?

Sigurno više nikada nećemo dobiti takvu ponudu. Postoji jedna stvar u Hrvatskoj, a to je da se igrač najbolje proda s 18-19 godina, osim ako je iz Dinama ili dolazi u reprezentaciju pa mu cijena raste. Vidjet ćemo što će biti. Sigurno je na prodaju jer nekoga moramo prodavati, od nečega moramo živjeti.

Od Dinama nisam dobio nikakvu konkretnu ponudu za Kačavendu. U jednom su trenutku rekli da ga žele. Pričalo se o tri milijuna eura još dok je bio ozlijeđen, no tada Dinamo nije bio zainteresiran. Nakon toga nismo dobili konkretnu ponudu.

Prijelazni rok je tek počeo. Kakav je plan Lokomotive?

Kod mene je sve na prodaju, no sve ista kvaliteta - ima Chanela, ali ima i Zare. Klub tako funkcionira. Kupujemo i prodajemo kako tržište diktira. Igrač vrijedi koliko netko za njega želi dati. Sve je na prodaju, doći će novi mladi igrači, s tim da sve treba biti u razumnim odnosima.

Da, teško je raditi na taj način. Općenito je teško raditi u hrvatskom sportu. Samostalno se financiramo, svake godine imamo 10-15 mladih igrača. To je superteško, no pronašli smo formulu. Imamo dobru ekipu koja zna raditi svoj posao. Zasad uspijevamo. Trudimo se igrati i lijep nogomet jer bez toga ne bi išlo. Inače ne možeš opstati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.