Francuski asovi slave debakl ekstremne desnice: Pobjeda! Ali borba se nastavlja

Foto: Profimedia

DRUGI krug parlamentarnih izbora u Francuskoj donio je veliko iznenađenje. Savez lijevih stranaka osvojio je najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, a krajnja desnica i Marine Le Pen, koji su slavili u prvom krugu, u drugom su doživjeli težak poraz.

Ekstremna desnica pobijedila u prvom krugu, ali u drugom je doživjela debakl

Ovo su službeni rezultati (Parlament ima 577 mjesta, 289 potrebno za većinu):

Nova narodna fronta (NFP) 182 mandata
Savez za Republiku (Macron) 163 mandata
Nacionalno okupljanje (RN) 143 mandata

Iako su ankete predviđale pobjedu i najviše mandata za krajnju desnicu, situacija se okrenula u drugom krugu izboru. S obzirom na to da Francuska koristi većinski izborni sustav u 577 okruga, ljevica i centristički savez Emmanuela Macrona dogovorili su da će kandidati sa slabijim rezultatima u prvom krugu odustati kako bi u drugom krugu izolirali krajnju desnicu te kako ne bi međusobno dijelili glasove.

Taj se recept pokazao uspješnim, pa se čak 216 kandidata ljevice i Macrona povuklo prije drugog kruga. Macronov centristički savez osvojio je 80 mandata manje, ali i dalje ima više mandata od krajnje desnog Nacionalnog okupljanja, koje je doživjelo debakl.

Mbappe pred drugi krug: Svi na izbore. Ovo je katastrofa

Kylian Mbappe, kapetan i najveća zvijezda Francuske, prije tri dana je na konferenciji za medije prije spektakla protiv Portugala u četvrtfinalu Eura bacio fokus van nogometa. Naime, prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj nagovijestio je veliku pobjedu ekstremne desnice, koju predvodi Marine Le Pen te debakl umjerenog Emmanuela Macrona.

Mbappe je tada, pred drugi krug izbora u nedjelju poručio sunarodnjacima: "Više nego ikad moramo izaći na izbore, ne možemo ostaviti zemlju u rukama ovih ljudi. Nedjeljni rezultat je bio katastrofalan i nadamo se da će ljudi sada za vikend glasati za pravu stranu.

Mi smo generacija koja može napraviti razliku. Vidimo da ekstremisti kucaju na vrata moći i imamo priliku oblikovati budućnost naše zemlje." Francuski golgeter je prije prvog kruga izbora pozvao Francuze da "ne glasaju za krajnju desnicu".

Veliki preokret slave Tchouameni, Kounde, Dembele, Konate, Thuram...

Nakon što je veliko okupljanje stranaka protiv ekstremne desnice u drugom krugu donijelo preokret, a ekstremna desnica ostala potučena, to su na društvenim mrežama oduševljeno komentirale zvijezde nogometne repezentacije Francuske. Asovi Bleusa oglasili su se iz Njemačke, gdje sutra protiv Španjolske igraju polufinale Eura. "Pobjeda naroda", napisao je Aurelien Tchouameni.

Jules Kounde, jedan od najaktivnijih nogometaša protiv krajnje desnice, koji je više puta pozivao sunarodnjake da glasaju protiv nje, komentirao je: "Olakšanje je veliko, kao što je bila briga posljednjih tjedana. Čestitam svim Francuzima koji su se mobilizirali kako ovom prekrasnom zemljom ne bi vladala ekstremna desnica." 

Ousmane Dembele je reagirao bez riječi, ali sa znakovitom fotografijom nasmijanog sebe. Nju je u istom kontekstu podijelilo i nekoliko suigrača. Ibrahima Konate objavio je sliku francuske zastave i poziva Francuzima da u drugom krugu glasaju protiv krajnje desnice.  

Marcus Thuram napisao je na Instagramu: "Čestitam svima koji su odgovorili na opasnost koja se nadvila nad našu krasnu domovinu. Živjela različitost, živjela republika, živjela Francuska! Borba se nastavlja." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.