Roger Federer

Federerovih 100: Što sve povezuje Rogera i Hrvatsku?

Foto: Guliver Image/Getty Images

GLAVNA sportska tema posljednjih dana je Federerovo osvajanje naslova u Dubaiju. Ovako na prvu nije jasno zbog čega je tako jer ipak pričamo o jednom od najvećih, ako ne i najvećem, svih vremena. No, Roger Federer postao je tek drugi tenisač u povijesti koji je došao do troznamenkastog broja osvojenih turnira u pojedinačnoj konkurenciji.

4. veljače 2001. – Milano 

Nedjelja popodne. Sedmi nositelj turnira, mladi Švicarac Roger Federer izlazi na tepih 24. izdanja Milan Opena i pred sobom ima samo jedan cilj: osvojiti prvi naslov u karijeri. Šest mjeseci udaljen od 20. rođendana, u karijeri je igrao dva finala u prošloj sezoni. Prije točno godinu dana Marc Rosset, olimpijski pobjednik iz Barcelone, uskratio je mladom sunarodnjaku prvi naslov u karijeri pobjedom u finalu turnira u Marseilleu. Krajem godine u rodnom Baselu u pet setova bio je bolji Thomas Enqvist. Vraćao se Roger dvaput iz seta zaostatka, ali šesti igrač svijeta bio je preveliki zalogaj. 

Ovaj put prepreka do naslova bio je Julien Boutter, francuski tenisač koji je u 27. godini života došao do prvog ATP finala. Prvi set 6:4, u drugome je propustio meč loptu u tie-breaku i morao je riješiti posao u trećem setu. Novih 6:4 i prvi naslov u karijeri bio je u džepu.

Na putu do prvog naslova u karijeri morao je izbaciti jednog Grand Slam pobjednika i jednog koji će to postati pet mjeseci kasnije, tog magičnog 9. srpnja kada su sve oči u Hrvatskoj bile usmjerene u travu All England Cluba. Četvrtfinalni susret Federeru je donio susret s Goranom Ivaniševićem, 123. igračem svijeta koji je za turnir dobio pozivnicu organizatora i u Milano došao s Challengera u Heilbronnu, gdje je poražen od Michaela Llodre u finalu.

Polufinale je bilo rezervirano za susret s drugim nositeljem Jevgenijem Kafelnikovom, osvajačem Roland Garrosa 1996. i Australian Opena tri godine kasnije. I njega je dobio u tri seta, nakon što je kiksao u tie-breaku drugog, no dobar treći set otvorio je vrata velikog finala. Treća sreća je morala biti.

2. ožujak 2019.  Dubai

Osamnaest godina nakon prvog naslova u karijeri Roger Federer pridružio se Jimmyju Connorsu kao tek drugi tenisač koji je u profesionalnoj karijeri uzeo više od 100 naslova u pojedinačnoj konkurenciji. Za razliku od prvoga, kada je kao nedokazani klinac slavio protiv dvije zvijezde svjetskog tenisa, sada je kao stari majstor na kraju karijere ipak pokazao da nije za baciti, očitavši tenisku lekciju dvojici mladih nada.

Tada je, s 19 godina i šest mjeseci, pobijedio je Kafelnikova i Ivaniševića, dva veterana koji su u karijeri uzeli tri Grand Slam naslova i igrali još četiri finala. On kao predstavnik mlade generacije koja će naslijediti zvijezde devedesetih i dominirati nultim godinama 21. stoljeća. Mislim da nitko nije mogao očekivati ovakvu razinu dominacije koju je Federer prezentirao u proteklih 18 godina svojeg vladanja svjetskim tenisom.

Prošli tjedan u Dubaiju donio je polufinalni susret s Bornom Ćorićem, mladićem koji je proteklih sezona najavljivan kao velika teniska nada, ali tek je sredinom prošle sezone napravio taj završni korak koji se očekivao od njega. Dvije pobjede protiv Federera u nizu, u finalu Hallea na travi i polufinalu Šangaja, ukazivale su i na potencijalno treće uzastopno slavlje, ali Roger je bio prejak. Dvaput po 6:2 za finale i susret s još jednom nadom svjetskog tenisa, dvadesetogodišnjim Grkom Stefanosom Tsistsipasom.

U trenutku kad je Federer uzeo svoj prvi naslov u karijeri Tsitsipas je imao dvije godine i šest mjeseci. Prije četrdesetak dana u Australiji Tsitsipas je zaustavio Federera u pohodu na obranu naslova prvog Grand Slam turnira sezone. Kao i u slučaju Ćorića, spominjala se šansa za novim slavljem, ali ta šansa od samoga početka meča bila je ugašena.

Što povezuje Federera i Hrvatsku?

Iako na prvu zvuči pomalo čudno, od samog početka karijere uvijek je bio neki Hrvat u Federerovim postignućima. Na putu do prvog turnira u karijeri morao je slaviti protiv Gorana Ivaniševića u četvrtfinalu, a prije par dana u polufinalu Dubaija pobijedio je Bornu Ćorića u pohodu na stotku.

Federer je svoj posljednji naslov u Wimbledonu i općenito na Grand Slam razini uzeo 2012. godine. Kružile su priče kako je gotov, kako slobodno može otići u mirovinu. Sve te priče pale su u vodu početkom 2017. kada je pod vodstvom Ivana Ljubičića Federer uzeo 18. Grand Slam naslov u karijeri. Upravo je Federer zaustavio Ljubičića u čak četiri finala, uključujući Masters 1000 finale u Miamiju 2006, otrgnuvši dobar dio uspjeha našem dugogodišnjem prvom reketu.

Slavlje protiv Nadala u finalu Australian Opena označilo je povratak Federera na veliku scenu, što je dodatno pojačano slavljem u Wimbledonu sredinom sezone i obranom naslova u Australiji godinu kasnije. Ljubičić, kojemu je Roger dugi niz godina bio crna mačka, prepoznao je kvalitetu i iskoristio znanje koje Federer posjeduje. Federerov bekend dosegao je novu, bolju razinu, usput postajući puno veća enigma protivnicima i opasnije oružje u napadu.

Dva posljednja Grand Slam naslova, u Wimbledonu i Australiji uzeo je protiv Marina Čilića, dok je Čilić do svojeg jedinog Grand Slama na US Openu 2014. došao upravo slavljem protiv Federera u polufinalu.

Pamti se i da je Ivo Karlović u Cincinnatiju 2008. godine svojom jedinom pobjedom u 14 susreta s Federerom omogućio Nadalu preuzimanje broja 1. Teško je itko tada mogao zamisliti da će deset godina kasnije Federer postati najstariji broj 1 u povijesti.

Federerov lov na 109

Roger je ove sezone nakon dvije godine pauze odlučio ponovno zaigrati zemljani dio sezone. Dugogodišnji rival Rafael Nadal opet će biti prvi favorit zemljanih mjeseci, dok je Novak Đoković prvi favorit na ostalim turnirima. No nekako se opet Federer progurao kao najtraženija priča zbog osvojenog stotog naslova.

Jimmy Connors ima 109 naslova u karijeri, broj koji će Federer probati uhvatiti. Neće mu biti lagano uz Nadala i posebno Đokovića te svu silu mladih nada doći do još deset naslova u karijeri, posebno jer je već u lijepim igračkim godinama. No čak i ovako, uz tih 20 Grand Slam naslova i sve priče koje kruže oko njega, ovaj stoti naslov samo je dodatno pojačao priče o najvećem ikad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.