Federer protiv Soderlinga u finalu Roland Garrosa!

ŠVEĐANIN Robin Soderling pobijedio je Čileanca Fernanda Gonzaleza u prvom polufinalu Roland Garrosa 6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 7:5 nakon 3 sata i 28 minuta igre.

Nevjerojatno dramatičan i iznimno kvalitetan bio je meč u kojem je Gonzalez nadoknadio dva seta zaostatka i poveo s 4:1 u petom setu, ali ipak nije uspio sedmi puta u karijeri dobiti meč u kojem je izgubio prva dva seta! Kada su mnogi pomislili da je Söderling ''na konopcima'', Šveđanin se čudesno vratio i s pet gemova u nizu osigurao plasman u svoj prvi finale na jednom Grand Slam turniru!

Publika na središnjem stadionu u Roland Garrosu doista je mogla uživati u vrhunskom tenisu. Izravni poeni i sjajni udarci su sijevali sa svih strana, uzbuđenja nije manjkalo niti u jednom trenutku, a dramatiku je dodatno uveličao završni preokret Söderlinga koji je dva sata djelovao kao tenisač kojem je ovakav meč rutina, a ne najvažniji u životu. Odlično je servirao i nametnuo svoj tempo u razmjenama s osnovne crte. Bio je agresivniji i natjerao Gonzaleza na puno defenzive, a Čileanac nije navikao tako igrati.

Za Gonzaleza je dobro počelo, breaknuo je za 2:1 u prvom setu, samo da bi Söderling osvojio četiri gema u nizu, što je bilo dovoljno za prvi set. U drugom je Šveđanin opet više prijetio, ali je Gonzalez ipak izborio set loptu u 10. gemu, i to nakon što je Soderling imao 40:15 na svom servisu. No, izvukao se Šveđanin dobrim prvim servisom, a onda u 11. gemu napravio break koji mu je otvorio i vrata drugog seta.

U trećem je Gonzalez napokon dočekao svoju priliku, nekoliko netipičnih promašaja Söderlinga u 12. gemu koštali su ga gubitka seta. Gonzalez je igrao sve bolje, Šveđanin više nije djelovao tako sigurno. Pogotovo nakon što u prvom gemu nije iskoristio tri break lopte. Gonzalez svoju jedinu u setu jest, u 10. gemu, čime je izborio ulazak u peti set. Čileanac je napravio novi break u drugom gemu, poveo s 3:0 i 4:1. No, tada mu je, čini se, malo otupjela oštrica udaraca, a Šveđanin je nekako pronašao snagu i opet najbolju igru, veličanstveno je reternirao bekhendom dva puta na iskorištene break lopte, te je izborio servis za meč, u kojem nije imao problema.

Susret je okončao forhend winnerom, ukupno 74. izravnim poenom u meču. Imao ih je 15 više od Gonzaleza, a napravio je i 12 neforsiranih pogrešaka više. Bio je to njihov osmi meč i četvrta pobjeda švedskog tenisača, koji trenutno na rang ljestvici zauzima 25. mjesto. Oba prethodna meča na zemlji dobio je Gonzalez. Soderling je izborio svoj 10. finale u karijeri, ali prvi na zemljanoj podlozi! Baš na najvećem turniru na zemlji.

Federer okrenuo Del Potra

Švicarac Roger Federer teškom je mukom pobijedio Argentinca Juana Martina del Potra u polufinalu Roland Garrosa. Federer je slavio sa 3:6, 7:6(2), 2:6, 6:1, 6:4.

Del Potro u prethodnih pet mečeva protiv Federera nije uhvatio niti jedan set. Federer ga je uvijek pobjeđivao vrlo uvjerljivo. Dovoljno je sjetiti dva ovogodišnja meča, 6:3, 6:0, 6:0 u četvrtfinalu Australian Opena, te 6:3, 6:4 u polufinalu Madrida.

No, Del Potro je najavio pohod na pobjedu i finale Roland Garrosa. Pokazalo se da to nije bila kurtoazna ili smjela prognoza, već realna najava. Nije uspio, iako je prva tri seta odigrao izvanredno. Imao je 2:1 u setovima, no, Federer je u četvrtom i petom pronašao igru koja ga je u protekle tri godine vodila do finala Roland Garrosa.

U prvom setu je Argentinac spasio break loptu kod 1:2, pa u sljedećem gemu iskoristio treću break loptu. U sedmom gemu je propustio 0:40, ali je dva gema kasnije na istom rezultatu iskoristio prvu priliku, te je s drugim breakom u meču osigurao prvi set. Drugi set je bio potpuno izjednačen, a odlučio je tie-break koji je Federer odigrao briljantno (7:2). No, već u prvom gemu trećeg seta, 20-godišnji Argentinac iz Tandila je breakom najavio Federeru nove probleme. Još jedan kasniji break osigurao mu je vodstvo 2:1 u setovima.

Činilo se da je Del Potro na pragu prve pobjede protiv Federera i prvog Grand Slam finala. Njegove su lopte bile vrlo snažne i precizne, Federer često nije imao rješenja u obrani. No, Švicarac je tada počeo igrati puno čvršće, dok je Argentinac izgubio napadačku energiju i počeo više griješiti. Federer je dobio četvrti set 6:1, a u petom je s ranim breakom poveo 2:0 i 3:1. Ipak, Argentinac je smogao snage za još jedan bljesak, vratio je izgubljeni servis i poravnao na 3:3. No, Federer nije posustao, već u sljedećem, sedmom gemu opet je oduzeo servis Del Potru. Pokazalo se da mu je to bilo dovoljno za četvrti uzastopni finale u Roland Garrosu.

Federer je na kraju osvojio 8 poena više u meču, 159-151. Argentinac je imao 16 asova, Federer samo 5, imao je Del Potro i pet izravnih poena više, ali i 11 neforsiranih pogrešaka više što je, na kraju, ipak presudilo. Federer je najbolju igru u meču sačuvao za posljednjih sat vremena igre, kada je bilo i najvažnije.

"Del Potro je igrao izvanredno, imao sam sreću što sam iz ovog meča izašao kao pobjednik", rekao je Federer u prvoj izjavi, još na terenu, odmah nakon kraja meča, u kojem je zaradio ovacije krcatog središnjeg stadiona.

Federer će u finalu u nedjelju protiv Šveđanina Robina Soderlinga igrati za svoj 14 naslov na Grand Slam turnirima i, naravno, prvi u Roland Garrosu. Prethodne tri godine redovito je gubio finala u Parizu od Rafaela Nadala. Soderling, pak, prije ovogodišnjeg Roland Garrosa nikada na Grand Slam turnirima, u 21 nastupu, nije otišao dalje od 3. kola. No, upravo je Šveđanin eliminirao Nadala i omogućio Federeru priliku kakva će se teško ponoviti. Protiv Söderlinga još nikada nije izgubio, iako su igrali devet puta

"Imam dobar omjer protiv njega, ali moram respektirati tenisača koji je na ovom turniru pobijedio Nadala", poručio je Federer.

 

Roland Garros, polufinale, tenisači:

Soderling (23) – Gonzalez (12) 6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 6:4

Federer (2) - Del Potro (5) 3:6, 7:6(2), 2:6, 6:1, 6:4

Totalsport
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.