Fatos Bećiraj dolazi u Dinamo: Hoće li robusni centarfor s Kosova postati novi Shala?

NAPADAČKA pojačanja se ovog ljeta u Maksimiru predstavljaju kao na tekućoj traci, a na samom kraju prijelaznog roka Dinamo je hiperaktivan.

Najnovija napadačka pridošlica u Dinamovu svlačionicu nakon Rukavine i recentnog Jakuba Sylvestra (ne zaboravimo i braniča Tonela, koji je također stigao na samom kraju kolovoza), bit će Fatos Bećiraj, 22-godišnji i 183 centimetra visoki centarfor Budućnosti iz Podgorice, koji dolazi za odštetu od 600 tisuća eura, iako je njegov dosadašnji klub tražio milijun. Očekuje se da će u Dinamu godišnje zarađivati oko 150 tisuća eura, a potpisuje na pet godina.

Ovog ljeta postigao dva gola u pretkolima Europa lige

Za razliku od Sylvestra koji neće imati pravo nastupa u Europa ligi, Bećiraj može igrati za Dinamo u Europi, iako je nastupio u drugom i trećem pretkolu EL-a. U četiri utakmice (Baku, Brondby) postigao je dva gola - jedan  u gostujućoj pobjedi kod azerbajdžanskog prvaka (3:0), a drugi u domaćem porazu od Danaca (1:2) u prvoj utakmici 3. pretkola.

Budućnost je poražena i u uzvratu i kako je ispala "dovoljno rano", odnosno nije došla do play-offa, Bećiraj će imati pravo nastupa za Dinamo protiv Villarreala, Bruggea i PAOK-a.

Cico ga je pozvao u reprezentaciju i preporučio Mamiću

Snažni napadač je prije mjesec dana kod Zlatka Kranjčara igrao drugu utakmicu za seniorsku reprezentaciju u prijateljskoj utakmici protiv Sjeverne Irske, nakon što je prije nastupao za U-21 selekciju Crne Gore. Upravo je nekadašnji Dinamov napadač i trener dao svoj blagoslov kada ga je Zdravko Mamić pitao za mišljenje oko Bećirajevog angažmana.



Kao što se može zaključiti po imenu i prezimenu, Bećiraj nije "đetić". Rođen je u svibnju 1988. u Peći na Kosovu gdje je igrao za Shqiponju i Besu, ali je sa 18 godina prešao u Budućnost gdje je na sebe skrenuo pozornost Dinama, a Zdravko Mamić je osobno nekoliko puta išao u bivši Titograd kako bi privolio čelnike Budućnosti da mu prodaju najvrjedniji eksponat.

U reprezentaciji je nasljednik Vučinića i Đalovića, hoće li u Dinamu biti "Novi Shala"?

U napadu crnogorske reprezentacije Kranjčar trenutno preferira iskusne Đalovića i Vučinića, ali Bećiraj je svakako njihova prva zamjena, što se i potvrdilo u njegovom debiju za seniorsku reprezentaciju u susretu protiv Italije u ožujku prošle godine kada je kod tadašnjeg izbornika Zorana Filipovića zamijenio upravo Radomira Đalovića.

Bećirajeve reference i fizičke predispozicije su svakako obećavajuće, jer u tri sezone je postigao preko 50 golova za Budućnost, ali naravno da je njegov učinak u slaboj konkurenciji crnogorske lige nedovoljan pokazatelj hoće li Dinamovi navijači nakon Kujtima Shale prigrliti još jednog albanskog napadača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.