Engleski klubovi vraćaju stajanje na stadione?

Foto: Getty Images/Guliver Image

TOG 15. TRAVNJA 1989. godine na utakmici Liverpoola i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu poginulo je 96 navijača Liverpoola. Za najveću tragediju u povijesti engleskog nogometa sud je u ranije ove godine izravno optužio policiju, koja je reagirala katastrofalno, ali i dizajn dotrajale tribine Leppings Lane, koja je bila pretrpana gledateljima.

Jedna od prvih sigurnosnih promjenama na engleskim stadionima u godinama nakon tragedije bilo je potpuno ukidanje stajaćih tribina na stadionima kako bi se izbjegle slične scene.

No, nakon što je Celtisc iskoristio rupu u zakonu, prema kojem se propisi za engleske ne odnose na škotske stadione i ove godine otvorio prvu stajaću tribinu u britanskom nogometu, istu inicijativu pokrenula je većina od 20 klubova Premier lige.



"Sigurnost gledatelja nam je apsolutni prioritet i svi su klubovi su, razumljivo, izrazito oprezni kad se priča o ovoj ideji. Riječ je o jako delikatnoj i, za neke, vrlo emotivnoj temi i nema sumnje da ćemo napraviti sve da, ukoliko dođe do promjena, sigurnost bude zajamčena", stoji u službenom priopćenju lige.

Nadaju se boljoj atmosferi?

Glavni razlog za vraćanje stajaćih tribina je stvaranje još bolje atmosfere na engleskim stadionima, ali i sve glasnije inicijative udruge svih engleskih navijača.

"Drago nam je da se napokon razmatra naša inicijativa. Smatramo da navijači imaju pravo na izbor između sjedenja i stajanja na stadionima", rekao je predsjednik udruge Martin Glenn.

I dok će klubovi pokušati progurati inicijativu i tako još dodatno zaraditi na ulaznicama, ideja neće tako lako zaživiti u britanskom parlamentu.


"Ne planiramo u dogledno vrijeme donositi nikakve promjene u pravilniku o stadionima", rekao je glasnogovornik ministarstva kulture, medija i sporta.

Obitelji u strahu: Upozorili smo vas

Skeptične su i obitelji poginulih na Hillsboroughu, koje smatraju da bi vraćanje stajaćih sektora bio korak u mračnu prošlost.

"Imamo tendenciju zaboravljati prošlost. Jedna loša odluka, odvest će prema drugoj, pa trećoj... Nadam se da neću biti živa kad se tragedija ponovi i kazati vam 'lijepo smo vas upozoravali'", rekla je predstavnica obitelji Sue Roberts, koja je na Leppings Laneu izgubila brata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.