Doznajemo: Kinezi u Hrvatskoj žele solarni stadion i svjetski centar nogometa!

Foto: Pixsell / I. Kralj

KINEZI vide Hrvatsku kao budući svjetski centar za razvoj nogometa i u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom žele graditi međunarodnu akademiju nogometa za trenere i menadžere i prateću infrastrukturu. U okviru projekta zamislili su izgradnju stadiona i nogometni kamp. Kako doznajemo, već krajem rujna poslali su u HNS pismo namjere, a potom i osobno posjetili Zagreb.

Nositelj projekta je UN-ova organizacija za industrijski razvoj, međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije (UNIDO-ISEC), u kojoj većinski udio sa 71 posto drži Kina. Izvršna direktorica UNIDO-ISEC-a Kimi Lin nedavno se u Zagrebu sastala s izvršnim direktorom HNS-a Damirom Vrbanovićem.

Kinezi uvjereni da iza hrvatskog uspjeha na SP-u stoji sustav 

Za njihove poslove u Hrvatskoj inače je zadužen CSEBA (Chinese Southeast European Business Association), a na ovom projektu radi i Ivan Herak, nekadašnji ministar turizma, a danas savjetnik ministra Garija Cappellija te vanjski suradnik HNS-a zadužen za izradu strategija. Herak nam je kazao kako su Kinezi uvjereni da iza hrvatske priče na SP-u u Rusiji stoje sustav i kvalitetno upravljanje te u suradnji s HNS-om žele osnovati međunarodnu akademiju za stvaranje trenerskog i menadžerskog kadra te Institut za razvoj nogometa.

Stadion i kamp su tek dio priče. Kinezi su kao inicijalnu lokaciju predložili Krapinske toplice, s obzirom na to da već duže vrijeme planiraju ulazak u terme i gradnju hotela. Imaju i projekt za stadion na solarnu energiju te u konačnici žele biti njegovi vlasnici. 

Hrvatska je idućeg mjeseca u središtu velikog investicijskog foruma u Pekingu. Tamo će biti svi 

Početkom studenog u Pekingu održat će investicijski forum kojemu je u fokusu ulaganje u Hrvatsku. Herak očekuje da će se tu odigrati ključni dio pregovora. Očekuje se i dolazak premijera Andreja Plenkovića.

UNIDO-ISEC je pripremio 13 milijardi eura u raznim fondovima, neki od njih Hrvatskoj su namijenjeni već dva desetljeća, ali do sada nisu aktivirani. Riječ je o fondovima za obnovu ratom razorenih područja koji nisu iskorišteni. Hrvatska bi tako mogla povući novac iz fondova za koje nije znala ni da postoje. U Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatska već dva desetljeća na raspolaganju ima 1,2 milijarde dolara, a u realizaciji projekata iz tog fonda sudjelovale bi i Svjetska banka te Kineska razvojna banka.

Među potencijalno atraktivnim projektima je uspostava Centra za poravnanja u kineskoj valuti u Zagrebu, filmska suradnja, investicije u tehnologiju za uspostavu 5G mreže te uspostava stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru. Kinezi su već dobili posao izgradnje Pelješkog mosta te uspješno završavaju i prvu dionicu crnogorske autoceste. 

Nemoguće je u ovom momentu predvidjeti što će se od toga realizirati, a kada je riječ o stadionu ne pita se samo HNS, već i država te grad u kojem bi smjestili projekt. Do sada su se nametale lokacije Velike Gorice i Zagreba, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komunicirao je i s neimenovanom njemačkom investicijskom kućom koju zanima isključivo izgradnja infrastrukture. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.