HAJDUK

Došli po prvo mjesto, a stvorili jednu šansu. Što radi trener Hajduka?

Dubravka Petric / Pixsell

NOVO teško gostovanje, novi ispit za Hajduk - i drugi put pad. Sinoć je Hajduk izgubio u Osijeku (1:0), a trener Damir Burić nakon utakmice je izjavio da ga je Osijek iznenadio. Nije objasnio zašto njegova momčad nije imala spreman odgovor. Hajduk i Burić bili su negledljivi i bez ikakve ideje što napraviti u utakmici koja im je mogla donijeti prvo mjesto na tablici.

Jedina jača utakmica koju je Hajduk dobio bila je ona protiv Gorice, a na gostovanjima u Koprivnici i Osijeku ostali su bez ičega. Uzorak nije velik, ali je jako indikativan te se čini da je utakmica u Osijeku za Bijele bila povratak u realnost.

Nakon nekoliko uvodnih pobjeda porasle su ambicije u ligi, ali uslijedio je težak raspored. Pala je i dosad nepobjediva Gorica, no u Osijek se otišlo sa strahom od kartona. Petorica su mogla izgubiti pravo nastupa protiv Dinama, na kraju su otpala "samo" dvojica. 

Koja je svrha Hajdukovog posjeda?

Protiv Gorice Hajduk je zaigrao s tri igrača u veznoj liniji. Od startera je u odnosu na prethodne utakmice otpao Jradi kako bi napravio mjesto Kaliku. Tada je to bio pun pogodak, jer je dodatni veznjak djelovao kao osigurač protiv ekipe kojoj su forte kontranapadi, a protiv koje se očekuje dominacija, što zbog domaćeg terena, što zbog kvalitete protivnika. 

Na Osijekovih 3-5-2 nešto praznija sredina bila bi dosta problematična kad je u pitanju posjed. U Hajduku su išli s idejom da je prije svega bitno imati posjed koji im je bio na 56%, iako se protiv čvrste Osijekove momčadi moglo, a možemo reći i moralo puno drugačije. Ovako, Hajduku je ostao posjed koji je statistički uspio dodatno nabiti u drugom dijelu kada je Osijek već imao rezultat...

Koliko je Hajduk prilika stvorio na postavljenu obranu u sinoćnjoj utakmici? Jednu jedinu. A i ta se više može pripisati Dolčekovom driblingu koji joj je prethodio, nego plodu nekakvog sustava. Na kraju krajeva, nije bila stopostotna, već poluprilika. Što se Dolčeka tiče, njegova uloga u ovakvom sustavu iziskivala je dosta odlazaka prema naprijed pa se tako i otvorilo Osijeku kod prvog gola.

Najbolja prilika Hajduka, izuzmemo li one Nejašmićeve kod prekida, bila je Jairova s početka utakmice. I došla je nakon jedne dubinske lopte, bez previše kompliciranja. 

Caktaš je bio planski ugušen, a trener Osijeka Dino Skender označio je to kao ključ pobjede. Anthony Kalik, koji je zbog fokusa na Caktašu čak i imao nešto slobode, jednostavno nije taj tip igrača. U jučerašnjoj najavi utakmice nismo očekivali ni ovakvu formaciju ni Kalika od prve minute, ali ipak je startao. Na kraju je bio jedan od najslabijih pojedinaca.

HNL je inače izrazito kontraška liga: loši tereni, solidni stoperi kada je obrana postavljena te slabosti u defenzivnoj tranziciji uvjetuju to da je puno produktivnije zabijati s takvim pristupom nego igrati protiv postavljene obrane. No iako ni bod u Osijeku ne bi bio loš, Hajduk je pokušao dominirati protiv ekipe koja nije izgubila ni od Rijeke ni Dinama na njihovom terenu, s kadrom koji je daleko od nivoa da iz tog posjeda stvori prave šanse.

Čudne izmjene, nepromišljeni potezi, a devetke nigdje

Samuel Eduok dobio je prvi žuti karton sredinom prvog poluvremena zbog visoko podignute noge, potpuno opravdano, a od Eduoka nepotrebno. Otpao je za utakmicu s Dinamom, odmorio se u svlačionici na poluvremenu, a onda izašao nakon samo sedam minuta u nastavku. Prvi mogući razlog: umor. Ako je Eduok izdušio netom nakon što se vratio na teren, koliko je uopće spreman? Već je preko mjesec dana u klubu, a i dalje nije ni blizu prave razine.

Drugi mogući razlog je strah od crvenog u ovoj utakmici. Ako su se na klupi Hajduka već vodili strahom od kartona, zašto je onda pred kraj utakmice izašao Simić, a ne Ismajli? Nikakva ozljeda nije prijavljena, a u zadnjoj minuti i Ismajli je požutio te ga neće biti protiv Dinama.

On u toj situaciji nije mogao doći do lopte nego je išao na rušenje igrača. Utakmica je već bila riješena, ostalo je tek 40-ak sekundi. S obzirom na to da bi bilo kakav prekršaj pojeo ostatak nadoknade, ne bi bilo pogrešno i da je Ismajli pustio protivnika da puca.

Možda bi mu tko mogao prigovoriti da se predao, ili čak da stavlja sebe u prvi plan, ali podsjećamo, sve je već bilo gotovo, a možda ne bi ni bio gol. Radi se o detalju, ali 1-0 ili 2-0 protiv Osijeka je praktički isto, a biti bez bitnog igrača protiv Dinama baš i nije.

Zadnje minute utakmice obilježila je i nemoć Hajduka da dođe do šanse. U nedostatku napadačkih opcija, posljednja Burićeva zamjena bio je Teklić koji, iako je velik potencijal, zapravo nije ni mogao puno pomoći.

Hajduk još uvijek nema visokog napadača koji bi mogao, ako ništa više, barem spuštati lopte u ovakvim "očajničkim" situacijama pred kraj utakmice. Bit će zanimljivo na kraju sezone vidjeti statistiku koliko je Hajduk izvukao bodova kod nepovoljnog rezultata u završnoj fazi utakmice ako igrač kakvog u napadu trebaju ne dođe.

Na koncu, porazi u Koprivnici i Osijeku su, kako je Burić rekao, poučni. Razloga za alarm nema, jer odavno se od Hajduka prestalo očekivati da pobjeđuje na takvim gostovanjima. Ključno pitanje je samo kakva će, po pitanju taktike, a i kadra, odnosno dolaznih transfera, biti reakcija na te pouke.

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.