HNL

Dinamo u dvije godine od Lokomotive kupio igrače za 65 milijuna kuna

Foto: Pixsell

DINAMO je u ovom prijelaznom roku dogovorio transfer Frana Karačića iz Lokomotive u Dinamo, a sljedećeg tjedna bi, kako pišu Sportske novosti, na Maksimir trebao preseliti i Lirim Kastrati.

No obojica će u Dinamu igrati tek sljedeće sezone jer je Dinamo oba svoja nova igrača ostavio na posudbi na Kajzerici do kraja ove sezone. To je već peti igrač koji je u zadnje dvije godine stigao iz Lokomotive u Dinamo, čime je nastavljena praksa "dobrih odnosa" ovih klubova.

U siječnju 2018. godine Dinamo je od Lokomotive za nepoznat iznos kupio Ivana Šunjića pa ga do kraja sezone ostavio na posudbi na Kajzerici. U ljeto iste godine kupio je Lovru Majera za 2,5 milijuna eura, a prošlog ljeta je za tri milijuna eura kupio Luku Ivanušeca. U ovom prijelaznom roku kupio je Frana Karačića i vjerojatno će kupiti Lirima Kastratija. Visina Karačićeva transfera također nije otkrivena. Karačić prema Transfermarktu vrijedi 1,4, a Kastrati 1,8 milijuna eura. Pretpostavimo li da ih je Dinamo platio po tim cijenama, dolazimo do cifre od ukupno 8,7 milijuna eura, što je 65 milijuna kuna.

Teško je uopće pobrojati sve igrače koji su iz Lokomotive otišli u Dinamo pa ponovno na posudbu u Lokomotivu, a bilo je i onih koji za Dinamo nisu odigrali ni minute nakon transfera s Kajzerice. U ljeto 2011. godine Dinamo je kupio Walida Attu za čak 1,2 milijuna eura, ali Šveđanin za Dinamo nije odigrao nijednu utakmicu. Već u veljači 2012. godine pušten je kao slobodan igrač u Helsingborg.

Visine odštete za brojne transfere nisu poznati pa je teško izračunati koliko je Lokomotiva zaradila od Dinama zaradila na svojim igračima, ali je sasvim jasno da joj je to godinama najveći izvor prihoda. Od kojih su neki i prije bili Dinamovi igrači. U ljeto 2015. godine Dinamo je na posudbu u Lokomotivu poslao šest igrača, Zeleniku, Andrijaševića, Leku, Mamića, Marića i Kolara. Htio je još petoricu, ali je HNS donio pravilnik kojim je ograničio broj igrača na posudbi. No Dinamo i Lokomotiva zaobišli su propis tako što je Dinamo preko noći raskinuo ugovore s Josipom Ćorićem, Ivanom Fiolićem, Lukom Capanom, Herdijom Prengom i Petrom Mišićem koji su odmah potpisali ugovor s  Lokomotivom, uz klauzulu da Dinamo ima pravo prvokupa po povlaštenoj cijeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.