Daily Mail: Srpske bande reketara, dilera i ubojica napast će Engleze na Euru

Foto: Profimedia

"SRPSKA vojska putinovskih nasilnika naciljala je navijače Engleske", naslov je reportaže u Daily Mailu iz Beograda. Tamo je reporter engleskog medija otišao kako bi napravio priču o navijačima Srbije, koja je na skorom Euru u skupini s Engleskom i s kojom u nedjelju igra prvu utakmicu.

"Tribina Delija je medvjeđi brlog obasjan vatrama iz kojeg se ore nacionalistički pokliči"

"Došao sam na domaću utakmicu Crvene zvezde, ali oči su mi prikovane na medvjeđi brlog pun ljudi, poznat kao Sjever. Baklje i petarde obasjavaju noć. Ogromni oblaci crvenog dima lutaju stadionom dok uz zaglušujući zvuk bubnjeva hrpa mladih ljudi u crnom pjesmama slavi njihov klub i skandira ružne nacionalističke pokliče. To su ultrasi Crvene zvezde. Razbijačka vojska supernavijača s jednom od najstrašnijih reputacija u Europi. Zovu se Delije, u prijevodu Jaki momci, ali nisu poznati samo po snazi", počinje Mail izvještaj s beogradske Marakane i nastavlja:

"Delije su specijalizirane u ratovanju bandi, političkom nasilju, organiziranom kriminalu i reketarenju"

"Osim po razbijanju glava na utakmicama, Delije su specijalizirani u ratovanju bandi, političkom nasilju, organiziranom kriminalu i reketarenju. Na ulazu u njihovu tribinu nalazi se ruski tenk T-54, za koji se misli da su ga koristili Srbi tijekom krvavog raspada Jugoslavije 90-ih. Klub ga je postavio tamo prije pet godina uz obrazloženje da će "njihovi navijači biti jači s borbenim vozilom. Engleski navijači sreli su se već s Delijama. Najsvježije uspomene su one o napadu 30 Zvezdinih huligana na navijače Cityja u kafiću. Delije su upali unutra i pretukli ih palicama. Idući susret je u nedjelju u Gelsenkirchenu na startu Eura. Njemačka policija oglasila je uzbunu za tu utakmicu. Najavila je da će detaljno pretresati navijače u potrazi za oružjem i pirotehnikom te je najavila posebni stožer koji će koordinirati djelovanje interventne policije i posebnih postrojbi. Ovo je potrebno jer su srpski navijači već radili nerede na velikim natjecanjima, kao što je bila velika tučnjava s Brazilcima na SP-u 2018."

"Grobari se bave dilanjem, otmicama, mučenjem, silovanjem, ubojstvima"

Mail nastavlja: "Delija ima oko 10 tisuća, od čega ih je 3 tisuće ultrasa. Oko 300 ih je povezano s organiziranim kriminalom. No, oni ne drže monopol na nasilje u Beogradu. Njihovi najveći rivali Grobari, navijači Partizana, također imaju uznemirujuću reputaciju. Jedan od njihovih vođa Veljko Belivuk, zvani Nevolja, uhićen je kao vođa bande. Suđenje njemu otkrilo je da se navijači tog kluba bave i dilanjem, otmicama, mučenjem, silovanjem, ubojstvima. Od 2013. do 2018. u huliganskim sukobima u Srbiji ubijeno je osam ljudi. Većina u Beogradu. Jasno je zašto se navijači žestoko bore, čak i među sobom, unutar iste skupine, za prevlast. Oni koji kontroliraju tribinu, kontroliraju i beogradske ulice. To znači da imaju monopol na zaštitu noćnih klubova i dilanje droga."

"Krvava invazija Rusije na Ukrajinu samo je učvrstila ljubav srpskih huligana prema Putinu"

Što se tiče ideologije srpskih huligana, Englezi je ovako opisuju: "Ovdašnji ultrasi miksaju agresivni srpski nacionalizam s prijezirom prema Zapadnoj Europi i velikim simpatijama prema Putinu. Krvava invazija Rusije na Ukrajinu samo je podigla temperaturu. Srbija i Rusija imaju davne i bliske veze kroz kulturno naslijeđe, pravoslavnu vjeru i slavenstvo. Nije slučajno da je Zvezdin glavni sponzor Gazprom, ruska gigantska naftna kompanija."

"Neka im je Bog na pomoći"

Nakon utakmice jedan od Delija pristao je dati izjavu za Mail pod uvjetom da mu se ne otkriva identitet. Na pitanje kakvu poruku ima za navijače Engleske u nedjelju, odgovorio je: "Engleski huligani su doživjeli pad. Bili su uzor svima, ali više ne izazivaju strah. Mi se bojimo samo Boga, a njima neka je u sukobu s nama Bog na pomoći!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.