Čuvaj se Arpadove ruke

Foto: Screenshot, EHF

HRVATSKA rukometna reprezentacija večeras protiv Španjolske lovi finale Eura. Ukoliko se dogodi novo čudo u Poljskoj, hrvatski rukometaši borit će se za prvo zlato nakon 2004. godine. Da dođu u tu situaciju trebali bi eliminirati jednu od najboljih ekipa u Europi, društvo koje od početka natjecanja slovi za glavne favorite.

Furija, međutim, nikoga nije oduševila svojom igrom u Poljskoj. Daleko je to od vrhunske predstave kakvu pamtimo prije tri godine kada su kao domaćini turnira postali svjetski prvaci, iako su na putu do vrha izgubili jedino od Hrvatske.

Prošle godine u Kataru zaustavila ih je Francuska, točnije Thierry Omeyer, a zatim su u borbi za broncu izgubili od Poljske. U odnosu na prošlo veliko natjecanje, Španjolci su se pojačali s Alexom Dušebajevom i Arpadom Šterbikom.

Div među vratnicama

Bivši reprezentativac Jugoslavije te Srbije i Crne Gore stoji na vratima Španjolske od 2008. godine. O njemu trebate znati kako je jedan od najboljih vratara svih vremena. Godine 2005. proglašen je najboljim rukometašem svijeta, imao je niz od 2006. do 2010. kada je redovito proglašavan najboljim vratarom španjolske lige, vlasnik je svjetskog zlata, bronce... i tako u nedogled. O njegovom iskustvu također ne treba trošiti previše tinte. Za usporedbu, večeras će mu prijetiti Luka Šebetić, Zagrebov klinac koji je imao pet godina kada je Šterbik osvojio svoju prvu medalju (bronca u Egiptu 1999.)

Španjolci su ovisni o njegovim obranama

Vratar Vardara jedan je od ključnih igrača Furije. Statistički gledano, Šterbik je drugi vratar turnira s 36 posto obrana, a mijenja ga Gonzalo Perez de Varga. Jedina slaba utakmica španjolskih vratara bila je ona protiv Slovenije kada je na golu započeo Perez de Varga, koji je protiv Vujovićeve ekipe skupio 25 posto obrana.

Hrvatski rukometaši nemaju bolnih iskustva sa Šterbikom, neka tako i ostane.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.